Di Weekend REPORTAGE

Lyxbubbel på Rivieran

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FASTIGHETSBUBBLA. Modeskaparen Pierre Cardins vågade palats, i närheten av franska Cannes, är till salu för drygt tre miljarder kronor.

Foto: Jack Mikrut

Här finns inte en rät vinkel. Men tio sovrum, tre pooler, palmer inomhus, vattenfall, och en amfiteater som rymmer 500 sittande.
Välkommen in i fastighetsbubblan på franska rivieran.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Palais Bulles ritades av den ungerske arkitekten Antti Lovag och stod färdigt 1989 efter tio års bygge. Byggnaden omfattar drygt 1 200 kvadratmeter och ser ut som Barbapapa-familjens våta stugdröm.

Nu är fastigheten ute till försäljning för drygt tre miljarder kronor.

Huset klättrar utmed bergsryggen ovanför Massif de L’Esterel, inte långt från Cannes. Utsikten är enastående, kan Di Weekend intyga, efter att ha blivit insläppta av ett par amerikanska grannar.

Ägare är 95-åriga modeikonen Pierre Cardin, som haft ett antal fashionabla fester här under årens lopp. MTV höll 40-årskalas för James Bond här 2002. Dior har också arrangerat modeshower bland bubblorna så sent som 2012. Palatset innehåller förstås en gigantisk banketthall.

Bubbelpalatset står i dag tomt och är i kraftigt behov av fasadrenovering och upprustning. Invändigt är det fyllt av modern konst. För alla med dåligt lokalsinne är det minst sagt spännande att grotta in sig i alla prång och vindlar som utgör själva palatset. Att inte gå vilse är näst intill omöjligt.

Känn dock ingen beslutsstress. Köparna verkar inte stå på kö, Palais Bulles har varit ute till försäljning i snart tre år.

Och om priset känns aningen högt, finns alternativ. Enligt Architectural Digest, ska det gå att hyra huset för drygt en kvarts miljon kronor per natt.