Di Weekend REPORTAGE

Kallbad – svårslagen eufori

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jesper Frisk

Efter Tree Hotel har norrbottniska byn Harads fått ytterligare ett oväntat arkitektoniskt ­resmål för lyxturister. På Arctic Bath kan ­glampingsugna resenärer doppa sig direkt i Luleälven.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den första chocken är absolut. Varenda cell av kroppen vill ta sig ur det iskalla vattnet. Men det gäller att komma över den första reaktionen, övertyga överlevnadsinstinkten och reptilhjärnans absoluta motvilja att stanna i den nollgradiga temperaturen. Ett djupt andetag, två, tre. Nu handlar det bara om att andas lugnt och kontrollerat, trots den ­initiala paniken. Efter ett par djupa supar av syre skärps sinnena i den svarta isvaken och ett varmt pirr spränger i bålen samtidigt som armar och ben förvånansvärt snabbt domnar bort. Det är effekten av en fysisk reaktion. Det varma blodet ­skickas till de livsuppehållande organen – fingrar och tår klarar vi oss utan – men hjärta och hjärna behöver varmt blod för att överleva i Luleälven i feb­ruari.

Efter en minut i halkar jag klumpigt uppför den isiga badstegen, ut ur isvaken, och tar mig raskt in i den varma bastun. Det tar en lång stund ­innan kycklingskinnet försvinner från armar och lår, men euforin är svårslagen, kroppen pulserar av värme. Trots kölden är sinnena starkare än ­någonsin.

Vi är på besök på det nyöppnade spa-hotellet Arctic Bath i norrbottniska Harards och provar en extremt kall form av vinterbad. Hit har internationella besökare vallfärdat sedan öppningen i ­januari 2020. Hälften av dem konstaterar snabbt att de inte vill bada, när de ser det svarta hålet i mitten av hotellet. Trots det är det ­ungefär nio av tio som faktiskt till slut tar ett dopp i Luleälven.

Instruerar i andningsteknik

De oerfarna vinterbadarna övervakas av en liv­räddande kallbads-coach beredd att hoppa i när som helst, och som instruerar pedagogiskt i andningsteknik i iskallt vatten.

Byn Harads utanför Boden är ett unikt resmål. Ett kluster av entreprenörer har skapat en lukrativ besöksnäring för internationella gäster. De flesta kommer inte hit för vinterbad enkom, vid sidan om kalla bad finns möjligheter till alltifrån hundspann, isfiske, snöskoterturer, nordisk vilt­safari och roman­tiska övernattningar under norrskenets ljus.

FAKTA
Fler upplevelser i norr

Logger’s Lodge. En enslig timmerstuga med bastu och bubbelpool långt från närmaste granne och utan ljusföroreningar.

Arctic Retreat. Upp till åtta personer får plats i timmerstugorna på en liten udde i Råne Älv.

Aurora Safari Camp. Norr­skensturister och äventyrslystna resenärer bor i tält inspirerade av afrikansk bush- camping.

VISA MER
En livsstil som lockar

Allt började med det spektakulära projektet Tree Hotel med arkitektritade kojor högt upp i trädtopparna. De udda skapelserna Tree Hotel och ­Arctic Bath lockar nu nyfikna över hela världen att flyga till Luleå för att bo en natt i ett rum ritat med inspiration från ett fågelbo eller ufo, eller bada isvak. Supermodellen Kate Moss är till exempel en stammis på Tree ­Hotel.

”Jag tror att vi växer så starkt för vi har före­gångare som Ice Hotel i Kiruna, som inspirerat Tree Hotel, som inspirerat oss och som sedan inspirerat till exempel Logger’s Lodge. Vi har en livsstil som tilltalar människor”, säger Peter ­Engström, vd på Arctic Bath.

Norrbottens besöksnäring har ökat markant de senaste åren, tack vare ett envist entreprenörskap, en arktisk livsstil och att besökarna kommer från hela jordklotet.

”Idén till Arctic Bath föddes faktiskt på Tree ­Hotel i samband med invigningen för tio år ­sedan. Det var en av grundarna till Arctic Bath som ­tyckte att nu när vi får internationella gäster till Tree ­Hotel så måste vi ha en bastuflotte som flyter på älven. Resultatet blev större än en flytande bastu – vi byggde också sex hotellrum på vattnet och ­senare sex hotellrum på land”, säger Peter ­Engström.

Hotellrummen på Arctic Bath och huvud­byggnaden med sitt kallbad ritades av arkitek­terna Bertil Harström och Johan Kauppi medan byggnaderna och hotellrummen på land, desig­nades av AnnKathrin Lundqvist. Bland Arctic Bath ­andra finansiärer märks grundarna av Tree ­Hotel och en belgisk resebyrå.

Efter flera års förseningar och många turer ­kunde spa-anläggningen och hotellet invigas i ­januari i år. Själva konstruktionen är en betongflotte som vintertid ligger fastfrusen i Luleälv. ­Under sommaren flyter den fritt, tillsammans med sex av de fristående rummen på älven. Smakar det så kostar det – en natt på Arctic Bath kostar ­beroende på säsong i snitt 10 000 kronor per natt.

Salta, torka, syra och röka

Arkitekturen hämtar inspiration från den ­gamla tidens flottararbeten på älven. Vattnet var en viktig transportväg för timmer och när stockarna fastnade, som ett gigantiskt plockepinn – ett så ­kallat timmerbröt, då var det ett svårt arbete. I ­bästa fall löste man de brutala knutarna, men i värsta fall ficka man spränga bort timmerbrötet med ­dynamit.

De sex flytande rummen på hotellet är ritade med en lutning nedåt i älven, som en påminnelse om hur husen nära strandkanten förr kunde ­tippa ned i älven när vattenståndet var högt. Också det en koppling till älvens historiska betydelse.

Köket på Arctic Bath är ambitiöst och det är, så klart, superlokala råvaror som gäller. Den ­”samiska kocken” Kristofer Åström, som de ­senaste åren har gjort gästspel på några av landets främsta restaurangen, är nu permanent köks­chef på Arctic Bath.

”Vi använder oss av alla de traditionella ­samiska konserveringsmetoderna. Salta, torka, syra och röka”, konstaterar Kristofer Åström och serverar såväl nyskjuten ripa som den viktiga samiska ­ingrediensen ’gompa’, enklast beskriven som mjölksyrade örter på samiskt vis. Sedan är det så klart renen, älgen. Och inte minst den lokala ­fisken.”

Blodcirkulationen ökar

Här i Harads lär sig gästerna att bada kallt, men vattentemperaturen behöver inte vara nära nollgradig för att de hälsogörande effekterna ska uppnås.

”Det finns hur många ställen som helst att bada på, vi har Europas längsta kust med alla våra ­insjöar och åar, så det är alltid lättåtkomligt”, ­säger Helena Kubicek Boye, författare till boken Wild swimming.

”När vi kallbadar kommer effekterna direkt. Blodcirkulationen ökar. Adrenalin pumpas ut och efteråt kommer endorfinerna. Vi behöver värme också inombords och det är därför känner vi oss så lugna efteråt. Stressen sänks också efter ett kallbad.”

En finsk universitetstudie av vinterbadare ­visade att kalla dopp är humörhöjande. Den stressreaktion som kroppen utlöser i kallt vatten frigör stresshormonet noradrenalin, vilket bland annat stärker koncentration och reaktionsförmågan. Men vinterbad är självklart inte för alla, det är ­viktigt att vara grundkry innan man hoppar i, för att inte få några obehagliga överraskningar.

Gott så med en iskall livräddare som utan ­tvekan dyker ner i Luleälvens svarta vatten.