Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Kändiskocken sätter guldkant på helgresan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Menyn på Nobuyuki ”Nobu” Matsuhisas stora hotellrestaurang präglas självklart av japanska inslag.

Lyxig mat och en vacker ­byggnad lockar när kändiskocken Nobu öppnar sitt Londonhotell Nobu Hotel Shoreditch. Men Di Weekend ger också en anmärkning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nobuyuki ”Nobu” Matsuhisa är en av världens mest kända ­kockar. Redan 1987 öppnade han sin första Nobu-restaurang i Los Angeles, fick skådespelaren Robert De Niro som fan och tillsammans öppnade de Nobu i Tribeca i New York. Nu, drygt 30 år senare, driver Nobukoncernen 38 restauranger på fem kontinenter och nio hotell –­ ­ytterligare sju hotell öppnas inom det närmsta året. De Niro är fortfarande en av delägarna tillsammans med Nobuyuki Matsuhisa.

I våras öppnade Nobu Hotel Shoreditch i östra London. Hotellet på Willow Street, tio minuters promenad från tunnelbanestationen Old Street, började byggas redan 2011 av Ron Arad Architects, vilka lämnade projektet ett par år senare. Ben Adams Architects tog över 2013. Hotellet öppnade inte förrän 2017, men är en anmärkningsvärt vacker byggnad, insydd mellan områdets nya och gamla industriella hus. Ena kortsidan av ­­huset har ett lutande tak med utskjutande balkar och terrasser som stupar ner i en nedsänkt japansk trädgård. Hotellets stora, vackra restaurang skymtar där bakom en heltäckande glasvägg. 143 rum och sju sviter finns att välja bland, ­inredda av firman Studio Mica. Givetvis är temat en öst-möter-väst-känsla, med överslag åt öst. Nedtonat rött, guld, svart, lackade ytor och dolda handtag är genom­gående.

När Di Weekend checkar in tilldelas vi ett rum på första våningen, vilket egentligen är gatunivå. Utanför fönstren är det därför planterat ett upphöjt brett buskage. Halva rummets vägg är en konstnärligt målad skjutdörr, som går att täcka hela glaspartiet med om man så vill. Är den öppen kan förbipasserande till viss del se in i rummet. Att inte ­känna sig bekväm i hotellrummet på grund av insyn – eller om man är en harig typ och ogillar tanken på närheten till gatan när det är dags att sova – då är priset på cirka 3 500 kronor för en natt högt.

Felplacerad belysning

Estetiskt är rummet mycket intagande, med en svagt parfymerad luft, skjutdörrar, tjock heltäckningsmatta och en ljuvlig, ljuvlig säng med ­bästa sortens sänglinne. I en låda i det vägghängda guldfärgade skåpet finns en blandning av japanskt och brittisk exklusivt godis, bakom ytterligare ett par dörrar döljs teven och i en upplyst röd kvadratisk hylla tronar ett tungt, svart te-set med kanna och små koppar.

Personlig charm i Paris

Samtidigt är belysningen vid rummets speglar felplacerad och ger skuggor i ansiktet. En tanke – hur många män reser egentligen med en elektrisk rakapparat? Ändå finns alltid ett uttag vid speglar i hotellbadrum. Hur många kvinnor – och för den delen även män – använder hårtorken? Sannolikt de allra flesta, men ändå måste hårtorken användas vid hallspegeln där ljuset är dåligt och det inte finns avlastningsytor.

400 kronor för frukost

Restaurangen på Nobu är givetvis en riktig pub­likdragare. Det är nästan fullt och högt tempo hela kvällen. Men smakar det så kostar det. En bento­box, en sidoorder av grillad svamp och ett glas vin kostar drygt 800 kronor per person.

FAKTA
Nobu Hotel Shoreditch, London

Totalbetyg: 18 poäng

Miljö: 4 poäng

Avkoppling: 4 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Cirka 3 500 kronor för ett dubbelrum.

Ägare: Nobu Hospitality LLC, grundat 1994 och ägare av alla Nobu restauranger och hotell.

Antal rum: 143 rum och 7 sviter.

Adress: 10–50 Willow St London EC2A 4BH.

Telefon: +44 207 683 1200.

Webbplats: Nobuhotelshoreditch.com.

VISA MER
FAKTA
3 nya hotell i London

The Principal London

Phcompany.com

Bredvid Russell Squares tunnelbane­station och British Museum i en vacker 1800-talsbyggnad ­ligger nyöppnade The Principal.

The Ned

Thened.com

I vad som brukade vara Midland Banks huvudkontor ryms nu hotellet The Ned, ­startat av Soho House grundare Nick Jones. Här finns tio restauranger, 15 barer, ett spa och två pooler.

L’Oscar

Loscar.com

Designer Jacques Garcia som inrett några av världens mest kända hotell, som Hôtel Costes i Paris och La Mamounia i Marrakech, står bakom inredningen till L’Oscar som ryms i en gammal kyrka i Holborn.

VISA MER

Frukosten dagen efter – en ”Full English Nobu style” – innehåller enormt mycket mumsig mat för sina cirka 200 kronor: korv, bacon, svamp, ­bönor i tomatsås, grillad tomat, friterade grönsaksbollar, pocherat ägg och en varm pyramid av små runda vetebröd. Men då tillkommer dryck, och en beställning av ”en svart te och ett glas ­mineralvatten” översätts till 750 ml Pellegrino och en minitekanna som rymmer en kopp. Vi ber om att få mer tevatten, vilket anländer som ytter­ligare en minitekanna. Totalt landar därför frukosten på cirka 400 kronor per person.

Lyxigt och avslappnat i kanalstaden

Byggnaden är vacker, som sagt, allting är nytt och fräscht och sängarna ljuvliga. Gymmet är i toppklass, ­likaså restaurangen. Men det kan vara värt att nöja sig med en middag i stället för flera nätters övernattning.