Di Weekend REPORTAGE

I börsens vagga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den stora börssalen med golvet som nu grävts upp av arkeologe

Jack Mikrut

Mitt i hjärtat av Europa, i belgiska Antwerpen, har världens äldsta börshus stått och förfallit i 15 år. Nu har dock investerare samlats för att restaurera och rädda den anrika byggnaden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är tidig eftermiddag då projektkoordinator Maryse Daniels låser upp en liten obetydlig sidodörr i en smal gränd mitt i centrala Antwerpen. Ljudet av Maryse Daniels klackar ekar mot stengolvet innan ögonen börjar vänja sig vid mörkret. Vi rundar ett hörn och tvärstannar. Det gråa solljuset strilar in genom oräkneligt många, vackra takfönster. Täckta av lager av smuts och damm filtrerar de ljuset och lämnar den katedralliknande salen i mystiskt dunkel. Världens äldsta börshus vilar tyst. En duva flaxar till, kanske har fågeln förirrat sig bland järnbjälkarna eller så har den hittat världens mest exklusiva bo mitt i Antwerpens före detta finanskvarter.

Året var 1531 då ”Handelsbeurs” i Antwerpen invigdes. På 1500-talet existerade inga aktier i dagens mening, men den ståtliga byggnaden var den första i sitt slag byggt för handel med reverser och varor. Antwerpen tog därmed över den finansiella stafettpinnen från den lilla belgiska staden Bruges.

Ursprunget till ordet börs , ”bourse”, sägs komma från namnet på ett torg i just Bruges där det en gång fanns ett värdshus ägt av familjen Van der Beurse. Familjens värdshus var en samlingspunkt för handelsmännen från Venedig, Florens och Genoa som reste dit för att göra upp affärer, skriva kontrakt och handla med både fysiska och finansiella handelsvaror.

Siffror kvar på griffeltavlorna

Maryse Daniels börjar berätta om restaureringsarbetet som just inletts. Livligt gestikulerande visar hon mig runt.

Börsen i Antwerpen sägs ha stått modell för flera av Europas stora börser, London Stock Exchange (Royal Exchange 1566 ritad av Hendrik van Paesschen som också ritade altaret i Lunds katedral) liksom börserna i Rotterdam och Amsterdam.

Två gånger eldhärjades hela börshuset, som ursprungligen ritats av arkitekten Domien De Waghemakere. Efter den sista branden 1858 återuppfördes den vackra byggnaden i nygotisk stil.

Maryse Daniels stannar till vid en rad låga rum i mörkt trä som byggts längs med hela ena stenväggen. Ovanför samtliga bås löper en gammal världskarta. Längst upp mot det välvda taket syns Norden i ett skuggparti.

”Här satt dåtidens börsmäklare och hade egna små bås”, berättar Maryse Daniels medan vi passerar in i en stor sal med avlånga, höga skrivtavlor. Här och var står det fortfarande skrivet siffror och beteckningar med krita.

”Vi är i den gamla Schippersbeurs som började sin verksamhet 1932. Detta var skeppsmäklarnas territorium. Här slöts avtal om transporter till sjöss och skeppslaster bytte ägare”, säger Maryse Daniels.

Tills allt tog tvärt slut en dag, med ett glas champagne.

Det var på nyårsafton 1997 som världens äldsta börs stängde dörrarna och dåvarande styrelseordförande Marc Corluy bjöd personalen på ett glas avskedschampagne. Börsen flyttades till Bryssel och Antwerpens stadsfullmäktige beslutade att den nästan 500 år gamla anrika byggnaden skulle förvandlas till mässhall. Den stora salen började hyras ut till julmarknader och olika företagsevenemang. Men affärerna gick trögt och den stora byggnaden vansköttes. Sedan ett antal större bränder brutit ut på annan plats i Antwerpen 2001 avkrävdes alla större byggnader i staden på ett brandsäkerhetsintyg. Det grandiosa men numera vanvårdade börshuset klarade inte brandsäkerhetsnormen och stängdes helt och hållet av stadens brandmyndighet.

Stod och förföll i 15 år

I 15 år stod byggnaden tom och förfallet fortsatte, trots flera försök av olika investerare att komma överens om en renoveringsplan. Till sist var det ett maktskifte i Antwerpens stadshus 2012 och tre års förhandling som bäddade för att världens äldsta börshus kunde väckas ur sin törnrosatupplur, hösten 2015.

En samling privata investerare samt ett par bygg- och fastighetsbolag står för finansieringen av projektet i syfte att bevara kulturarvet i Flandern.

”Det investeras 500 miljoner kronor i projektet”, berättar Maryse Daniels medan hon lotsar oss rätt mellan de ståtliga gotiska pelarna. Hon sveper med handen över det som en gång var börsgolvet men som nu förvandlats till en jättelik jordgrop där de arkeologiska utgrävningarna som bäst håller på att avslutas.

”Det har varit väldigt spännande att följa utgrävningarna. Häromdagen grävde arkeologerna fram två urnor, som troligtvis härstammar från järnåldern. Man har hittat vissa fynd från medeltiden också. Allting kommer nu att noggrant katalogiseras”, berättar Maryse Daniels.

Ett garage med 284 platser ska grävas ut under börsgolvet. Intill börssalen investerar hotellkedjan Marriott i det lyxiga Autograph Hotel med 138 rum. I intilliggande Schippersbeurs kommer J&M Catering att driva restaurang, kanske med ett maritimt tema. Med en ficklampa lyser Maryse Daniels upp stentrappan till övervåningen.

”Här uppe planeras för en ’business club’ och i stora salen kommer man att kunna uppleva evenemang som Antwerp Fashion Academys årliga modevisningar och andra internationella tillställningar. Det blir definitivt gott om plats med en yta om 18 000 kvadratmeter som ska restaureras.”

Byggnaden kommer att öppnas för allmänheten i omgångar med början hösten 2018. Men vill man investera i en hotellnatt på börshotellet får man ge sig till tåls till våren 2019.