Di Weekend REPORTAGE

»Hundar förstår bättre än människor«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STARK RELATION. Etologiprofessor Per Jensen forskar om hundars beteenden gentemot människor.

Till helgen kommer ett helt koppel hundälskare och deras ”bästa vänner” till den stora hundmässan i Älvsjö.
Men vad är det som gör relationen människa och hund unik? Etologiprofessor Per Jensens nya forskning visar att vi delar samma sociala gener.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under luciahelgen är det dags för Stockholms hundmässa, landets största hundevenemang, arrangerad av Svenska Kennelklubben. 10 000 hundar väntas, och i den internationella utställningen kan hundekipage tävla om en lång rad priser, liksom tävla i olika lydnadssporter.

Olika hundraser är olika lätta att dressera. Vallhunden border collie brukar toppa de flesta listor över mest intelligent och lättlärd, medan den till sinnet kattliknande afghanhunden kräver lång inlärningsprocess för simpla kommandon. Men Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, tillika författare till nya boken ”Hur smart är din hund?”, säger att det inte går att definiera djurs intelligens på det sättet.

”Man förmänskligar djur och bedömer dem efter sig själv. Vissa hundar har lätt för att lära sig kommandon från människor, andra bryr sig mindre om beröm men är fantastiska spårare. De är smarta på olika sätt.”

Hundens speciella intelligens, som har förfinats de senaste 15 000 åren, är att kommunicera och läsa av människor.

”Hundar är bättre än människor på att förstå andra människor. Den här exceptionella förmågan utnyttjar de till allt. Har de ett problem är de inte intresserade av att lösa det själva utan vill manipulera en människa”, säger Per Jensen.

FAKTA
Hundmässan
  • Stockholms hundmässa hålls den 12–13 december på Stockholmsmässan i Älvsjö.
  • 10 000 hundar tävlar om titlarna Nordisk vinnare 2015, Nordisk juniorvinnare 2015 och Nordisk veteranvinnare 2015, liksom flertalet andra certifikat.
  • Under mässan prisas också årets bragdhund, årets sociala tjänstehund, årets polishund och årets narkotikasökhund.
  • Drygt 100 rasklubbar finns representerade, liksom lika många försäljare. Det arrangeras också en lång rad aktiviteter för barn och vuxna, liksom en hundparad.
  • Årets mässtema är hundrasen pekingese och man hyllar även genomgående domaren Kenneth Edh som gått bort under året.
  • Utöver hundutställningen tävlar hundekipage i olika lydnadstävlingar:
  • Agility – hunden tar sig genom en bana av hinder, som gungbräda, säck, tunnel, däck och balansbom. Banan ska avklaras så snabbt som möjligt utan missar och vägringar.
  • Lydnad – hunden utför på kommando olika förutbestämda moment så perfekt och glatt som möjligt.
  • Rallylydnad – förare och hund ska ta sig genom en skiftande bana med skyltade uppgifter där hundföraren är kartläsare.
  • Freestyle/Heelwork to music – hund och förare gör antingen ett fritt lydnadsprogram till musik, eller i HTM ska minst tre fjärdedelar av programmet bestå av godkända positioner. Hunden ska alltid vara maximalt två meter bort från föraren under hela programmet.
VISA MER

Hjälp för psykiska sjukdomar

Han beskriver ett experiment med vargar och tamhundar där man ger dem godis i en burk med lock och lämnar djuret till att försöka få ut godiset.

”En varg har hybris och även om de omöjligt kan få upp locket så fortsätter de att försöka om och om igen. En hund gör motsatsen. Även om locket är lätt att få av så ger de upp på en gång och hämtar en människa. Vi är deras verktyg”, säger Per Jensen.

Forskargruppen på Linköpings universitet är just färdig med en studie av den genetiska grunden för kontaktsökande beteende hos hundar, det vill säga underlaget till att de kan ”be om hjälp” av människor. De kan nu identifiera vilka gener som styr variationen i beteendet.

”Det är gener som vi människor och hundar delar och hos människorna är de också aktiva i socialt beteende. Vi tror att på sikt kan detta användas som en modell för att se på socialt beteende och störningar hos både människor och hundar. Det är helt enkelt ett helt nytt sätt att använda hundar för att finna hjälp för psykiska sjukdomar hos människor och det är vi mycket exalterade över.”

Resultatet publiceras i en vetenskaplig tidskrift under de närmaste två månaderna.

Per Jensen menar att det finns statistiska skillnader i vad som tolkas vara intelligens mellan hundraser, men individuellt är överlappningen mellan raserna stort.

”Alla listor om ’mest smarta raser’ är humbug. Hur man än konstruerar dem så stöter man på problem”, säger Per Jensen.

För autistiska barn

Den snabba urbaniseringen har gjort att hundrasernas ursprungliga användningsområden i många fall också har avlats bort. Labradorer och golden retrievrar har knappt någon jakt kvar i sig, nu är de främst snälla sällskapshundar.

”Samtidigt finns det nu arbetande professionella hundar inom områden man aldrig trodde kunde vara hundjobb för 20 år sedan. Som vårdhundar på äldreboende och lässtödshundar för autistiska barn”, säger han.

Ett speciellt exempel är epilepsihundar. Det finns bara några få godkända i landet. Deras talang är att varna sin husse eller matte innan ett epilepsianfall kommer, innan människan själv känner av det.

”Man vet inte vad hunden reagerar på och därför kan man inte dressera hunden till att göra detta. Hunden börjar spontant varna sina ägare. Kanske kan det vara en doft eller någon subtil förändring i kroppsspråket, visste man så skulle man kunna träna fler”, säger Per Jensen.

Enligt Svenska Kennelklubbens senaste statistik är labrador retrievern fortfarande Sveriges vanligaste hund, medan den tyska schäfern ökade mest i antal under 2014 jämfört med året före. Slår man samman korthårig och långhårig chihuahua så registrerades det dock fler chihuahuor än labradorer under 2014.

”Hur hundraserna utvecklas styrs av vad hundköparna är ute efter. För vissa raser styrs det av utställningsvärlden som är fixerad vid utseende. När det gäller rädslan inför till exempel så kallade kamphundar så handlar det om deras uppfostran. Du kan ta nästan vilken rashund som helst och göra den till en knasig kamphund. En hundras är per definition inte farlig, det beror på hur individerna behandlas.”

Kan hundar ha psykiska sjukdomar likt människor?
”Vi vet att de kan utveckla depressioner och har flera psykiska paralleller, men inte om det är exakt samma. Hundar kan dock visa beteenden som påminner om adhd och även autism.”

Kan man mäta hundars känslor?
”Empati kan man definiera med beteendekriterier. Kärlek är svårt att mäta. En metod som är på gång är hjärnskanning i magnetkameror där man mäter hjärnaktivitet. Där har man kommit långt för att få hundar att medverka. De måste nämligen ligga helt still i flera minuter när de skannas. Man kan då till exempel mäta hur de reagerar när de hör sin ägares röst, mot andra röster. De skiljer helt klart sin ägare från andra. På liknande sätt kanske man kan komma åt att mäta subtila känslor som kärlek.”

Per Jensen började sin forskarbana med beteendeforskning av grisar. Enligt honom är grisar överlägsna hundar i exempelvis att hitta och komma ihåg platser för mat.

”Grisar är också lika smarta som hundar på det sättet att du kan lära dem samma trick. Men till skillnad mot hundar som vill vara till lags och där människans glädje och gemenskap är beröm nog så struntar grisen i din bekräftelse, de gör bara tricks i utbyte mot godis.”

Själv har han i dag två dansksvenska gårdshundar.

”Men jag gör utomstående besvikna, mina hundar är mycket bortskämda. Jag är inte så intresserad av att träna dem, jag är miljöförstörd av mitt arbete. Jag vill helst bara se hur de beter sig själva.”