Di Weekend REPORTAGE

Jättar med träsmak

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jättarna utanför Köpenhamn har skapats av 600 gamla lastpallar.

Jack Mikrut

Återvinning ligger i tiden även inom konsten. Jättar skapade av lastpallar gömmer sig i landskapet utanför Köpenhamn i Danmark.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En ”skattkarta” på nätet leder till sex jättar som den danske konstnären Thomas Dambo och hans team byggt. Med projektet De glömda jättarna vill Thomas Dambo ta konsten ut i naturen. Idén föddes 2013 när konstnären var med och städade ­efter Roskildefestivalen. Kvar fanns stora skräphögar med ölbackar, matförpackningar och sovsäckar. Tillsammans med några frivilliga bestämde han sig för att bygga ett hotell, en bar och en restaurang av materialet, där 50 konstnärer skulle verka. 

”Vi ville öppna folks ögon för hur mycket som kastas efter en festival, hur stora möjligheter det finns i de här ­sakerna, bara man tänker till lite”, sa Thomas Dambo till Danmarks Radio P4 Köpenhamn. 

Tillverkade av 600 lastpallar

Dambo har sedan tidigare skapat konst av skräp och har snickrat ihop flera ­stora skulturer runt om i världen. Leo den upplyste står i Tennessee, USA. Den 13 ­meter långe Happy Kim ligger och vilar ut i Pyunggang, Sydkorea. Hector the protector skapade han 2014 i Puerto Rico, men statyn förstördes helt då ­orkanen Maria drog över ön. Pengar samlades in och Hector the protector kunde återuppstå 2019. 

Jeff Koons i nobelt sällskap

Jättarna utanför Köpenhamn har skapats av 600 gamla lastpallar och döpts efter volontärer som samlat ihop skräpet, som Hilltop Trine, Teddy Friendly och Sleeping Louis. En skatfamilj har byggt bo och trivs i Hilltop Trines spretiga hår och förstärker konstnärens ­tanke om konst i symbios med naturen.