Di Weekend REPORTAGE

Inredarens art décodröm i Los Angeles

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

high res

Inredaren och designern Jill Sörensen köpte sitt hus osett och chockades över hur fult och slitet det var i verkligheten. Nu är huset förvandlat till en färgsprakande art déco-­dröm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Högt upp på baksidan av Santa ­Monicas magiska berg tronar Jill Sörensens örnnäste, omgiven av cypresser och med vy över San Fernando Valley. Som en bumerang ligger det låga och smala 1960-talshuset nedanför berömda Mulholland Drive, med breda glasdörrar, pool och en gigantisk veranda vänd mot dalen. Platsen andas art déco, Hollywood-style.

”Det här är ’California living’ för mig. Jag lever verkligen utomhus och älskar mitt andra vardagsrum under bar himmel. Jag går barfota nära året runt”, säger inredaren, designern och före detta modellen Jill Sörensen.

Men vägen till drömhuset var lång. När Jill ­Sörensen och sonen Luke flyttade från Washington DC upptäckte de att husmarknaden i Los Angeles var svår. Det tog ett års letande innan de fann ett udda, avsides hus som varit på marknaden länge. Jill Sörensen lade ett bud utan att ha sett huset.

”När jag fick se vad jag hade köpt höll jag på att svimma och tänkte ’vad har jag gjort, det är ju jättefult!’. Min son tyckte det såg ut som huset i The Shining.”

Huset hade långa, mörka korridorer, gamla heltäckningsmattor från 1970-talet, pyttesmå rum med sänkta tak och inget rum hade någon utsikt, trots gudomligt läge vid bergen. Renoveringen innebar en rejäl utmaning för Jill Sörensen, som är självlärd inredare sedan tio år. Hon gjorde en ny planlösning influerad av 1960-talets ”ranchhus” i spansk stil.

FAKTA
Jill Sörensen

Bor: Encino, Los ­Angeles och sommarställe i Värmland.

Gör: Inredare, designer, bloggare och ­initiativtagare till

välgörenhetsorganisationen för misshandlade kvinnor; Charity Knock Out Abuse West.

Aktuell: Skriver en bok 12 step to living like you.

Intressen: Hiking, yoga, skidåkning, resor och strandliv.

VISA MER
FAKTA
Jills Sörensens bästa inredningstips

1. Börja med att ta bort gamla tidningar, grejer på borden och annat onödigt som bara ligger och samlar damm. Starta med en ren grund. Alla högar ger en stressig energi och man ser inte det som är bra.

2. Gå runt och shoppa i ditt egna hem. Vad har du som ser bra ut och som du skulle kunna göra om eller omplacera? Vissa saker är i fel skala för sin plats. Det kan vara en för stor spegel i ett litet gästrum. -Sortera ut vad kan du kan behålla, ge bort och sälja.

3. Våga ta risker. Våga måla den där väggen i den där turkosa färgen som du är rädd ska vara för skrikig. Det är inget fel med vita väggar och ljusgrått. Men vi är alla så olika och individuella, varför ska vi alltid ha likadana färger på väggarna?

4. Få färger krockar. Om du ändå känner så, lägg till en tredje färg som löser krocken. Eller lägg till ett mönster.

5. Titta på utsikten. Det som finns inne i rummet får inte krocka med det som finns utanför.

6. När du inreder, ställ dig frågorna: Vem är jag? Vad gillar jag? Vad älskar jag i mitt liv? Vad har jag för drömmar? Hur känner jag mig när jag vaknar på morgonen och tar en kopp kaffe? Hur vill jag att mitt hem ska få mig att känna?

VISA MER
Från 335 till 500 kvadratmeter

Förhoppningen var att öka värdet på huset, så i ombyggnaden adderades ett sovrum, väggar slogs ut för öppna ytor mellan kök och matsal, liksom mellan tv-rum och hall. En dubbelsidig öppen spis byggdes mellan kök och bibliotek, nya trägolv lades in och all el drogs om. Dessutom byggdes ett gästhus, utomhuskök och däck på tomten. 335 kvadratmeter förvandlades till nära 500 kvadratmeter.

Hemmet är i dag en explosion av färger. I sitt förra hem i Washington DC lärde hon sig att använda färg när livet känns tufft.

”När Lukes pappa hade gått bort efter en tids sjukdom ville jag färgsätta tillvaron och målade hallen knallgul, möblerade med rosa stolar, en häftig zebramatta och röd ljuskrona. Och plötsligt blev alla mycket gladare. Allt är energi”, säger hon.

”Återanvändning är jätteviktigt”

När Jill Sörensen inreder har hon inga regler, utan älskar att blanda kompromisslöst.

”Jag gillar att blanda högt och lågt. Jag har exempelvis ett jättebilligt matsalsbord som jag hittade på en lagerutrensning, och kuddarna i stolarna på terrassen kostade nästan ingenting på Target. Återanvändning är jätteviktigt i det slit-och-släng-samhälle vi lever i.”

Jill Sörensen kommer ursprungligen från Karlstad, men flyttade till USA som tonåring för att jobba som au pair. Där blev hon upptäckt av ­modellagenturen Ford och började arbeta som modell.

Jill Sörensen blev kvar i USA, gifte sig med en amerikansk man och flyttade till Washington DC. Där köpte de ett gigantiskt, gammalt och välkänt hus i Virginia som behövde totalrenoveras. Hon anställde en inredare, men inom två veckor visade det sig att det var hon själv som gjorde allt.

”Samtidigt upptäckte jag att inredaren blåste oss på pengar. Jag fick sådana skuldkänslor över att jag hade övertalat min man att anställa henne. Jag fick panik på min smekmånad och tänkte ’hur ska jag lösa det här?’ Jag läste businessböcker och när jag kom hem startade jag eget.”

Yrket fick en rivstart och det 1 000 kvadrat­meter stora huset fylldes av engelska möbler och antikviteter. Resultatet blev att Washingtons alla fruar började köa för Jills Sörensens expertis.

Men Jill Sörensen ville inte bara inreda fem-miljoner-dollar-hus, hon var också med om att starta en välgörenhetsorganisation för misshandlade kvinnor.

Efter 18 år i Washington DC var det dags att flytta.

”Kreativt sett var Washington DC dött. Jag ville starta om. Jag hade kompisar i LA och Luke drömde om att bli regissör. Bakom all yta finns ett djup här, och jag känner bara spirituella, kreativa, själfulla och intressanta människor.”

Samtidigt var Jill Sörensen ensamstående och behövde starta om. Det var ett av skälen till att hon bestämde sig för att börja köpa och sälja hus. Nu har hon fått mersmak och känner inte längre att ett fult hus avskräcker. Tvärtom.

”Jag älskar att ta mig an fula projekt. Det är en härlig utmaning att gå från skräck till dröm, men det kräver kreativitet, tid och bra idéer.”