Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Forna tiders lyx på rätt spår

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TILLBAKA TILL 1800-TALET. De gäster som ­anländer Göteborg med tåg har en ­minimal promenad till den inbjudande foajén på Hôtel Eggers.

Varbergs Stadshotellina Ehn

Den som gillar hotell med gamla anor får sitt ­lystmäte på Hôtel Eggers i Göteborg. I 160 år har ­resenärer dragit nytta av det oslagbara läget mitt på Drottningtorget. ­Rummen är vackra, men små missar skaver.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Göteborg fick sin järnvägsstation i slutet av 1850-talet inrättades också ett av Sveriges första hotell för resande. När den driftige portieren Emil Eggers övertog hotellet 1883 gjorde han en omfattande renovering och modernisering, och döpte det efter sig själv. I dag drivs verksamheten i den vackra vita byggnaden av konstnären Anna Riis och byggnadsingenjören Lars-Olof Oskarsson, vars lilla hotellkoncern Lotus även omfattar Varbergs stadshotell och ­Arken Hotel i Göteborgs hamn.

Eggers är ett klassiskt järnvägshotell, anlagt mitt på Drottningtorget på ett så kort avstånd från centralstationen att man knappt blir blöt av promenaden, ens i klassiskt Göteborgsväder. Den ursprungliga tanken att erbjuda logi till handels­resande och turister så nära järnvägen som möjligt känns åter igen relevant, med tanke på ­trycket på klimatvänliga resor med tåg. Det är en ­befrielse att avsluta resan med några få steg rakt in i den inbjudande hotellfoajén, i stället för att behöva krångla sig vidare med lokaltrafik eller taxi.

Sammet och kristallkronor

Och det är en nog så viktig start på en avkopp­lande helg i Sveriges framsida, tycker vi. Under resten av helgen finns dessutom nästan allt inom räckhåll: shopping, kultur, krogar, barer – och så klart hemresan. Det attraktiva läget understryks av att i stort sett alla större hotellkedjor har verksamhet inom ett stenkast, mest iögonfallande är enorma Clarion Hotel Post tvärs över torget.

Inredningsmässigt har det gjorts stora renoveringar, och ambitionen är att det ska kännas ­lyxigt­ ­och flärdfullt, med sammetsmöbler, kristall­kronor, äkta mattor och tidsenliga tapeter. Vårt rum är stort, med flera meter i takhöjd, en rejäl sittgrupp och vackra detaljer som stuckatur och roliga svarta hattlampor. Läget mot innergården gör att vi aldrig blir störda heller.

Men Eggers når tyvärr inte hela vägen fram. Vi snubblar hela tiden över detaljer som tar ner upplevelsen: Stora hål i mattorna i trappor och hall. Omålade brädor i fönstren som inte syns fram­ifrån men mycket tydligt när man ligger i sängen och tittar upp. Avsaknaden av toalettartiklar i badrummet, och den trånga duschhörnan. Över­drivet många av artefakter som ska visa på hotellets anrika historia, som in­ramade reklamplanscher och sekelskiftesklädda provdockor överallt. Och rummet hade mått bra av några kärleksfulla prydnadsföremål, som en blomvas eller ljus­stake, för en mer ombonad och lyxig känsla. Men Eggers har ändå betydligt mer karaktär jämfört med de stora och mer anonyma kedje­hotellen i närheten, så miljön får ändå en svag fyra.

FAKTA
Hôtel Eggers, Göteborg

Prisexempel: Dubbelrum Classic, 2 200 -kronor inklusive frukost (två personer).

Adress: Drottningtorget 2–4, Göteborg. -

Antal rum: 69.

Telefon: 031-333 44 40.

Hemsida: hoteleggers.se.

Totalbetyg: 17 poäng

Miljö: 4 poäng

Avkoppling: 3 poäng

Mat: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

VISA MER
FAKTA
Tre konkurrenter i Göteborg

Dorsia – boutique-hotell nära Kopparmärra med höga betyg i Di Weekend.

Clarion Post – Eggers största konkurrent om närheten till Centralstationen, i övrigt få likheter.

Bellora – stimmigt på Avenyns solsida, med boxningsring i gymmet.

VISA MER
Stimmigt och högt i tak

Med det sagt trivs vi ändå bra på Hôtel Eggers. Personalen är vänlig och hjälpsam, en trasig glödlampa är bytt inom några minuter. Room service ska finnas, däremot är det oklart vad som går att beställa eftersom det inte finns någon meny på rummet. Men broschyrer om evenemang och ­hotellets historia finns. Åter igen önskar vi att ­hotellet lade lite mindre vikt vid dessa blink­ningar bakåt, och mer vikt vid detaljer som får oss att känna oss omhändertagna.

I den generösa lobbyn sitter det alltid gäster och småpratar över en öl eller en aperol spritz och lite småplock, och restaurangen är helt fullbokad en av kvällarna. Det är stimmigt och högt i tak på ett bra sätt, och den uppenbara populariteten höjer våra förväntningar på middagen när det väl blir vår tur. Här serveras idel klassiker som Biff Rydberg, råraka med löjrom, råbiff, ankbröst, moules och hälleflundra. Det är genomgående mycket vällagad mat i generösa portioner, men ingenting utöver det vanliga. Intill oss pågår en vinprovning med tillhörande plockbuffé och i baren sjunger pianisten popdängor på ganska hög nivå. Perfekt om man vill ha en avslappnad middag, men inte om man är ute efter en intim middag för två.

Hotelltest: Bästa boendet i byen Varken gym eller bastu

Frukosten känns också genom­snittlig, det är trångt vid serveringsborden och lång kö till den enda kaffe­termosen. Men ett plus för nylagad svampfylld omelett som hela tiden fylls på. För den som vill erbjuds afternoon tea på lördagar.

Att Hôtel Eggers kanske främst lämpar sig för genomresande eller turister med en fullspäckad agenda visar sig inte minst i bristen på faciliteter. Här finns varken gym, bastu eller spaavdelning, utan den som vill göra något annat än att hänga på rummet är hänvisad till lobbyn och baren.

Skandinavisk elegans i Sveriges äldsta stad