Di Weekend REPORTAGE

Hotell: Mamma mia, vilket läge mitt i visans stad

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

Från vår balkong blickar vi ut över ­Östersjön i Västervik. Di Weekend övernattar på Björn ­Ulvaeus nya och ­omtvistade ­hotell i hans barndomsstad på östkusten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Det var här allt började för Björn ­Ulvaeus med sånggruppen Hootenanny Singers och den årliga visfestivalen, som hållits i slottsruinen ända sedan 1966. Alldeles intill spelplatsen öppnade förra året Slottsholmen, ett kontro­versiellt nybygge som bland annat synats av Uppdrag granskning i SVT. Här låg tidigare en gammal anrik restaurang med samma namn, som revs för att ge plats åt Björn Ulvaeus nya hotell och restaurang.

Björn Ulvaeus planer på att expandera sina verksamheter på Djurgården i Stockholm har ­också mötts av protester. I farozonen står restaurang Linden från 1800-talet, som hotas av utbyggnader av Pop House Hotel och Abba-museet.

Hur den konflikten slutar återstår att se, men i Västervik är det ett fullbordat faktum att den ­gamla restaurangen är riven och ersatt av ett nybyggt komplex med en stor restaurang, en hotelldel och exklusiva bostadsrätter.

Så var det inte tänkt att det skulle bli. Ursprungligen fanns planer på ett kulturhus på Slotts­holmen, ett Visans hus. Men nu är det som det är, och det är vad vi har att förhålla oss till när vi styr kosan mot den stad där Björn Ulvaeus växte upp och inledde sin karriär som musiker. Dottern Anna Ulvaeus har med man och barn flyttat till Västervik för att som vd leda familjeföretaget.

Sviten en tvårumslägenhet

Det är med viss förvåning som vi följer den välkomnande receptionisten när hon ber oss komma med ut på gatan igen och vidare till en intill­liggande trappuppgång. Det visar sig att hotelldelen ­består av vanliga lägenheter en trappa upp, de kallas sviter, samt en paradvåning högst upp som Björn Ulvaeus från början hade reserverat åt sig själv, inalles elva stycken. Vårt boende nås från samma trapphus som övriga lägenheter.

FAKTA
Slottsholmen, Västervik

Totalbetyg: 19 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 4 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: 2 495–6 995 kronor.

Antal rum: 11.

Adress: Slottsholmsvägen 10, Västervik.

Telefon: 0490-795 800.

Webbplats: slottsholmen.com.

VISA MER
FAKTA
Bo hos Björn & Benny

POP HOUSE HOTEL:

49 rum.

Öppnade 2014.

HASSELBACKEN:

113 rum.

Köptes i februari 2019.

Båda hotellen ligger på Djurgården i Stockholm.

Ägare: Björn Ulvaeus och Conni Jonsson.

SLOTTSHOLMEN:

11 rum.

Öppnade 2018.

Ligger i Västervik.

Ägare: Björn Ulvaeus.

RIVAL:

99 rum.

Mariatorget på ­Södermalm i Stockholm.

Ägare: Benny Andersson sedan 2003.

VISA MER

Den mest uppenbara fördelen är storleken, särskilt i tider när nybyggda hotellrum tenderar att krympa. Den så kallade svit som vi checkar in i är en tvårumslägenhet på 78 kvadratmeter med en stor balkong mot havet och småbåtshamnen. Det är den näst minsta sviten. Den största i etage högst upp är på 140 kvadratmeter, har tre balkonger och kostar 7 000 kronor per natt. Hotellet är ritat av Sandell Sandberg och inredning av rummen står Mod arkitekter för.

I sviterna finns bekvämligheter som vi snabbt inser att vi inte kommer att ha användning för ­under ett dygns vistelse: fullt utrustat kök, tvätt- och diskmaskin och ett matbord med åtta sitt­platser. Dock saknas luftkonditionering. Även om det inte är gassande varmt utomhus blir det väldigt varmt inomhus nattetid, i synnerhet som det är bäddat med tjocka duntäcken.

Den mest uppenbara nackdelen är att det inte riktigt känns som vi bor på hotell, känslan är snarare att vi hyrt en lägenhet genom Airbnb eller ­någon annan förmedling.

Hittar flera Abba-album

Det som utmärker det våningsplan som är reserverat för hotellboende är fotografier i trapphuset från visfestivalen, bland annat med hotellägaren själv tillsammans med sin tidigare fru Agneta Fältskog, ett nyare foto på musikerkollegan ­Benny Andersson med dragspel, men inga foton på Abba.

Inne i lägenheten är det tvärtom. I den lilla skivtraven bredvid grammofonen hittar vi flera album med Abba, men inget med Hootenanny Singers.

Så vill Björn Ulvaeus omvandla Djurgården

Med ljusa trägolv, gråa väggar och ett öppet kök med köksö är boendemiljön med sin tidstypiska dekoration som hämtad ur en inredningstidning. Ett stort panoramafönster med skjutdörr skiljer umgängesdelen med soffgrupp från balkongen, som har glasat räcke för att maximera utsikten över vattnet.

Det som framför allt motiverar högsta betyg för miljön är det fantastiska läget på en liten holme mitt i staden och med vatten åt alla håll. Därtill tycker vi utsocknes att nya Slottsholmen rent ­arkitektoniskt är riktigt lyckat, med en låg del i mitten och två högre delar med sluttande tak i fastighetens ändar. På sin högsta punkt är byggnaden sju våningar.

Utan badrockar

Direkt utanför vår balkong och restaurangens ­stora uteservering har vi havet, men där är det inte meningen att man ska bada. Den allmänna badplatsen ligger en liten bit bort, mot slottsruinen till. Morgonrockar saknas dessvärre på rummet, de hade annars kommit till användning vid eftermiddagsdoppet eftersom det bara är några minuters promenad till badbryggan.

På lika kort avstånd åt andra hållet ligger ­Västerviks gamla varmbadhus, som ska ­återuppstå som Slottsholmens bad- och spaverksamhet. Ombyggnad pågår, men när det kan invigas är oklart. Någon gång i vinter är det besked som vi får från personalen på hotellet.

Redan till den här sommaren var det meningen att en flytande hotelldel med cirka 35 rum i två plan skulle ha varit på plats. När den väl anländer får Slottsholmen ett mer hotellikt boendealternativ, där gäster som bor i nedre plan kan förtöja sin båt utanför rummet. Det återstår att se vad som händer med hotellsviterna då, om de säljs som ­bostadsrätter.

Servicen hänger inte med

Vad har då västerviksborna fått ut av detta? Framför allt en restaurang av mycket god klass med tillhörande bar och en stor uteservering. Det är inte någon av veckans hetaste krogkvällar när Di Weekend är på besök, men likväl är det i princip fullt i restaurangen. Vi hör oss för och får veta att det mitt på dagen inte var särskilt mycket bokat, men att gäster strömmat till med kort varsel. Det kan förklara att servicen inte riktigt hänger med, men det ursäktar inte några missar i serveringen som vi råkar ut för. Det är olyckligt och känns lite onödigt.

Pytten en hyllningsrätt

Med den nya restaurangen har mellanrätten kommit till Västervik. Kocken Stefan Ekengren på restaurang Hantverket i Stockholm var med om att ta fram konceptet, ett tiotal mellanrätter samt ett par större att dela på för minst två personer.

Tunga namn bakom nytt gamingcenter

En favorit och något av Slottsholmens signaturrätt är Tengfeldts pytt. Den serveras i en liten stekpanna från Skeppshult och är ett slags mellan­ting mellan pytt i panna och biff Rydberg. Huvudråvaran är mör och fint tillagad ryggbiff och den mest utmärkande smaksättaren är rikligt med ­senapsfrön.

Rätten är något av en hyllning till Stadshotellets förre direktör och ägare, Åke Tengfeldt, som ofta ska ha beställt pytt från närliggande gamla restaurang Slottsholmen. Den sägs ha levererats av en ung springgrabb vid namn Björn Ulvaeus. Han blev vissångare och kompositör, nådde världsberömmelse genom Abba, men är vid 74 års ålder i första hand affärsman. Det är det omtvistade Slottsholmen ett kvitto på.