Di Weekend REPORTAGE

Kinabio snart nummer ett

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I TOPP. Den kinesiska filmen Wolf Warrior 2, med huvudrollsinnehavaren, regissören och producenten Wu Jing, drog in mer än 7 miljarder kronor i fjol.

Efter ett riktigt uselt 2016 repade den kinesiska biomarknaden mod under fjolåret.

Nu är kineserna åter på gång att köra om Nordamerika och bli världens största biomarknad.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det har varit på gång ett tag. Filmvärldens så länge till synes ointagliga bastion, den nordamerikanska marknaden, har varit på väg att falla när den snabbväxande kinesiska utmanaren ständigt krupit allt närmare.

I över ett decennium har tillväxten legat på i genomsnitt otroliga 35 procent, rapporterar The Hollywood Reporter. Men så uppstod det ett hack i kurvan 2016. Under det året föll biointäkterna plötsligt med 3,5 procent.

Men nu är Kina på rätt spår igen. Under 2017 rusade de samlade biljettintäkterna med 22,3 procent till 56 miljarder yuan, motsvarande 71 miljarder kronor. Samtidigt tappade den nordamerikanska marknaden och krympte med 2,3 procent trots starka blockbusters som ”Star Wars: The Last Yedi”, ”Skönheten och odjuret”, ”Wonder Woman” och ”Guardians of the Galaxy 2”.

Och det är främst dessa amerikanska storfilmer som lockar kineserna till biograferna, inte de inhemska filmerna. Under 2017 stod de internationella filmerna för sammanlagt 46 procent av omsättningen i Kina, upp 4 procentenheter på ett år.

Hetast på världens största elbilsmarknad

De som har gått bäst av dessa under året är ”Fate of the Furious”, ”Transformers: The Last Knight” och ”Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales”. Merparten av de amerikanska filmerna har dessutom gått betydligt bättre i Kina än på hemmaplan, vilket visar hur viktiga de kinesiska biobesökarna har blivit för Hollywood.

Jubelsiffrorna från den kinesiska filmmarknaden är dock lite dopade. Valutan yuan har stärkts mot dollarn. Myndigheterna har dessutom infört nya biljettavgifter vid onlineköp för att få fart på tillväxten på nytt, något som ger en betydligt mer positiv bild av utvecklingen. Samtidigt växte omsättningen med 13,5 procent även om dessa räknas bort.

Ingen lekstuga i mönsterfabriken

Årets i särklass största film i Kina har varit actionsuccén ”Wolf Warrior 2”, där Wu Jing agerar både huvudrollsinnehavare, regissör och producent. Filmen spelade in motsvarande 7,1 miljarder kronor. Detta är ett nytt rekord för en kinesisk film på den inhemska marknaden och i nivå med vad bara en handfull storfilmer från Hollywood har lyckats med tidigare.