Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Personligt söder om Visby

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STRAMT. Djupvik är ett av Gotlands mest tillgängliga hotell genom sina öppettider, i stort sett året runt.

Stora rum med uteplats och med utsikt över havet bjuds på Djupvik, ett djärvt hotell i naturskönaomgivningar. Di Weekend låter sig förtjusas trots byggnadsstilens hårda tilltal.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Djupvik hotell ligger på en naturskön plats, i en gles talldunge med utsikt över ett litet fiskeläge och med stora och lilla Karlsö i blickfånget. Fiskebodarna ligger på rad i den lilla hamnen med små sandstränder på vardera sida.

Med sin moderna arkitektur utgör hotellet ett utmanande stilbrott. Det är en anläggning som leder tankarna till Mallorca snarare än till Gotlands sydvästra kust. I den mån detta uppfattas negativt kan man anföra att byggnaderna smälter väl in i omgivningen, en talldunge med ett stort öppet gräsfält framför. Husen är låga, delvis placerade bland tallarna och målade i en dov kamouflerande färg. Från hamnen sett framstår hotellet inte som särskilt framträdande.

Djupvik är ett litet hotell med endast åtta rum. Sex av dem är stora och belägna i tre parhus med bästa läge och med rymliga uteplatser med utsikt mot havet. Två mindre rum finns i separata byggnader placerade lite längre bak.

Storslagen havsutsikt

Mellan de större rummen och huvudbyggnaden ligger en pool, som är stängd för ­renovering under vårt besök. Det har ingen betydelse, för det är en kylslagen majhelg. Vi slänger längtansfulla blickar mot den och tänker att Djupvik nog gör sig bäst ­under högsommar.

I huvudbyggnaden finns restaurang och bar, sittgrupper i en loungedel och en stor uteservering som på grund av vädret ligger öde. De stora fönsterpartierna går från golv till tak och erbjuder en magnifik utsikt. Framför bardisken finns ett par höga bord med fransk sittning, det vill säga gästerna sitter bredvid varandra med fri sikt över ­havet.

FAKTA
Djupvik, Gotland

Pris: 2 995 kronor för de stora rummen under högsäsong. Njutarpaket 1 495 kronor per person (gäller ej juni-augusti). I övrigt se webb.

Antal rum: 8, varav sex stora och två mindre.

Adress: Ekstad, Bopparve 233, Klintehamn.

Telefon: 0498-24 42 72.

Webbplats: djupvikhotel.com.

BETYG:

Miljö: 5

Avkoppling: 4

Mat: 3

Service: 4

Prisvärt: 5

Total poäng: 20

VISA MER

Trots den tidiga säsongen är det fullt på hotellet, vilket i och för sig bara betyder att det är 16 gäster. Restaurangen är dimensionerad för betydligt fler, hit kommer också gäster utifrån för att äta. Vi uppskattar gästantalet under middagen till ungefär det dubbla, ett 30-tal.

Det är imponerande med tanke på att Djupvik ligger avsides, cirka 40 minuters bilväg söder om Visby och en kvart från Klintehamn, som är närmaste ort. Därifrån går båtarna till de sevärda Karlsöarna. Vi får nöja oss med att beskåda dem på avstånd, en nog så imponerande syn.

Rofylld atmosfär

Utöver poolen erbjuds inget av det som brukar förknippas med avkoppling på moderna hotellanläggningar, som spa, men miljön är rogivande och atmosfären invaggar oss i ett behagligt lugn.

Rummen och huvudbyggnaden renoverades nyligen. Allt är fräscht och välhållet. Det är svårt att tro att det är tolv år sedan Djupvik byggdes.

I tider när hotellrum, åtminstone i storstäder, bara blir mindre och mindre känns det här boendet lyxigt. Rummen är mycket rymliga, 45 kvadratmeter. Det känns nästan som en mindre lägenhet med ett stort välkomnande sällskapsutrymme utrustat med ett litet pentry, halvt dolt i ett hörn. Det är en tillgång för den som tänkt stanna flera nätter, men med tanke på dygnspriset, 2 995 kronor under högsäsong, är det knappast vanligt med längre vistelser. Även här sträcker sig fönstren med skjutdörrsfunktion från golv till tak.

I den bakre delen ligger sovrummet med rymlig garderob och med en skjutdörr i trä mot sällskapsrummet. Badrummet är halvöppet med dörr till toaletten men inte till tvätt- och duschdelen. Det finns tofflor att tillgå men tyvärr inga morgonrockar.

Betong sätter tonen

Byggnadsstilen är hård och kantig, grundmaterialet är betong, något som framträder extra tydligt på ytor som väggen bakom den turkosa soffan. Färgsättningen på andra väggar i ljusgrön ton mildrar det lite brutalistska anslaget, som också yttrar sig i mässingsfärgade matstolar i metall.

Hotellets wifi når inte till vårt rum. Så viktigt som det blivit att vara uppkopplad även under fritiden är det anmärkningsvärt.

Vi har bokat ett njutarpaket i vilket ingår en trerätters middag. Det är glädjande nog inte en fast meny, vi får välja mellan tre förrätter, lika många varmrätter och dessertalternativ, inklusive ost.

Menyn har karaktär av Gotland möter Italien. Lite fegt kan man tycka med tanke på vilken rik gastronomisk region Gotland ändå är. Eller så är det lite av en anpassning för att tilltala den breda publik som säkert behövs för att fylla matsalen.

Helt säkert är i det i vart fall en del av förklaringen till att middagen inte faller oss helt i smaken. Matbrödet är focaccia och till förrättens gröna sparris serveras parmesanchips och pinjenötter.

Lammet i en av varmrätterna kommer inte från Gotland och till filén serveras polentacroquetter. Rödingen är ett välkommet fiskalternativ på en meny där en falafel med fetaost, tabbouleh och rostad paprikahummus annars är det mest exotiska.

Frukost överraskar

De rätter vi prövat är över lag ganska slätstrukna, lite intetsägande rentav. Döm därför om vår förvåning när vi dagen efter anländer till frukost och möts av färskpressad apelsinjuice, jordgubbar, andra färska bär och frukter, gott och nybakat bröd av flera sorter och en härlig äggröra utöver bufféns rika utbud. Det är en mycket lyckat frukostmåltid och en utmärkt start på dagen.

Djupvik är ett personligt hotell i en lite vågad stil, som vi till en början hade en försiktigt avvaktande inställning till. Vi ­låter oss emellertid övertygas om dess ­förträfflighet, inte minst genom det natursköna läget vid havet. Men när vi kommer tillbaka ska det vara badväder.