Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Diskret lyxigt i Helsingfors

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KONSTENS HÖJDER. Konstnären Pekka Jylhäs skulptur är specialgjord för Hotel St George och hänger i hotellets hjärta, vinterträdgården. Den sex meter långa fågeln är gjord i mässing, består av drygt 100 bitar och väger 290 kilo.

Donald Trump ratade Hotel St George när han ­besökte Helsingfors förra året. Di Weekend är desto nöjdare efter en vistelse på ett föredömligt designhotell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Pestparken i centrala Helsingfors tillhör en av de vackraste parkerna i staden, oavsett om den är snötäckt eller grönskande. Gamla kyrkoparken, som den egentligen heter, dras fortfarande med sitt smeknamn, trots att de som dog i pesten faktiskt begravdes en bit bort.

I det nordöstra hörnet av parken tar vi in på Hotel St George, ett hus med anor från 1800-talet och med en rik kulturhistoria. Här har Finska litteratursällskapet (den finska motsvarigheten till Svenska Akademien) huserat, liksom ett tryckeri där den första finskspråkiga tidningen Uusi Suometar rullade ur pressarna.

Efter tre års renovering öppnade Hotel St George i maj 2018. Notan ska ha landat på drygt 200 miljoner euro, drygt 2 miljarder kronor. Hotellet är det tionde och senaste tillskottet till koncernen Kämp Group, som står för de flesta lyxhotellen i staden, däribland klassikern Kämp Hotel.

Enligt sajten Observer ska Hotel St George ha varit ett av alternativen som Donald Trump övervägde inför sitt besök i Helsingfors och mötet med ­Vladimir Putin, men ratades av den amerikanska presidenten. Tydligen var det inte tillräckligt ­extravagant.

Tyst – men inte tråkigt

Hotel St George erbjuder diskret lyx, raka motsatsen till överdådig Versailles-stil. I lobbyn möts vi av Ai Weiweis skulptur Tianwu, en stor flygande drake i bambu och vitt silke. Själva incheckningen ligger lite förvirrande en trappa upp, och därmed förloras den välkomnande känslan av en stor och härlig lobby.

FAKTA

Hotel St George, Helsingfors

Pris: Dubbelrum från 1 900 kronor.

Antal rum: 153.

Adress: Yrjönkatu 13.

Telefon: +358 9 4246 00 10.

Webbplats: stgeorgehelsinki.com

Poäng:

Miljö: 4

Avkoppling: 5

Mat: 3

Service: 4

Prisvärt: 4

Totalpoäng: 20

VISA MER
FAKTA
Att äta

Ekberg, Bulevarden 9

Skippa turisttäta Café Fazéroch gå till Ekberg i stället, ett anrikt kafé från 1852, som enligt egen utsago är Finlands äldsta. Här är det fortfarande bordsservering som gäller och bakverken är riktigt goda. Konditoriet ägs i dag av Otto Ekberg, fjärde generationen Ekberg som driver kaféet.

Juuri, Högbergsgatan 27

Hajpad lyxkrog som serverar sapas, det vill säga finska tapas. Menyn på Juuri skiftar månad för månad, och varje sapas har en råvara i fokus.

Kosmos, Kalevagatan 3

Klassisk kultrestaurang som funnits sedan 1924. Drivs fortfarande genom samma familjeföretag. Hit går man för att spana på kändisar i en restaurang med ursprungsmöblemang och äta specialiteter som vorschmack, det vill säga sillköttbullar.

VISA MER
FAKTA
Att göra i Helsingfors

Kampens kapell, Simonsgatan 7.

Kampens kapell ligger på det ganska tråkiga och intetsägande torget Narinken, och byggdes för sju år sedan när Helsingfors var årets design­huvudstad. Det imponerande kapellet går helt i trä. Här hålls inga gudstjänster eller kyrkliga ­ceremonier, utan lokalen är en plats för stillhet. Fotografering inomhus är förbjudet.

Amos rex, Mannerheimvägen 22-24.

Helsingfors senaste konstmuseum som öppnade i slutet av sommaren. Det gamla Glaspalatset från 1930-talet har renoverats varsamt, och under ligger en knappt 2 200 kvadratmeter stor utställningsyta, som kan ses genom små fönster från gatunivå. Drog närmare 300 000 besökare med sin premiärutställning och har haft långa köer på helgerna i flera månader.

Kulturbastun, Hagnäskajen.

Den stora designade bastun Löyly, på bilden, mitt i stan, är värd att gå förbi bara för arkitekturens skull. Men vill man undvika turisterna kan man bege sig till Kulturbastun i stället. Drygt en kilometer från stadskärnan ligger denna vackra bastu som går helt i trä och betong med influenser från Japan. Här är det mer avskalat och enkelt, med fantastisk panoramautsikt över vattnet och Skatudden.

VISA MER

Vi har valt det enklaste rummet, men upplever en omedelbart hemtrevlig känsla när vi kliver in. Inredningen är signerad Mirkku Kullberg, tidigare vd för det ikoniska finländska möbelföretaget Artek. Det är modernt minimalistiskt med fina material, helheten känns genomtänkt och väl utförd.

Vi hade önskat oss mer basala saker i rummet som en dörrmatta och en helt vanlig väggkrok till att hänga jackorna. I stället får vi lite dåligt samvete när vi klampar in med våra snöslaskiga kängor på den fina fiskbensparketten. Krutet verkar framför allt ha lagts på badrummet, som är generöst tilltaget och helt i gul marmor. Toaletten är en högteknologisk japansk variant, med en så kallad hygiendusch som styrs med en handkontroll.

Hotelltest: Boudoirstil lyfter brittisk weekendtrip

Rummet är oerhört välisolerat – vi drar ner mörkläggningsgardinerna och vaknar utsövda, nästan lite för­virrade över vilken tid på dygnet det är. Faktum är att hela hotellet är tyst och lugnt, utan att för den delen ­kännas tråkigt eller tomt.

I hotellets ”vardagsrum”

Hotellet rymmer drygt 300 konstverk av både finländska och internationella konstnärer, utspridda i byggnaden. Ett av de mest spektakulära verken hänger i hotellets hjärta, vinterträdgården. Under det stora glastaket breder en sex meter lång fågel i mässing ut sina vingar. Personalen beskriver vinterträdgården som hotellets vardagsrum. Vi lutar oss tillbaka i de sköna fåtöljerna, beställer in en drink och kan inte annat än att hålla med. Här är både mysigt och livligt på samma gång, på ena sidan finns dessutom tre rum som går att stänga för den som vill sitta mer avskilt. Drinkarna är utsökta, både klassikerna gin och tonic, whisky sour och de mer utsvävande som ”The Tilted Kilt”. Den sistnämnda serveras rykandes, i en pipa gjord av glas. Ett bra val om man vill stajla på sociala medier.

Vi rör oss till våningen under markplan. Restaurangen Andrea drivs av den pris­belönte finsk-turkiska kocken Mehmet Gürs, som växte upp i Sverige och nu är baserad i Istanbul. Dock tycks middagsgästerna inte riktigt ha hittat hit än. När vi besöker restaurangen vid niotiden en lördagskväll känns det nästan som att personalen redan har börjat förbereda för morgondagens frukost.

På menyn hittar vi en brokig blandning av kalla och varma mezes, pide (ett slags turkisk tunnbrödspizza) och huvudrätter som ska representera det turkiska köket med finländska inslag. Det är svårt att veta hur vi ska komponera måltiden och servitören, om än en mycket trevlig sådan, gör det inte lättare genom att förstrött lämna menyn på bordet utan vidare förklaring. Vi beställer till slut lite av allt. Det mest spännande på menyn, piden, känns tyvärr som en tråkig, hemgjord pizza. Mezen och huvudrätterna är desto bättre, vi slåss nästan om den sista biten av den grillade bläckfisken.

I matväg har Helsingfors mycket bättre alternativ att erbjuda. På ungefär 30 sekunders promenadavstånd från hotellet ligger krogarna Gaijin och Boulevard Social vägg i vägg. De ägs av Tomi Björk och Matti ­Wikberg, som driver Farang i Stockholm.

Hotelltest: Bästa boendet i byen Självklart en bastu

Hotel St George profilerar sig som ett ­hotell med ett ”holistiskt synsätt”, följaktligen finns allt som kan behövas på ett spa. Förut­sättningarna är helt rätt för den som vill ta det lugnt efter en lång dag i staden. Givetvis finns en bastu, men det klassiska finska bastubadet upplevs dock bäst på den fina, designade bastuanläggningen Löyly, eller genom någon av de få traditionella faciliteter som finns kvar.

Denna arkitektoniskt fenomenala stad upplevs bäst till fots. Vill man ändå stanna kvar på hotellet för att vila upp sig ordenligt, räcker ett rum med utsikt mot Pest­parken gott och väl för att se Helsingfors finaste sidor.