Di Weekend REPORTAGE

Lyxigt och avslappnat i kanalstaden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pool på taket är ett av Soho House-­hotellens kännetecken,

Soho House Amsterdam öppnade i somras i den ­nederländska huvudstaden. Hotellgruppen har fått in ännu en fullträff – det gäller bara att få boka ett rum.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Oavsett om du är i Amsterdam för ett jobbmöte eller för en weekendresa går det inte att undkomma stadens skönhet. De trädkantade kanalerna breder ut sig som en solfjäder genom stadskärnans välbevarade 1600- och 1700-talshus, som på sina ställen lutar ­redigt berusat ner mot vattnet. I en modernare byggnad, den sex våningar höga Bungehuis från 1930-talet på Spuistraat, har boutiquehotell­kedjan och medlemsklubben Soho House öppnat sitt 22:a hotell i ordningen. Byggnaden är inte renodlad art deco, men till största delen går stilen igen, till exempel i husets framsida som är täckt med granit och kalksten. Porten flankeras av skulpturer, med ­karaktäristiskt geometriskt mönster och brons­infattade fönster. Huset har använts som huvudkontor för ett handelsbolag, men senast som universitetsbyggnad.

Proffsigt och trevligt

För att bli medlem i Soho House och därmed få förtur till hotellen och 20 procents lägre pris, krävs att du rekommenderas av två andra medlemmar och betalar en års­avgift.

Det går också att boka hotellrum utan medlemskap, vilket Di Weekend gör. Eftersom Soho ­House Amsterdam inte är ett hotell som man bara kan ta in på när andan faller på är det nästan lite mot­villigt vi konstaterar att besöket ger ett stort sug efter mera. Soho House ­Amsterdam är nämligen ett fantastiskt hotell.

Precis som i alla sina syskonhus finns ett ­Cowshed spa med pool på taket – här med 360 graders terrass och stadsvy – det ita­lienska restaurangkonceptet Cecconi’s, en bio med sammetsfåtöljer, allmänna utrymmen som är lyxigt men avslappnat inredda och en till­mötesgående, proffsig och trevlig personal. Då har vi inte ens beskrivit rummen, med underbara sängar, frikostigt ­fyllda badrumshyllor, drinkskåp med färska frukter, enorma handdukar och snabb room service.

Det stora och mycket fräscha gymmet har utsikt över närmsta kanal. Här erbjuds förutom ­maskiner och fria vikter också yoga-, ­pilates- och kombatklasser. Bland juicer och ­shakes man kan köpa finns också protein­shake med cannabisolja, vilket väl känns rätt ­typiskt Amsterdam.

FAKTA
Soho House, Amsterdam

Pris: Från 1 800 kronor för ett dubbelrum.

Antal rum: 79.

Adress: Spuistraat 210, 1012 VT Amsterdam.

Telefon: +31 208 880 300.

Webbplats: sohohouseamsterdam.com.

Ägare: Grundare Nick Jones 10 procent, miljardären Ron Burkles bolag äger 60 procent och restauratören och miljardären Richard Caring äger 30 procent.

Totalbetyg: 23 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 5 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 5 poäng (om man får boka)

VISA MER
FAKTA
I NÄRHETEN

Van Gogh Museum

Museumplein 6, vangoghmuseum.nl

Världens främsta – fattas bara annat – Van Gogh-samling. Biljetter säljs enbart online i förväg.

Anne Franks hus

Westermarkt 20, annefrank.org

En dämpad upplevelse men viktig, och som kräver planering. Biljetter släpps online två månader före varje datum, en femtedel av dagsbiljetterna släpps samma dag, också online.

De 9 Straatjes

Kalverstraat är den stora shoppinggatan i Amsterdam, med alla kedjebutiker, men ”de 9 små gatorna” är mest populära, med små butiker och kaféer.

VISA MER
FAKTA
ATT ÄTA

Little Collins

19F Eerste Sweelinckstraat, littlecollins.nl

Ost, pommes frites, pannkakor och våfflor finns i överflöd i Amsterdam, ett kungarike för dem som gillar barnmat, är bakfulla eller har ostoppbar ämnesomsättning. Därmed finns också en uppsjö av trevliga kaféer. På Little Collins serveras exempelvis våfflor med bacon och pannkakor med kimchi. Öppnar nu också en andra restaurang, på Bilderdijkstraat 140.

Van Stapele Koekmakerij

Heisteeg 4, vanstapele.com

En enda sorts kaka bakas i detta minibageri, med mörk choklad och vit choklad i mitten. Kakorna säljs alltid varma i vackra present-askar.

Ciel Bleu

Ferdinand Bolstraat 333, okura.nl

På Okura hotel finns kocken Onno Kokmeijers innovativa restaurang med två stjärnor i Guide Michelin. Mat serveras 78 meter upp i huset, med milsvid utsikt.

VISA MER
FAKTA
FLER HOTELL

LYXKEDJAN

W Amsterdam

Spuistraat 175, wamsterdam.nl

Ett stenkast från Soho House Amsterdam ligger den nederländska versionen av kedjeboutiqe­hotellet W, som ägs av ­Marriott International. Hotellet har 238 rum och upptar byggnader på var sin sida av gatan, i ett före detta bank- och telekomhus. Också här finns pool på taket.

CENTRALT

Hotel V Nesplein

Nes 49, hotelvnesplein.nl

I hjärtat av teaterdistriktet och omgivet av ­kanaler ligger detta centrala hotell, nyligen ­renoverat med fokus på modern nederländsk design och konst.

ALTERNATIVT & GALET

Crane Hotel Faralda

NDSM-Plein 78, faralda.com

Redo att betala minst 7 000 kronor natten för att sova i en före detta byggkran i stadsdelen Amsterdam Noord? Privatägda ­Faralda har inrett tre lyxrum med enorm utsikt. Gratis färja på 10 minuter tar dig till city.

VISA MER
Kan shoppa inredning

Linda Boronkay, designchef för Soho House Group, och inredaren Chelsea Nelson, har beskrivit hur de tagit bort gipsväggar och sänkta tak för att få fram originaldetaljerna, som trä- och marmorpaneler och stenlagda golv.

Läget är centralt, tio minuters promenad i ­olika riktningar tar oss till de stora museerna, shoppinggatorna eller centralstationen. Även om Soho House-­kedjans olika hotell liknar varandra ­anlitas alltid ­lokala designers för varje hus. På Soho­home.com kan man sedan shoppa inredning från olika hus. För Amsterdam finns de speciellt framtagna överkastfiltarna, med art ­deco-mönster inspirerat från de mönstrade, färgade glasinläggen i huset (3 000 kronor), liksom rosa munblåsta glas och ­hotellets biofåtölj.

Hotelltest: Bästa boendet i byen

Under de dryga två decennier som gått ­sedan det första Soho House öppnades 1995 på Greek street i London av grun­daren Nick Jones har det glunkats om att ett ”hus” också skulle vara på gång i Stockholm. Konceptet med ett lyxigt designat medlemshotell skulle passa skandina­verna och de design-, tech- och konstintresse­rade besökarna perfekt, men än har gruppen inte funnit någon fastighet som passar den. I stället finns här konceptet ”Cities without houses”, där man kan ansöka om medlemskap.

Fotoförbud och klädkod

Ett populärt sätt att få en känsla för hur ett hotell är, utanför etablissemangets egen hemsida, är att kolla bilder på Instagram taggade på adressen. För Soho House-­hotellen är det inte lika givande eftersom här råder fotoförbud i de gemensamma ­lokalerna, och de bilder som läggs ut är främst från något hotellrum eller smyg­tagna på utsikten från tak­terrassen. Dessutom har hotellet en klädkod. Man uppmanar sina gäster att klä sig avslappnat och ­lämna kostymen hemma. Spontant känns det en smula provocerande, att både kräva att gästerna måste klä sig på ett visst sätt och dessutom ha medlemskap för att få bo på ­hotellen – en medlemsgrupp som beskrivs som främst tillhörande kreativa ­yrken, ­vilket ramar in en ganska smal och trendig publik. Men när det gäller Soho House-­kedjan, som nu senast i december öpp­nade sitt första hotell i Indien, i ­Mumbai, funge­rar det. Och det tack vare att hotellen är riktigt, riktigt bra och att stämningen känns familjär, varm och tillmötesgående.

I rummen finns förutom allt det givna man söker i ett lyxigt boende, också det ­lilla ­extra. I badrummen finns tio (!) olika duschkrämer, schampo och balsam, rik­tiga rakhyvlar (inga engångsprodukter), en stor frikostig necessär, telefonladdare, flipflops, på borden ligger fotoböcker, hotellets egen tidning, och så vidare.

Prisvärd frukostbuffé

När vi frågar om en dörrstopp för att ­kunna hålla en mellandörr öppen, något som de inte kan trolla fram på en gång, kommer en fixare från hotellet upp på rummet med ­flera olika förslag och ger sig inte förrän dörren är ordentligt uppställd.

Hotelltest: Personligt söder om Visby

På många hotell är inte bara ­själva övernattningen kostsam utan ­varje tillval kan addera ohemula summor på slutnotan. På Soho House Amsterdam kostar den fräscha och voluminösa frukostbuffén – inte stor på kedje­hotellens vis där alltifrån sill till chokladpudding ska med, utan ett generöst, genomtänkt urval av olika bakverk, bröd, yoghurt och granola och fat med ­olika sorters ­färska bär och frukter – bara 12 euro per vuxen. Det är så billigt för vad som erbjuds, plus så smaskigt, att buffén kvalar in bland de bästa som vi faktiskt har ätit på hotell.