Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Vid lägerelden mitt i storstan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MILSVID UTSIKT. Från den nya spavåningen erbjuds fantastiska vyer över Stockholm.

Det sjuder i de gamla Klarakvarteren och betongöknen har genom ett trollslag förvandlats till ett av Stockholms mest centrala hotellområden.
Di Weekend får en nära naturen-upplevelse på Downtown Camper.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under fjolåret öppnade inte mindre än tre nya hotell runt Brunkebergstorg. På ena sidan torget har den norske hotellmogulen Petter Stordalen sett till att det slitna köpcentret Gallerian nu även innehåller At Six och Hobo.

Även om exteriören är densamma så har Scandic, tvärs över gatan, velat förvandla det gamla, slitna Scandic Plaza till ett ”urbant upptäcktshotell”, en cityresort för nyfikna resenärer. Målet är att locka aktiva resenärer av alla de slag. Det är det tredje signaturhotellet som koncernen öppnar på kort tid i staden efter Continental mittemot Centralstationen och Haymarket i det tidigare varuhuset PUB.

Temat märks direkt. Entrén pryds av cyklar och trendiga cykelhjälmar av märket Hövding, sådana som utlöser sig själva vid en kollision, och i taket på väg till receptionen sitter flera stora kajaker.

Tanken är att den avslappnade nära till naturen-känslan ska infinna sig och inredningsdesignern Stylt Trampoli har använt mycket trä och neutrala naturfärger. Vi är dock inte helt övertygade av den artificiella rökdoften som vilar över hela hotellet, en doft som först får oss att börja oroa oss över var det brinner. Någon öppen brasa att mysa framför lyckas vi inte lokalisera trots idoga försök.

Slätstruken mat

FAKTA
Downtown Camper, Stockholm

Totalpoäng: 18

Miljö: 4 poäng

Avkoppling: 4 poäng

Mat: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Dubbelrum 1 320–3 500 kronor.

Antal rum: 494 rum, 9 sviter.

Adress: Brunkebergstorg 9, Stockholm.

Telefon: 08- 517 263 00.

Webbplats: scandichotels.se.

VISA MER

Det vi hittar är Campfire, restaurangen som är tänkt att vara det sociala navet på Downtown Camper. Här finns visserligen, som namnet antyder, en eldstad, men den är liten och innesluten av glas, inte alls den där stämningsfulla brasan med dansande eldslågor som vi hade hoppats på.

Själva restaurangen är trevlig och stimmig, men att det inte är något annat än en hotellrestaurang är svårt att bortse ifrån. Servicen är ojämn och maten, som är inriktad på comfort food, är tyvärr rätt slätstruken. Ingredienserna till den koreanska varianten av pyttipanna, bibimbap, ligger prydligt uppradade runt tallriken, men vi hittar ingen som helst smak eller hetta från ursprungsrätten. Förrättstacosarna med tonfisk är roligare, med pigg smak av koriander, chili och ponzu.

Resor: 5 storstäder – Från Tokyo till Tbilisi

Stordalens hotell på andra sidan gatan kan å andra sidan skryta med Tak och Unn, som tog hem Di:s pris för Årets affärskrog 2017.

I hisslobbyn på varje våningsplan står ett pingisbord (som vi förgäves letar efter racketarna till) och anslagstavlorna pryds av olika förslag på aktiviteter: kajakuthyrning, cykelrutter och löpgrupper att utforska staden tillsammans med. Att låna kläder till detta är inget problem, blir vi vänligt upplysta om.

Även rummen domineras av träfärger. Det är sobert, men alltför identitetslöst och vi saknar verkligen det lilla extra vi hade förväntat oss av en av de nya sviterna. Först vid utcheckningen inser vi att vi inte alls hamnade i sviten som vi bokat, utan i ett av de lite udda co-living-rummen som är tänkta att kunna kopplas ihop till en kedja rum med gemensamt sällskapsrum. Det är en rejäl plump i protokollet.

Fågelbo på taket

Det som hotellet är mest stolt över är spavåningen ”The Nest”. Längst upp på den nionde våningen finns cocktailbar med både vanliga drinkar och hälsodekokter, träningsanläggning, upplevelseduschar och bastu i form av ett fågelbo. Och såklart den varma utomhuspoolen, uppvärmd året runt och tillsammans med poolen på Clarion Sign vid Norra Bantorget, den enda av sitt slag i staden. Vid Di Weekends besök är hela våningen helt nyöppnad och fräschheten är slående. Här lyckas Scandic slå grannen Stordalen ordentlig.

Personlig charm i Paris

Lite surt är det dock att ett besök på The Nest inte ingår i priset. Hotellgäster får finna sig i att betala för entrén, om än 200 kronor mindre än standardpriset på 595 kronor per dag. Det är i mastigaste laget för att låna morgonrock, handduk och tofflor samt få ett litet gör-det-själv-kit, framför allt eftersom det inte går att boka in några behandlingar här ännu.

Men det verkar som om gästerna redan har hittat till Downtown Camper. Baren precis vid entrén är smockfull på fredagseftermiddagen, både av hårt arbetande riksbanksfolk på aw och inresta hotellgäster. Såväl cocktail- som vinlistan är ambitiöst lång och nyanlända i baren undgår inte bartendrarnas vakna öga många sekunder.

Downtown Camper har hittat en egen nisch i Stockholms hotellutbud och läget är svårslaget. Men det finns en hel del barnsjukdomar att arbeta med, inte minst då konkurrensen på andra sidan gatan, är mördande.