Di Weekend REPORTAGE

Kronprinsessans underbara vandring genom Sverige

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LANDET RUNT. Kronprinsessan Victoria inledde sina vandringar i Västergötland, där hon själv är hertiginna. Hittills har hon vandrat genom drygt hälften av Sveriges landskap. ”Jag vill inte att det ska ta slut. Så är det verkligen”, säger hon.

Patrik Olsson

Kronprinsessan Victoria har inlett sin egen version av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Under några år ska hon vandra genom landets alla landskap. Hon är djupt oroad över de klimatförändringar hon ser. ”Det här är den planet vi har. Den måste vi ta vara på”, säger hon. Di Weekend följde med på vandringarna i Blekinge, Närke och Dalsland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en frisk och klar aprilmorgon när kronprinsessan Victoria inleder sin vandring i Blekinge, Sveriges näst minsta landskap efter Öland.

Temat för dagen är stadsnära natur och rekreation, eftersom vandringen är förlagd till Ronneby. Det är tolv grader varmt och de första blåsipporna tittar fram i ekbackarna längs vägen.

Staden har en anrik tradition som kurort, och självklart får kronprinsessan Victoria smaka på det hälsobringande, järnhaltiga brunnsvattnet. Hennes min röjer att smaken är tämligen sur.

Hon fortsätter vandringen i Ronneby Brunnspark med raska kliv, den som vill hänga med får spurta på. Att hon är van att röra på sig är uppenbart.

Det var inför sin fyrtioårsdag hon önskade sig tid att vandra genom Sveriges alla landskap. Hon genomför en sorts informell eriksgata i skog och mark, där de 25 landskapen ska besökas. Hon började i september förra året, och när detta skrivs har hon genomfört drygt hälften av vandringarna.

”Jag vill lyfta fram den unika natur vi har, som är en otrolig skatt och finns precis runt knuten. Att uppleva nytt där man bor behöver varken vara krångligt eller kostsamt. Det är egentligen bara att öppna dörren”, säger hon.

”Jag vill uppmuntra till friluftsliv, rörelse och vikten av att bryta stillasittandet, och jag är övertygad om att de som vistas i naturen också är mer angelägna om att värna den”, fortsätter hon.

Varje vandring planeras ett halvår i förväg, och arrangeras i samarbete med länsstyrelserna. Utöver själva vandringarna har kronprinsessan Victoria fått prova på cykling i Närke, fiske på ­Gotland, plöjning med häst i Västergötland, turskidåkning i Lappland och kanotpaddling i Dalsland, för att ta några exempel.

Experter guidar runt

Allmänheten är inbjuden att följa med på varje plats, och det ideella Sverige sluter upp med exper­ter som guidar turerna.

”Jag har träffat allt från ornitologer, scouter och orienterare till människor som brinner för svampar och nässlor. Jag känner mig ödmjuk inför alla de ideella krafter och eldsjälar Sverige har. På många platser är det de som håller samman intressen, människor och samhällen”, säger kronprinsessan Victoria.

En lite kylig morgon övergår i årets första riktigt varma dag när kronprinsessan Victoria ­besöker naturreservatet Sörön i Närke, och ­jackor och tröjor åker ned i ryggsäckarna.

Tussilagon lyser gul och vit nagelört tittar fram mellan mossorna i den skira lövskogen.

Kronprinsessan Victoria tar täten tillsammans med biologen Daniel Gustafson, som leder en sju minuter lång vandring i total tystnad.

Den ordlösa vandringen övergår i en meditationsövning på en äng, där hela följet uppmanas uppleva naturen med ett sinne i taget under Daniel Gustafsons ledning.

Turen fortsätter längs Kvismaren, en av landets viktigaste fågelsjöar för våtmarks- och vadar­fåglar där tusentals gäss och tranor häckar varje år.

Skolklasser, idrottsklubbar och andra barngrupper ansluter längs vägen, och kronprinsessan Victoria tar emot en strid ström av teckningar, kort och blommor. En påpasslig adjutant finns till hands för att ta hand om alla saker som översköljer henne.

Kronprinsessan Victoria skriver inga auto­grafer, men hon låter sig flitigt fotograferas medan ett flertal öronsnäcksförsedda Säpovakter trampar runt i lingonriset för att skydda Sve­riges blivande statschef.

Särskilt många barn vill ta en selfie med kronprinsessan vid Öby kulle, en övervintringsplats för huggorm och snok där ormarna just håller på att vakna till liv för säsongen. Som på beställning ligger en rejäl huggorm och solar på en sten, för slö efter sin vinterdvala för att reagera på den ­stora folksamling som betraktar den.

Kronprinsessan Victoria fick sitt ­stora naturintresse med moders­mjölken. Hon har kallat sina föräldrar, kungen och drottningen, för ”allvädersföräldrar”. Med sin ­pappa fick hon göra pinnbröd, lägga nät, röka fisk och köra traktor.

”Båda mina föräldrar kan väldigt mycket om ­naturen, och mamma ­berättade om djur och växter och hur ­ekosystemet hänger ihop på ett lekfullt sätt. Vi var alltid ute i naturen. Vi var i skogen, i skärgården och på fjället, bland annat vandrade vi längs Kungsleden”, säger kronprinsessan Victoria.

På ur- och skurdagis

Som barn hade hon egna bisamhällen på Solliden på Öland, och i dag finns det biodlingar på både Solliden och Haga.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är båda måna om att föra vidare sitt naturintresse till sina barn, och familjen hittar ofta på utomhusaktiviteter. Prinsessan Estelle, som är sex år, har gått på ur- och skurdagis och hon kan redan namnge ett stort antal fiskarter.

”Min första tanke var att ta med henne på de här vandringarna, men det hade nog blivit lite för krävande för henne”, säger kronprinsessan Victoria.

Närkevandringen avslutas vid Kvarntorps­högen. Det är Närkes högsta punkt, 157 meter över havet, där man kan se så gott som hela land­skapet i klart väder.

Under andra världskriget utvanns olja ur den oljeskiffer som fanns i området, och den kvar­varande högen består av slagg och andra rest­produkter. Trots att skifferbrytningen upphörde på 1960-talet ryker det fortfarande ur marken, och en svag doft av svavel vilar över platsen som ­numera är ett populärt rekreationsområde.

Historien tycks roa kronprinsessan Victoria.

”Jag bor också vid en sophög”, utbrister hon och syftar på Haga kulle i Hagaparken i Solna, som till viss del består av schakt- och rivningsmassor.

Det småduggar när pressuppbådet samlas vid Svankila naturreservat i Dalsland en kulen höstmorgon.

Den här gången har även tyska medier hittat kronprinsessan Victorias vandringsturné, och ­deras kamerablixtar går varma när huvudpersonen anländer i minibuss med sitt följe.

Kronprinsessan Victoria har kläder efter väder och tycks inte bekymra sig om regnet. Att räkna med toppenväder vid 25 olika vandringar är förmodligen inte rimligt.

Vid ett sommarstugeområde i skogen väntar en familj med ett tusenbitarspussel i famnen, som föreställer kungafamiljen när kronprinsessan Victoria och hennes syskon var små. Familjen ­berättar att pusslet har funnits i stugan i många år, och att de lägger pusslet varje sommar.

Turen går vidare längs den dalsländska Pilgrimsleden utmed sjöarna Spången och Östebosjön till Upperud, där kronprinsessan hoppar i en kanot.

Det är inte bara Sveriges kronprinsessa som målmedvetet paddlar de tre kilometerna över Upperudshöljen mot Håverud, det är också en av FN:s 17 ambassadörer för de globala hållbarhetsmålen.

Hon brinner särskilt för havs- och fiskefrågor, och vid sitt besök i Bohuslän plockade hon skräp på en strand på Nordkoster tillsammans med en skolklass.

”Syftet med vandringarna var egentligen inte att prata om hot mot miljön, men det har kommit på tal helt naturligt på alla de platser jag har besökt. Det har gällt hot som invasiva arter, övergödning av Östersjön och syrefattiga bottnar. Vi har även talat om hur kemikalier påverkar naturen och hur farliga ämnen, som medicinrester och mikroplaster, tar sig igenom reningsverken och påverkar ekosystemet negativt”, säger hon.

”Men vi har också pratat om vikten av slåtterängar, restaurering av ålgräsängar och hur viktigt det är att det finns plats för alla arter för att helheten ska fungera, som blandskog i olika åldrar. Det som är slående, och väldigt nedslående, är allt skräp som finns i naturen och vi har bara oss själva att skylla. Där måste vi skärpa oss.”

Barnen kan källsortera

Kronprinsessparet vill lära sina barn hur man ­lever klimatsmart. Både prinsessan Estelle och prins ­Oscar, som bara är 2,5 år, vet hur man käll­sorterar.

”Man behöver inte skrämma barnen, men det är aldrig för tidigt att börja prata om klimat­frågorna. Barn är kloka och otroligt nyfikna. Ibland tror jag att de är klokare än vi, eftersom de så tydligt förstår samspelet mellan människan, naturen och miljön. Vi har många sådana samtal hemma. Estelle känner väl till förekomsten av plast i haven, problematiken med nedskräpning och vad övergödningen gör med fisket”, säger kronprinsessan Victoria.

Själv är hon orolig över de extrema väderfenomen som blir allt vanligare över hela jordklotet.

”Jag känner en tydlig oro, absolut. Nu har vi till exempel just haft en rekordvarm sommar i Sve­rige med skogsbränder, torka och väldigt lite ­vatten. Det är mycket på vår planet som inte ­följer det normala mönstret.”

Näringslivet får beröm

Den berömda professorn och astrofysikern ­Stephen Hawking, som dog i våras, hävdade att människan måste hitta en annan planet att flytta till inom de närmaste hundra åren eftersom resurserna inte kommer att räcka till på jorden. Det är dock inte en idé som imponerar på kronprinsessan Victoria.

”Nu är det ju den här planeten vi har, och klokast vore väl om vi levde på ett hållbart sätt och vär­nade om det vi har”, säger hon med skärpa i rösten.

”Vi måste fundera på hur vi producerar saker och göra kloka val när vi konsumerar. Det är glädjande att se att näringslivet kliver in och tar ett större producentansvar. Men som konsument är det inte lätt att veta vad det vi konsumerar faktiskt kostar naturen och miljön. Man har till exempel ingen aning om hur många tusen liter vatten som går åt när det produceras alltifrån kläder till mobil­telefoner.”

Efter paddlingen slussas kronprinsessan ­Victoria vidare för att återinviga den renoverade akvedukten i Håverud och fira 150-årsjubileet av Dalslands kanal. Den invigdes 1868 av hennes ­farfars farfars farbror, kung Karl XV, och hon ­avtäcker en minnestavla med sin namnteckning intill en tavla med hans signatur.

”Min genuina förhoppning med de här vandringarna är att fler ska få upp ögonen för naturen och få en relation till den. Annars kommer vi inte att vårda den och se de tecken som finns på att djur och natur far illa. I efterhand kan det vara för sent att göra något åt det.”