Di Weekend REPORTAGE

Hotelltest: Bäddat i bankpalatset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

The Ned erbjuder lyxiga sviter med enorma himmelsängar och öppen spis.

The Ned

LONDON Det är inte bara i Stockholm som gamla anrika bankkontor ­förvandlas till hotell. I Londons centrala bankdistrikt har den ödsliga Midland Bankbyggnaden förvandlats till ­lyxhotellet The Ned.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På The Ned finns alltifrån enklare rum i edwardiansk stil med robusta sänggavlar i metall, till medelstora eller större dubbel­rum i art déco, upp till lyxiga sviter med enorma himmelsängar och öppen spis.

Vi tillbringar första natten i ett som hotellet ­kallar ”Cosy room” på första våningen. Rummet är rymligt för att vara den näst billigaste kategorin, men med fönster mot innergården, som dessutom är övertäckta av insynsskyddande plast, känns det alltför klaustrofobiskt och förtar ­mycket av den lyxiga känslan.

Vi byter i stället till ett ­mediumrum med fönster mot gatan på andra ­våningen. Här möts vi av dämpad belysning och ett trevligt skval från radio­kanalen BBC3, som har satts på i samband med att bagaget bars in.

The Ned, som öppnades 2017, ägs av hotell­kedjan och medlemsklubben Soho house till­sammans med hotellägarjätten Sydell group. ­Inredningen står Soho house egna designers ­Alice Lund, Adam Greco och Rebecca King för. Möbler, lampor, mattor, tapeter och speglar känns ­tidstypiska och exklusiva utan att det blir för ­mycket, inklusive telefon och klockradio i retro­stil. Minibaren är en av de mest välsorterade vi har sett, och om det inte skulle räcka står i varje rum en vacker bricka på bordet med kristallglas och flera olika spritsorter – till och med en liten kristallflaska angostura med sprejtofs. För den som bara vill kunna ta sig en kaffe eller te på rummet finns både Nespressomaskin och vatten­kokare, handmålat porslin inklusive tekanna och silverburkar med tillbehör.

Det är ett rum att njuta och vräka sig i, och det gör vi. Precis som hygienprodukterna från ­Cowshed i det helkaklade badrummet ligger både universalladdare och adapter prydligt i varsin uppmärkt tygpåse. Att fula detaljer döljs på detta sätt gör lugnet ännu mer påtagligt. Det är dess­utom alldeles knäpptyst i rummet.

FAKTA
The Ned, London

Prisexempel: Mediumrum, 4 775 kronor inklusive frukost. 12,5 procent i serviceavgift tillkommer på all logi, mat och dryck.

Adress: 27 Poultry, London.

Antal rum: 250.

Hemsida: thened.com. Telefon: +44 (0)20 3828 2000.

Ägare: Soho house och Sydell group.

Totalbetyg: 22

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 5 poäng

Mat: 3 poäng

Service. 5 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
Arkitektoniskt intressant

Eftersom The Ned är placerad mitt i bankdistriktet är det inte förstahandsvalet för den som vill vara nära Londons stora turiststråk och attraktioner. Det gör att trottoarerna på lördagar och söndagar är nästan spöklikt tomma, för att åter igen svämmas över av finansfolk som stressar till jobbet på måndag morgon.

Men The Ned är något av ett resmål i sig. För den som främst vill ha en lyxig och lat hotell­weekend går det utmärkt att hålla sig här. Inte minst är byggnaden arkitektoniskt intressant, och den som går på skattjakt kan exempelvis hitta de ­stora skåpen med snidade fack för de gamla bankirernas plommonstop och styrelseordförandens privata hiss till sjätte våningen. Mest bank­känsla får man dock en trappa ned, där den 20 ton tunga och runda bankvalvsdörren välkomnar gäster till medlemsbaren The Vault. Här kan man ta en drink ­eller något att äta omringad av 3 800 bankfack, samtliga med varsitt handgraverat nummer i silver. Det är mäktigt.

Hotelltest: Boudoirstil lyfter brittisk weekendtrip Pool upstairs och downstairs

På källarvåningarna finns också det enorma ­gymmet, en stor pool, bastu, ångrum och ett ­hammam med spabehandlingar samt lounge. På grund av dålig akustik går det inte att slappa vid poolen någon längre tid, i alla fall inte utan öron­propparna som låg i badrummet. Ångrummet är däremot en höjdare, likaså att lägga sig på de ­varma marmorbänkarna i hammamet.

Högst upp, på taket med utsikt över St Pauls ­katedral, finns en uppvärmd utomhuspool, två ­barer och en restaurang. På väldigt brittiskt vis kallas det Ned’s club upstairs respektive downstairs – till taket kommer bara den som bor i en av de större rumskategorierna, medan resten får hålla till i källaren.

242 rätter på menyerna

Vi knyter näven i fickan över den föråldrade blinkningen till klasstillhörighet, och styr kosan till de gemensamma utrymmen dit alla – även allmänheten – är välkomna. Nämligen den enorma banksalen med sina åtta olika restauranger, placerade tätt ihop på food court-vis i ett och samma rum.

Det kräver sin man eller kvinna att äta sig igenom de sammanlagt 242 rätterna på de olika ­menyerna, så vi försöker inte ens. Det ska också visa sig att vi inte riktigt vill. För mitt i den stora salen spelas livemusik varje dag i veckan, hela ­kvällarna. Ihop med 850 gäster som slamrar med bestick och äter blir det en helt omöjlig miljö att föra ett samtal i. Vi flyttar raskt vår bordsbokning från italienska Cecconi’s till den New York-­judiska ­dinern Zobler’s, på andra sidan receptionen, där ljudnivån åtminstone är uthärdlig. En godkänd lobster roll och en fantastiskt krämig macaroni and cheese serveras av personal som verkar utarbetad och trött efter söndagens heldagsbrunch. Även ­efterrätten, en habil men enorm bit cheesecake med saltkaramell och saltkringlor, slinker ner.

Men maten gör inte lika stort intryck som priset. Och det är lite av det genomgående temat i The Ned’s restauranger. Det finns mycket att ­välja på, och maten är okej, men det är på tok för dyrt. Ett bättre och mer prisvärt tips är att besöka ­någon av de nio restauranger i nybyggda och pris­belönta Bloomberg building, snett över gatan.

Hotelltest: Bästa boendet i byen Helhetskoncept, historia och lyx

Vi har bokat rum med frukost inkluderad, och gläds åt att det går att välja fritt à la carte på fyra av The Neds restauranger. På kaliforniska ­Malibu kitchen drar vi högsta vinsten med gurkmeja-­gula och fluffiga pannkakor med banan, kokos, honung och macadamiasmör, en surdegstoast med generösa mängder mosad avokado och chili, samt en nymixad smoothie.

Det är onekligen en upplevelse att vara på The Ned, om man gillar helhetskoncept, historia och lyx. I stort är servicen i toppklass, med snabba svar både före, under och efter vårt besök. Det är ju inte The Ned’s fel att ett pund kostar nästan 13 kronor. Men den får den påtvingade serviceavgiften på 12,5 procent på all logi, mat och dryck att ­svida lite extra. Samtidigt är lite ocker kanske på sin plats i ett före detta bankpalats.