Di Weekend REPORTAGE

Klara, färdiga... gåfotboll!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter uppvärmningen går damerna och herrarna till var sin femmannaplan för att spela match. Löpning är förbjuden, så även kroppskontakt.

Banfa Jawla

En slowmotion-version av världens största sport fostrar nya proffs på ålderns höst. Nu hakar svenska klubbar på den trendiga gåfotbollen, där målvakter, löpning och tacklingar är förbjudna, och träningarna avslutas med kaffe och kaka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Walk on, walk on

With hope in your heart

And you’ll never walk alone

You’ll never walk alone

Liverpoolfansens speciella hymn känns påfallande relevant, trots att vi befinner oss över 200 mil från Anfield, fullsatta läktare och kända fotbollsspelare med miljonkontrakt.

FAKTA
Gåfotboll

Kommer ursprungligen från England och har spridit sig till bland annat Danmark och Mallorca. Gåfotboll riktar sig till män och kvinnor över 55 år. Enligt The Walking Football Association finns det över 40 000 aktiva spelare i England.

Den första internationella matchen spelades mellan England och Italien i maj i år.

Elfsborg IF var först i Sverige med att introducera gåfotboll, sedan har fler klubbar hakat på.

Det finns inga officiella regler än, utan snarare riktlinjer. Grundregeln är att löpning är förbjudet.

VISA MER

Klockan är strax efter 14.00 en smått regnig tisdag, och det vankas träning och säsongsavslutning för IFK Viksjös senaste lagtillskott. En av lagmedlemmarna påpekar att det bara är andra gången det regnar på en träning sedan de startade i maj.

Det 20 personer starka gåfotbollslaget består av både män och kvinnor mellan åldrarna 65-80 år. Vissa har spelat fotboll, andra har aldrig satt sin fot på en plan.

”Då kör vi tio knäböj i egen takt!”, säger tränaren och sportchefen Christian Stenhoff som även tränar ungdomslag.

”Det är inte så mycket skillnad på att träna ungdomar eller seniorer. Det är fotboll”, konstaterar han.

Efter uppvärmningen går damerna och herrarna till var sin femmannaplan för att spela match. Löpning är förbjuden, så även kroppskontakt. I stället för målvakter är ett snöre uppsatt på en meters höjd, som bollen inte får gå över. En regel som hämtats från grannlandet Danmark är att man inte får sätta sulan på bollen, med risk för fallolyckor.

”Den första träningen var det mycket ramlande, man är inte så van vid att göra de rörelserna. Vi har fått någon stukning, men inte mer än så”, berättar kanslichefen Anneli Gigg som är en av initiativtagarna till gåfotbollen.

Återupptäcker fotbollen

Förhoppningen är att kunna ta fram officiella regler tillsammans med Svenska fotbollförbundet och drömmen är fler lag i Sverige som skulle kunna leda till seriespel.

”Pensionerade direktörer är inte så tokigt som målgrupp för det här”, säger Herbert Larsson glatt när han hör att vi kommer från Di Weekend.

Han fyllde 80 år i våras och läste i Järfälla tidning om gåfotboll.

”Det är så roligt. Jag har varit fotbollsgalen hela mitt liv och har saknat att spela. Jag tyckte jag var för gammal för att spela veteranfotboll, för spelarna är inte mer än 35–50 år. Dessutom har jag inte ork att spela på helplan.”

Från tidiga tonåren upp till 35 års ålder spelade han seriespel och i dag kollar han på så många matcher han kan på tv.

”Slå bra passningar och göra mål, det är väl det roligaste med fotbollen. Sedan underhåller man konditionen.”

800 lag i England

Ordet gåfotboll har tidigare främst använts i medier som en benämning för dåliga, sömniga eller rentav usla fotbollsmatcher. I den nya sporten är gången central, löpsteg brukar innebära en frispark till motståndarlaget.

Gåfotboll, eller walking football som det egentligen heter, har inte så förvånande sitt ursprung i Storbritannien. I England finns det minst 800 lag, enligt The Walking Football Association (WFA).

Sporten har funnits sedan 2011 och riktar sig framför allt till människor över 55 år och andra som inte har förutsättningarna att spela ”vanlig” fotboll. Trenden har spridit sig runt om i Europa, Danmark är ett exempel där sporten blivit populär.

IF Elfsborg var först i Sverige och drog i gång gåfotboll i februari i år. Sedan har bland annat Stockholmsklubbarna Enskede IK och IFK Viksjö hakat på trenden och i slutet av september möttes de i den första svenska gåfotbollsmatchen. Enskedes herrar vann med 15–1 och damernas match slutade oavgjort, 6–6, tack vare att Viksjös ­damer reducerade precis innan slutsignalen.

”Muskelminnet sätter in, det är lätt att ta ett par löpsteg. Och bollar som rullar förbi en på sidan, förr var det bara att sträcka ut benet för att ta dem, men nu räcker inte riktigt benet till den rörelsen”, berättar Herbert Larsson.

Flera av lagmedlemmarna framhåller hälsoaspekten som en viktig anledning att spela gåfotboll. Pågående forskning vid bland annat Aston University i England ­visar att sporten bland annat kan minska risken för depression, psykisk sjukdom och ångest, särskilt kring pensionsåldern och i synnerhet bland män. Forskningen visar också att gåfotbollen kan ha ännu bättre ­effekt än annan typ av motion, som löpning och promenader.

”Det är inte bara fotboll utan den sociala biten är minst lika viktig, den får man kanske inte på ett gym. Har man hållit på med idrott vet man att det är en del av grejen. Med tanke på det stora intresset vi har sett är jag helt övertygad om att det kommer bli stort i Sverige också”, säger Anneli Gigg.

Säsongen förlängs vid fikabordet

Två halvlekar à 15 minuter, med en paus, sedan avslutas träningen med gemensam fika. Dagen till ära bjuds det på tårta med fotbollsmotiv. De diskuterar nästa termin, om en potentiell cup och givetvis en ­revanschmatch mot Enskede IK.

Efter ett tag börjar det viskas bland lagmedlemmarna: är det inte lite tidigt för ­säsongsavslutning? Christian Stenhoff förklarar att de inte kan närvara som tränare, men att gruppen är varmt välkomna att träna själva. Resultatet av en handuppräckning visar att alla spelare vill fortsätta, i alla fall tills den första snön faller.

Tårtan är uppäten och kaffet är slut. Men innan alla har hunnit gå tar Roland Bernström ton.

”Innan alla går: vi behöver en första hjälpen-väska om någon skadar sig. Och det är viktigt att alla vet hur hjärtstartaren fungerar!”