Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Exotisk avkoppling på Manon les Suites

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Manon les Suites är ett dubbelt grönt hotell – det är både ekocertifierat i sitt arbete, liksom väller ut över alla kanter i gröna växter.

Jack Mikrut

Köpenhamns mest instagramvänliga fem­stjärniga hotell lever upp till sitt betyg. Men servicen skulle må bra av att vara mindre ”dansk”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Med dagens tillgång till sociala medier är det inte bara kundomdömen som snabbt blir tillgängliga, på Instagram går det att få dagsaktuella foton från de flesta hotell och restauranger. Guldsmedens Manon les Suites leder ligan för att vara det mest instagrammade Köpenhamnshotellet. Det går att scrolla igenom hundratals bilder och ändå bara se de senaste veckornas besökarbilder, allra främst från hotellets ­fotovänliga, centrala pool.

Till skillnad från de flesta femstjärniga hotell har inte Manon les Suites valt den strikta estetiken. Istället väller det ut gröna växter redan i entrén och bredvid den lilla receptionen finns en lobbybutik som doftar av hotellets stora urval av ekoprodukter. Alla Guldsmedens hotell är ”gröna” och ekocertifierade, och här på hotellet som öppnade i slutet av 2017 är stora delar av inredningen, dörrar, handtag och golv, gjort av återvunna material.

Växtlighet från golv till tak

En trappa upp från entrén leder till den ordentligt uppvärmda poolen som ligger i hotellets atrium, under ett stort takfönster. Från loftgångar och avsatser inne i hotellet hänger gröna växter från golv till tak. Tillsammans med hängande stora amplar med ytterligare växter, fågelburar, hängande fisklampor och uppspända band med papperslyktor ramas poolen in på ett ytterst foto­geniskt sätt. Få kan låta bli att ta upp mobilen för att fotografera ner mot vattnet när man passerar i någon av loftgångarna.

Sandra och Marc Weinert, som äger Guld­smedenhotellen, öppnade sitt första hotell i Århus för 20 år sedan. I dag inbegriper gruppen också fyra olika hotell i Köpenhamn, ett i Oslo, en lyxvilla i Menton i Frankrike och ett hotell i Ubud på Bali. Det är också från Bali som Manon les Suites fått mycket av sin inredningslook, med en hel del naturligt format trä och färgglad keramik. Ibland balanserar det lite väl nära kanten mot att vara en gimmick, men när man väl kommer in på rummen känns inredningen lyxigt avslappnad.

Rummen är rymliga med himmelssängar byggda med takhöga sänggavlar i trä och sidor, om man vill, täckta av cremefärgade linnegardiner. Inredningen är varm i mörka träsorter, marmor och naturliga material, konstverken är av dansken Hans Krull. Det helgjutna, skålformade badkaret kantas med en lång rad ekovänliga produkter i helflaskor från danska märket I love eco ­essentials, så inget förpackningsslösande med småprodukter. I pentryt finns vattenflaskor som gästerna ombeds fylla på i kranen och bära med sig, i stället för att köpa flaskvatten.

FAKTA
Manon les Suites, Köpenhamn

Pris: Från 4 500 kronor för ett dubbelrum.

Ägare: Guldsmeden hotels.

Antal rum: 87.

Adress: Gyldenløvesgade 19.

Telefon: +45 45 70 00 15.

Webbplats: guldsmedenhotels.com/manon-les-suites/

Betyg:

Miljö: 5

Avkoppling: 5

Mat: 4

Service: 3

Prisvärt: 4

Total poäng: 21

VISA MER
FAKTA
11 tips för Köpenhamnshelgen

Att besöka:

INREDNING • The Apartment, Bredgade 28.

En kombination av galleri, hotell, försäljning av konst, vintage och ny design. Startat av ­Tina Seidenfaden Busck 2011. Popupbutiken är öppen onsdag till lördag. theapartment.dk

JULMARKNAD • Christianias julmarknad,7-20 december, Den Grå Hal, Refshalevej 2.

Sedan 1970-talet säljs hantverk och mat till jul i fristaden Christiana. Öppen varje dag mellan klockan 12.00 och 20.00 till den 20 ­december.

MODE • Henrik Vibskov, Gammel Mønt 14.

Danske deisgnern Henrik Vibskov öppnade i september sin nya flaggskeppsbutik på Gammel Mønt 14. Inredning av HV Studio och Clover studio.

Att äta:

KÖTT • Paté paté, Slagterboderne 1.

Kødbyens äldsta restaurang och en ­institution för kött och vin i spansk och fransk anda.

patepate.dk

VEGANSKT • Baka D’ Busk, Rantzausgade 44.

Trendig vegetarisk-vegansk restaurang med skiftande meny. På söndagar freestylar man på överbliven mat för att inte behöva slänga mat. Främst naturvin i baren. bakabistro.dk

FRUKOST • Bottega Barlie, Fredericiagade 78.

Öppet från 07.30 på morgonen, serverar allt från frukost, lättare lunch, rätter att dela och middag. Viner från importören Niche vine. barlie.dk

FINE DINING • Restaurant Barr, Strandgade 93.

I Nomas gamla matsal driver samma koncern Barr. Nordiskt kök och, jämfört med Noma, enklare rätter. Boka bord! restaurantbarr.com

PIZZA • Baest, Guldbergsgade 29.

Italiensk restaurang i Nørrebro med tillhörande bageri Mirabelle. Christian F. Puglisi och Kim ­Rossen står bakom. baest.dk

Andra ställen att bo på:

NY LYX • Hotell Sanders, Tordenskjoldsgade 15.

Nära Kongens Nytorv och Hotel d’Angleterre ligger Sanders som öppnade 2017. "Bästa boendet i byen" enligt ett test i Di Weekend.

hotelsanders.com

TIVOLIPALATS • Hotel Nimb, Bernstorffsgade 5.

Nimb ligger i det moriska palatset inne på Tivoli. Här finns flera restauranger och special­sviter med utsikt över nöjesparken. nimb.dk

SVENSKDANSKT • Nobis Hotel Copenhagen, Niels Brocks Gade 1.

Sedan 2017 har Nobisgruppen, utöver sex ­hotell i Stockholm, också detta Köpenhamns­hotell i en byggnad från 1903. hotelsanders.com

VISA MER

Alla badrumsprodukter är så naturvänliga som möjligt – som tandborstar i bambu och kristall-­deodorant. Hotellet ska aktivt ha tagit bort plast i inredningen, men en sak kan påpekas – många av de hängande växterna i atriumet kring poolen är av plast. Man kan gissa att underhållet är problematiskt, och att det kanske långsiktigt är energisnålt, men det var förvånande att inse att denna prunkande djungel var en kombination av ­levande och artificiellt.

Under vårt besök är det fortfarande varmt ute, och vi inleder vår första dag med att äta plockmat ute på takrestaurangen – friterad bläckfisk, pommes frites med chilimayo, vegansk hamburgare och burrata. Stämningen är avslappnat dansk och hemtrevlig och bemötandet varmt. Likadant vid frukosten som, liksom all mat i huset, är 100 procent ”organic”, nybakad och nylagad och mycket god. Även om priset på 275 danska kronor, motsvarande 350 kronor, kanske mest lämpar sig för en riktigt hungrig person.

Hotelltest: Forna tiders lyx på rätt spår Barnvänligt runt poolen

Över huvud taget känner man sig varmt välkommen på Manon les Suites. Även barn tas vänligt emot och är dessutom välkomna i poolen när som helst – vilket premiumhotell i andra länder alltid förbjuder till förmån för drinksippande vuxna som inte väsnas och hoppar från poolkanten.

Men just denna avslappnade ”danska” stämning är också hotellets svaghet. Den lilla receptionen är som mest bemannad med två personer ­under vårt besök och vid tider med många in- och utcheckningar bildas köer och irritation. Ett amerikanskt par vill boka en taxi till flygplatsen och ingen i receptionen lyckas göra detta, så en i sällskapet får gå bakom och leta nummer och ringa själv.

Hotelltest: Bäddat i bankpalatset

Väskor som ska lämnas i förvaring under ­dagen uppmanas att lämnas i entrén så ”kommer de att ställas undan”, men medan vi väntar på hjälp hinner väskor stå obevakade på tok för länge för att det ska vara acceptabelt. Denna loja inställning till service känns tidvis mer lik ett hostel än ett ­hotell som tar över 5 000 svenska kronor per natt för ett rum.