Di Weekend REPORTAGE

Kraftsamling i våldets Virunga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UTPOST. Vakter tittar ut över norra delen av Virunga nationalpark. Befolkningen är hårt drabbad av många års sammandrabbningar mellan regeringssoldater och miliser. Hittills har 160 av vakterna dödats i stridigheterna.

Mitt i den våldshärjade nationalparken Virunga byggs världens modernaste vattenkraftverk. Den svenske finansmannen Paul Leander Engström och Howard Buffett är med och finansierar pilotprojektet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ett kraftverk mitt inne i djungeln, i en krigszon, byggt på halva tiden och till halva kostnaden mot normalt.

”Jag måste medge att jag var väldigt skeptisk i början”, säger finansmannen Paul Leander Engström.

Di Weekend träffar honom på Ture Invests kontor i Stockholm, varifrån han också driver sin filantropiska stiftelse The World We Want. Det har gått några veckor sedan han och Kirsten Poitras, vd för stiftelsen, kom hem från Virunga i Demokratiska Republiken Kongo. Båda är upprymda, dels efter mötet med de utrotningshotade bergsgorillorna som nu ökar i antal, men också för att med egna ögon sett att pilotprojektet som stiftelsen delfinansieras faktiskt är på gång.

”Vi har sett många ambitiösa projekt i världen, men det här är ett fantastiskt projekt som verkligen kan lyckas. Jag är djupt imponerad”, säger Paul Leander Engström och vänder sig till sin gäst.

Gästens namn är Emmanuel de Merode och hans formella titel är chef för parkvakten i Virunga nationalpark. Men hans betydelse är ännu större än vad titeln förmedlar.

FAKTA
Kongo

Demokratiska Republiken Kongo-kallas ofta Kongo-Kinshasa (ej att förväxla med grannen Kongo-Brazzaville). Landet är med sina 71 miljoner invånare Afrikas näst största och fjärde folkrikaste.

Entiska grupper: Mongo, luba, kongo och mangbetuazande 45 procent, andra afrikanska stammar (fler än 200) 55 procent.

Yta: Ungefär lika stort som hela Västeuropa.

Statsöverhuvud: President Joseph Kabila.

BNI per invånare: 783 USD (jämfört med Sverige,46 700 USD).

Naturresurser: Diamanter, kobolt, guld, kadmium, -petroleum, -silver, zink, mangan, tenn, germanium, uran, radium, bauxit, järnmalm, kol och coltan som används i mobiltelefoner, persondatorer, och dvd-spelare. Coltanbrytning i känsliga biotoper leder också till omfattande miljöförstöring och anses utgöra ett hot mot vissa arter av gorillor.

VISA MER
FAKTA
Våldsamma konflikter

Konflikterna i dagens DR Kongo härstammar från den belgiska kolonaliseringen 1870, då kung Leopold II förslavade befolkningen och skövlande landet på naturtillgångar, främst naturgummi och elfenben.

När internationella protester tvingade Belgien att lämna landet 1960 hade belgarna mördat halva befolkningen på 10 miljoner människor. Efter självständigheten har politiska kriser, militärkupper, korruption och politiskt vanstyre präglat landet, samtidigt som utländska företag och aktörer fortsatt att plundra landet på naturtillgångar.

Befolkningen är hårt drabbad av hög arbetslöshet och fattigdom som eldat på konflikter mellan olika befolkningsgrupper. Dessutom har etniska konflikter i grannländerna, inte minst folkmordet i Rwanda, spillt över gränsen och tagit fart inne i DR Kongo där olika milisgrupper terroriserar befolkningen och sin omgivning med kidnappningar av barn till barnsoldater, våldtäkter och avrättningar.

Milisgrupperna styrs sällan av någon ideologi, möjligen etnisk tillhörighet. De har krig som sin försörjning och finansieras av olika utländska intressen för att säkra de områden som är intressanta för exploatering.

I Virunga nationalpark finns enorma naturtillgångar som ännu inte exploaterats men som många inhemska och utländska aktörer, liksom även noterade bolag, vill åt. Därför är parkens existens hotad, trots att den utsetts till världsnaturarv av UNESCO. Bland annat beslöt det brittiska oljebolaget Soco Oil 2014 - som visat sig finansierat milisgrupper i Virunga - att lägga sina försök att borra efter olja på is efter att börskursen störtdykt när bolagets illegala planer uppmärksammats i media och flera internationella organisationer hotat att dra bolaget inför domstol.

VISA MER
FAKTA
Paul Leander Engström

Ålder: 51 år.

Familj: Frun Stephanie och fyra barn.

Bor: I Djursholm.

Bakgrund: Civilekonom och jurist, Försvarets tolkskola, gav sig in i Ryssland 1991 och var med att bygga upp investmentfirman Bruns-wick Moskva 1993-96. En av grundarna till fondförvaltnings-firman Prosperity Capital Management 1996. Startade Ture Invest 2007. Grundare av den filantropiska stiftelsen The World We Want Foundation. Styrelsemedlem i Root Capital. Styrelseledamot i Virunga Stiftelse.

VISA MER

”Utan de första pengarna hade vi aldrig klarat det. Få vågar satsa på ett sådant riskfyllt projekt mitt i en krigszon. Paul bestämde sig snabbt. Howard Buffett besökte oss tolv gånger, han kom fastän det pågick strider i parken, sedan gav han oss 20 miljoner dollar.”

Howard Buffett är den kände affärsmannen Warren Buffetts mellanson, som förutom en karriär inom affärsvärlden och politik är en hängiven fotograf, lantbrukare, konservator och filantrop.

”Första veckan när vi började bygga kraftverken bombades området tre gånger. Vi tvingades evakuera under artillerield, när kongolesiska armén och milisen sköt på varandra. Varje kväll samlade vi alla arbetare och frågade hur de ville göra, men alla var överens: ’Vi går tillbaka imorgon och fortsätter’. Det fanns en enorm entusiasm i att visa att vi kunde möta deadline och bygga en anläggning i världsklass”, säger Emmanuel de Merode.

Hans uppdrag från den statliga kongolesiska regeringen är att skydda djur- och naturlivet i parken. Till sitt förfogande har han en vaktstyrka bestående av 700 utbildade män och kvinnor.

Årtionden av korruption har gjort den kongolesiska armén fattig och dåligt utrustad, vilket gör att parkens vaktstyrka jämförelsevis har mer vapen och ammunition än hela armén. Hittills har också 160 av vakterna dödats i strider med olika milisgrupper och rebeller. För två år sedan utsattes Emmanuel de Merode själv för ett mordförsök när han hamnade i ett bakhåll och fick två kulor genom kroppen. Han klarade sig utan större men, men händelsen visar att mycket står på spel i Virunga.

Ett av världens fattigaste länder

Men vi backar bandet en aning. Varför pågår blodiga eldstrider i nationalparken som har utsetts till världsnaturarv av UNESCO och varför behöver den en räddningsplan?

Demokratiska Republiken Kongo är ett av världens fattigaste länder men samtidigt ett av de rikaste på naturtillgångar. Under århundraden har landet varit offer för plundring och skövling av inhemska och utländska intressen. Inga pengar har någonsin kommit folket till godo, istället har förmögenheten hamnat hos dem som har allt att vinna men inget att förlora på att de väpnande konflikterna som terroriserar folket och lamslår hela nationen fortsätter.

Den som har sett Netflixdokumentären Virunga vet vad det handlar om. 2007 upptäcktes en stor gorillamassaker som ställde allt på sin spets. I en dunge fann några av vakterna nio mördade vuxna gorillor. Tre ungar, som hade lämnats kvar, klamrade sig fast vid sina mammors döda kroppar.

”Kropparna var intakta, så det var uppenbart att det inte handlade om tjuvskytte. Någon eller några ville utrota gorillorna för att bli av med oss vakter. Utan gorillorna i parken skulle det inte behövas någon parkvaktstyrka och det skulle vara fritt fram att skövla och bränna parken bäst man ville”, säger Emmanuel de Merode.

Filmen visar också hur ett brittiskt oljebolag betalar milisen för att mota bort parkvakten så att man får arbetsro och kan prospektera efter olja i lugn och ro i nationalparken.

Den totala ekonomin som uppstår av illegala aktiviteter runt Virunga nationalpark är värd cirka 1 miljard kronor i intäkter varje år för kriminella aktörer.

”Det är vad vi kämpar emot”, säger Emmanuel de Merode.

Han kallar det ekonomiska systemet för konfliktekonomi, eftersom den göder konflikter, och det måste utrotas om det någonsin ska bli fred i landet.

Miliser terroriserar befolkningen

Milisen som härjar och terroriserar befolkningen i området och på flera andra platser i landet är ökänd bland annat för att kidnappa barn under brutala former och göra dem till barnsoldater och för systematiska våldtäkter på både lokalbefolkning och fångar. I norra provinsen finns mellan 5 000 och 8 000 individer med vapen. Här finns Mai Mai, ADF-NALU från Uganda, rebellgruppen M23 som slängdes ut ur Kongolesiska armén 2013, samt FDLR som kördes ut ur Rwanda för sin massaker på civila 2008.

”De här grupperna drivs inte av några ideal. De är unga män utan framtidsutsikter. Att vara med i milisen är ett sätt att överleva och de krigar åt den som betalar”, säger Emmanuel de Merode.

Konflikterna i östra Kongo, som har avlöst varandra under de senaste 20 åren, eskalerade kraftigt efter folkmordet i Rwanda 1984. En miljon människor mördades under tre månader, medan omvärlden tittade på.

Därefter spillde hela konflikten in i grannlandet, in i östra Kongo där den egentligen blev värre eftersom konflikten varade längre och krävde betydligt fler människoliv.

”Sex miljoner människor har dött till följd av konflikterna. Det är fler än under andra världskriget”, säger Emmanuel de Merode.

Att FN har haft sin största fredsbevarande styrka någonsin, 22 000 man i 20 år, på plats och att det internationella samfundet har pumpat in 90 miljarder dollar i direkt stöd i landet, har inte gjort tillräcklig skillnad för landet och dess befolkning. En stor del av pengarna har gått rakt in i konfliktekonomin.

Hem för hotade bergsgorillor

Emmanuel de Merode ser Virunga nationalpark som Demokratiska Republiken Kongos största tillgång. Parken rymmer Afrikas högsta berg, glaciärer, floder, sjöar, två aktiva vulkaner, världens största lavasjö, skogar, savanner och är hem för hälften av kontinentens alla levande arter. Här lever också några av världens utrotningshotade bergsgorillor.

Potentialen för turism är lika stor som i Kenya, Tanzania och Rwanda, men konflikter och krig har kvävt turismen under många år. Planen som Emmanuel de Merode har utarbetat, och jobbar hårt för att förverkliga, handlar om att ge billig och grön el till de 4 miljoner människor som lever runt parken och som i dag konsumerar kol.Kraftverken ska också ge upphov till att 60 000 nya jobb skapas i området och därmed konkurrera ut milisen som arbetsgivare.

Virunga är rikt på vattendrag vilket gör dammar onödiga. De två kraftverken på 0,4 respektive 13 megawatt har omplacerats strax utanför parkgränsen. Effekterna av elen har börjat sprida sig snabbt. Lokalbefolkningen har fått tillgång till billig grön el och minskar nu sin kolkonsumtion. Ett biotechföretag med enzymextrakt från papaya till medicinindustrin och en tvålfabrik som producerar 40 ton tvål om dagen, och som förser 5 miljoner konsumenter i östra Kongo, har startats genom den nya och billigare elen. Fabriken skapar inte bara nya jobb lokalt, utan ökar också produktionsvärdet för de 800 bönder med palmoljeträd.

Dessutom har ett mikrolånsystem uppstått genom elnätet, där lokalbefolkningen kan få lån och krediter till egna småskaliga verksamheter.

Pilotprojektet med de två första kraftverken har visat att varje megawatt el som skickas ut i elnätet skapar mellan 600 och 800 nya jobb, och för varje 100 nya arbetstillfällen kan fem individer lämna milisen för att istället ta ett lagligt jobb. Behoven av jobb är skriande i östra Kongo, där arbetslösheten för unga män ligger på runt 70 procent. Uppskattningsvis finns mellan 5000–8000 milismän i östra Kongo och det skulle alltså krävas 100 000 nya jobb för att åderlåta miliserna på krigare.

"Vi eskorterar alla turister"

Dessutom drar turistnäringen långsamt igång när säkerheten i Virunga ökar. Sedan slutet av inbördeskriget 2013 har 6 000 turister besökt området. Två lodger och tältläger i världsklass finns redan. Fler är på väg.

”Vi eskorterar alla turister så fort de kommer till gränsen och vi följer dem under hela vistelsen i Virunga tills de reser igen”, säger Emmanuel de Merode.

Den totala planen för att knäcka konfliktekonomin omfattar åtta kraftverk, med 90 megawatt i kapacitet, samt investeringar i turism och bevarandet av Virunga.

Prislappen för hela projektet är närmare 2 miljarder kronor. Så här långt är en tredjedel i hamn, tack vare donationer och lån från Howard G Buffett Foundation, EU och brittiska staten.

Nu återstår resten av finansieringen, därav anledningen till Emmanuel de Merodes besök i Stockholm. Med hjälp av Paul Leander Engström hoppas han finna nya lösningar och finansiärer för att rädda Virunga.

Att bygga hållbar vattenkraft mitt i djupaste djungeln är inte lätt, och att göra det mitt i en krigszon gör det ännu svårare.

”Man kan inte sitta och vänta tills freden kommer, då förlorar man tillfället och konflikterna trappas upp igen. Det tar fyra år. Vi har sett det hända så många gånger”, säger Emmanuel de Merode