Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Med Medelhavet för dina fötter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FEMSTJÄRNIGT. Trots sin relativt lilla storlek bjuder Es Princep på lyx på alla fronter.

Diana Feldreich

Från den stora takterrassen får man en 180 graders utsikt över hamnen och Medelhavet. Di Weekend checkar in på ett klassiskt boutique­hotell i Palma på Mallorca, det femstjärniga Es Princep.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Inget kan väl säga annat än att Mallorca är en klassisk svensk semesterdestination. Faktum är att det var här som det allra första svenska charterflyget landade redan våren 1955.

Horder av svenska turister söker sig fort­farande till denna Medelhavsö. För många är kanske sinnebilden av ”Mallis” enbart hotellgettot ­Magaluf (något Orup faktiskt inte direkt hjälpte till att motverka) och det vore i så fall väldigt orättvist.

Det borde ha undgått få att det finns ett annat Mallorca bortom charterträngsliga stränder och schablonkrogarnas inplastade ­menyer med bilder på slokiga tapas.

Ön har genomgått en riktig renässans under det senaste decenniet och huvudorten Palma har blivit något av ett Barcelona i miniatyr. I de slingrande gränderna trängs klassiska ­tapasbarer, saluhallar och livliga ­barer med superb shopping och kvalitetshantverk. På gångavstånd ligger strandpromenaden med sand­stränder och exklusiva marinor. I hamnen verkar miljardärerna tävla vem som har längst lyxyacht.

Drivs av en lokal familj

Precis innanför den gamla stadsmuren från 1575 ligger Palmas äldsta stadsdel Calatrava, döpt efter den militära riddarorden som en gång i tiden hade sitt högkvarter här, och även tidigare hemvist för stadens garvare.

Numera är det en av de lugnare delarna av staden med imponerande townhouses, teatrar, oupptäckta krogar samt ett och annat boutiquehotell.

FAKTA
Es Princep, Palma

Pris: 2 500–6 500 kronor.

Antal rum: 68.

Adress: Bala Roja 1, 07001 Palma.

Telefon: +34 971 720 000.

Webbplats: esprincep.com.

Totalbetyg: 22 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 4 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
FAKTA
Tre andra hotell i Palma

El Llorenç Parc de Mar,

Plaça de Llorenç Villalonga, 4.

Helt nyöppnat boutique­hotell som ligger längst med stadsmuren. För inte­riören står svenske inredningsarkitekten svensken Magnus Ehrland med bakgrund på J.Lindeberg.

Hotel Almudaina,

Av. de Jaume III 9.

Prisvärt, enklare alternativ mitt på den exklusiva shoppinggatan Jaume III och granne med varuhuskedjan El Corte Inglés. Extra plus för en takterrass med utsikt över hamnen.

Hotel Mamá,

Plaça de Cort.

Precis intill stadens stolthet, den magnifika katedralen, ligger detta omtalade lyxhotell med elegant inredning, färgglada textilier och konst. Längst upp finns en fin takterrass med pool och imponerande utsikt.

VISA MER
FAKTA
Tre spännande besök i Palma

Mercat de Oliva,

Plaça de l’Olivar.

Saluhallen är en matälskares dröm. Förutom ett digert utbud av korvar, ostar och färska skaldjur finns här många restauranger med förvånansvärt låga priser, hipsterkaféet Arabay Coffee och en ­trevlig vermoutheria.

Es Baluard Museu d’Art Modern,

Plaça de la Porta de Santa Catalina 10.

Palmas museum för modern konst byggdes 2004 och stoltserar med över 700 verk. Själva byggnaden i sig är en spektakulär modern del, integrerad i stadens gamla försvarsmur.

Restaurang Canela,

Carrer de Sant Jaume 13.

En liten bit in i virrvarret av gränder ligger ett innovativt kök som blandar det traditionellt spanska med nya influenser, till exempel svamp i chokladdesserten. På andra sidan gatan finns en liten diskret bar som ägs av samma ägare med högklassiga cocktails och livejazz.

VISA MER

Det är ett av dessa som Di Weekends hotell­patrull checkar in på, precis intill nämnda stadsmur och den nyrenoverade utsiktsplatsen ­Baluard de Princep, prinsens bastion, från 1690 i typisk mallorkinsk sandsten, som staden la 40 miljoner kronor på att skapa så sent som i fjol.

Boka hos stjärnkocken

Det femstjärniga Es Princep, döpt efter samme försvarsmedvetne prins som senare blev kung Felipe II, öppnade 2018. Det är ett klassiskt boutiquehotell, helt fristående från de stora kedjorna, ägt och drivet av en familj från ön. Dessutom är det det enda hotellet i området med havsutsikt och den är minst sagt imponerande.

Hotelltest: Boudoirstil lyfter brittisk weekendtrip

Från den väl tilltagna takterrassen är det lätt att snabbt tappa bort timmarna, dåsandes med en solkrämsfet pocketbok på en solstol under ­parasollerna. Våra lata stunder avbryts bara av nödvändiga svalkande dopp i den lilla rektangulära infinity­poolen, där man lätt kommer på sig själv med att hypnotiskt stirra på ­regattorna som pågår i bukten nedanför med iskalla, ananasformade drinkglas i handen.

För den som inte tröttnat på utsikten går det att äta enklare, men i sanningens namn rätt slätstruken mat på serveringen Amaq uppe på terrassen. Ett bättre val för den hungrige är att boka plats på restaurangerna i bottenplan, Mura och Bala Roja. Bakom dem står stjärn­kocken Andreu Genestra, vars andra själv­betitlade krog i den östra änden av ön kan stoltsera med en stjärna i Guide Michelin.

Intill serveras det eleganta drinkar i cocktail­baren Gremium. Här kallas inte drinkblandarna bartendrar utan mixologer. Men innan man ­dömer dem för detta så bör barens utmärka amaretto sour testas. Då lär upprördheten över den smått uppblåsta jobbtiteln svalna snabbt.

Stängd söndag till tisdag

I Mura dukas även den minst sagt digra hotellfrukosten upp, med fokus på färsk frukt och lokala charkuterier, fjärran från baljor med vita bönor i tomatsås och ugnsbakad äggröra. För dem som föredrar en à la carte även på morgonen rekommenderas hotellets utmärkta Eggs Benedict.

Ett litet smolk i glädjebägaren är öppettiderna på finrestaurangen Bala Roja som av oklar anledning är stängd söndag till tisdag även mitt under högsäsong, något som gör att vi går miste om att ta del av de uppskrivna kokkonsterna.

De 68 rummen är moderna och ljusa, med fönster från golv till tak.

Hotelltest: Personligt söder om Visby

Dessutom har nästan alla havsutsikt, även om man i vårt rum får luta sig ut i gränden från den franska balkongen för att kunna se mer än en strimma blått. Stanken från garverierna är borta sedan länge och i stället är det dofter från det NY-hipstriga parfymmärket Le Labo som sprider sig i rummen.

Små detaljer avgörande

Servicen är förstklassig, som sig bör. Vid ankomsten visas vi glatt alla rummens faciliteter och på kvällen är sängen uppbäddad och försedd med ett fat hemgjorda praliner. Redan vid andra besöket i frukostmatsalen kommer personalen ihåg vilken typ av kaffe vi drack tidigare.

När vi råkar nämna att vårt flyg hem är försenat frågar personal försynt om vi inte vill tillbringa dagen uppe på terrassen trots att vi checkat ut och erbjuder oss ett duschrum innan taxin tar oss till flygplatsen. Det är den typen av detaljer som gör att man gärna kommer tillbaka.