Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Bästa boendet i byen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Till Sanders, som ligger ett stenkast från Kongens Nytorv, kommer även en hel del ­Köpenhamnsbor för att ta ett glas på den trevliga uteserveringen på hotellets framsida.

Köpenhamns ikoniska Hotel d’Angleterre har fått en värdig ­utmanare. Di Weekend gästar Sanders, byens mest omtalade hotell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Redan när vi hoppar in i taxin från Hovedbanegården i Köpenhamn får vi en föraning om vad som väntar. Chauffören återberättar entusiastiskt att alla kunder han kört från Hotel Sanders varit lyriska efter sin vistelse. Han tillägger också att vi inte ska låta oss luras av Googles trestjärniga recensionsmarkering av hotellet, som är en kvarleva från det luggslitna hotell som tidigare låg i samma hus.

Hotel Sanders öppnade hösten 2017 och har blivit en snackis bland Köpenhamnsborna. Förra året utsågs det till ett av de bästa nya hotellen i världen av det prestigefyllda resemagasinet Condé Nast Traveler. Det är inte för inte som vi med förväntningarna högt ställda kliver av på Tordenskjoldsgade, som ligger ett stenkast från Kongens Nytorv och Köpenhamns mest kända hotell, Hotel d’Angleterre, även känd som Den vita damen.

Det första vi möts av är den vackra, gröna växt­klädda fasaden. Läget känns nästan lite hemligt men absolut inte folktomt eller öde. Det danska begreppet ”hygge” är uttjatat vid det här laget, men det är svårt att inte tänka på det när vi kliver in i lobbyn. Det känns direkt trivsamt och hemtrevligt. Den lilla receptionen ligger i vad som känns som ett stort vardagsrum, med stora, inbjudande soffor och en eldstad. ”Det doftar lyx”, konstaterar en i sällskapet.

Dubbelrum från 4 000 kronor

Den svaga svenska kronan gör att slutnotan för en weekend i Köpenhamn lätt springer i väg. Beroende på när i veckan och under vilken säsong man väljer varierar priserna, men det är svårt att hitta ett dubbelrum under 4 000 kronor per natt.

Vi checkar in på det minsta rummet. Inredningen är signerad den Londonbaserade duon Lind + Almond, och går i kolonialstil, blandat med dansk design och asiatiska influenser. Det är uppfriskande att för en gångs skull mötas av något annat än den skandinaviska minimalismen, och det känns ändå modernt. Det är oväntat och lyxigt, utan att vara pråligt. Här blandas materialvalen, alltifrån sammet, betong och trä, till rotting, marmor och läder. Genomgående går både inredning och belysning åt det mörkare hållet, vilket spontant gör att det känns mer som ett hotell för höst- och vintertid, men efter att ha upptäckt både innergården och takterrassen ändrar vi uppfattning.

FAKTA
Hotel Sanders, Köpenhamn

Pris: Från 3 900 kronor för det minsta dubbelrummet, 6 000 för ett större dubbelrum.

Antal rum: 52, fördelat på fem våningar.

Adress: Tordenskjoldsgade 15, 1055 Köpenhamn.

Telefon: +45 46 40 00 40.

Webbplats: hotelsanders.com

Totalbetyg: 23 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 5 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
FAKTA
Tre sommartips i Köpenhamn

La Banchina, Refshalevej 141A.

Ta cykeln till detta ljuvliga lilla kafé vid hamnen. Här kan man bada, basta, dricka vin och äta mat.

Köpenhamns jazzfestival

5-14 juli kommer några av världens bästa jazzmusiker till Köpenhamn. Över 1 000 konserter hålls under drygt 10 dagar.

Reffen, Refshalevej 167

Reffen på Refshaleøen är en stor street food-marknad. Här låg tidigare ett varv som stängde 1996 och flera av matställena ligger i gamla containrar. Reffen har öppet varje sommar, här hittar man mat från 17 olika länder. Det stora problemet är att bestämma vad man ska äta.

VISA MER

Rummet är litet, inte mer än 15 kvadratmeter, men här finns allt vi behöver. Bekvämligheter som usb-­ingångar vid nattygsbordet, en bärbar högtalare ­(givetvis från Bang & Olufsen) och en tv som smidigt visar hur man ska skärmdela från sin telefon är visser­ligen inga stora grejer, men det är moderna små detaljer som gör stor skillnad för helhetsintrycket.

En annorlunda stadsguide, indelad efter de olika årstiderna, finns också på rummet. Copenhagen in four acts som den heter, är en personlig guide skriven av ägaren Alexander Kölpin, och är en blinkning till dennes tidigare karriär som balettdansör. Det Kongelige Ballet ligger i princip granne med Sanders, och för den som vill kan hotellet ordna en rundtur backstage.

Som att hälsa på hos en vän

Genomgående lyckas Hotell Sanders med att vara ett ”home away from home”, det känns snarare som att vi besöker en vän än ett hotell. Känslan påminner om den på Ett hem i Stockholm, även om Hotell Sanders är större med sina drygt 50 rum. Moderna faciliteter som gym och spa hittar man dock inte här, vill man träna kan hotellet till exempel fixa en personlig tränare eller en privat yogalektion på rummet.

Restaurangen känns också som en kompis kök där vi vill stanna hela kvällen, men eftersom vädret tillåter äter vi middag vid ett av borden på uteserveringen, och noterar att en hel del lokalbor hittat hit. Menyn är en brokig, men bra, blandning av italienskt, danskt och franskt.

Vi hugger in på burratan, hummerraviolin och en bergtunga. Burratan är fantastiskt krämig, den godaste vi ätit på länge, och chimichurrin gjord på picklade gröna tomater är en perfekt kompanjon.

Efter middagen går vi upp till rummet för att hämta jackorna innan vi ser mer av Köpenhamn. Då är rummet förberett för nattetid: en karaff med vatten och lite mynta är framställd, rullgardinerna är nere och nattygslamporna tända.

Högklassig frukost för sjusovare

När vi ska boka en taxi i receptionen för att ta oss till Nørrebro får vi veta att en stor stadsfestival pågår, flera gator är avstängda och receptionisten visar en smidig gångväg för att vi ska slippa en dyr taxinota. Han erbjuder oss också att låna hotellets cyklar som finns tillgängliga för alla gäster. Som alltid är det ett plus i kanten när personalen har bra koll.

Dagen därpå vaknar vi varse om att vi har gott om tid på oss, utcheckning är klockan 12 och frukosten serveras lika länge. Perfekt för de som gillar att dra sig. Frukosten kan, precis som middagen, förtäras i något av de gemensamma utrymmena. Vi tar hissen upp till takterrassen, som för ­övrigt är en av hotellets höjdpunkter. Ösregnet utanför är inget problem, det finns mysiga soffgrupper och middagsbord, under både tak och bar himmel.

Hotellfrukosten får full pott. Det serveras ingen buffé utan vi får en à la carte-meny där vi uppmanas beställa hur mycket av allt vi vill. På menyn hittar vi allt vi kräver av en riktigt bra frukost: ägg i olika former, fräsch frukt, croissanter, nybakat bröd och goda juicer för att nämna ett axplock. Vi lutar oss tillbaka i sofforna och äter i sakta mak från ett fullproppat bord. Den trevliga personalen propsar på att vi ska det lugnt och ta vår tid – det är inga problem att checka ut lite senare. Det är hygge i sin renaste form.