Di Weekend REPORTAGE

Hotell: Förtrollande lyx i sensommarskogen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UNDER TRÄDKRONORNA. Matsalen ligger precis vid sjön, gästerna ­sitter på hemsnickrade långbänkar och det dukas med loppisfyndat udda porslin.

Lars Jansson

Den pinfärska maten lagas över öppen eld, vi bor i små kojor och njuter av tystnaden. Di Weekend checkar in på Stedsans in the woods, hotellet mitt i skogen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Don’t worry, you’ll soon be forested” överhör vi den vedklyvande kocken ­lugna sin nya kollega medan de två förbereder kvällens middagsservering.

Röken från elden i utomhusköket kittlar näsan, runt oss i skogen reser sig mäktiga tallar och brokig bokskog. Förväntansfulla gäster strosar försiktigt omkring och viskar lågmält med varandra.

Matsalen består av ett tälttak spänt mellan trädkronorna, med golv av träflis och väggar av björkslanor och plexiglasskivor. Ett myggnät ­håller sensommarens envisa getingar borta. Hemsnickrade långbord skapar ett rum som smälter in i den ­vackra naturen.

Efter en resa genom ett somrigt Sverige har vi nått vårt mål; Stedsans in the woods. Bara några timmar in i vår vistelse släpper vardagen fullständigt. Ett absolut skogslugn inträder, vi blir – just det – ”forested”. Uttrycket kunde inte vara mer passande. Här i Bohult, en dryg mil söder om ­Hyltebruk i Halland, precis på gränsen till Småland, har de danska matprofilerna Mette Helbæk och Flemming Hansen skapat en helt unik hotell- och restaurangupp­levelse.

Spolar med sågspån

Att boka bord, och övernattning, har inte varit helt enkelt. Det har varit fullbokat hela våren men till slut får vi en plats och bilens gps leder oss rakt in i bokskogen. Väl framme skvallrar den lilla skylten vid parkeringen inte om mycket. En liten skylt leder oss ned bakom ett stenröse och ner i vildmarken. Efter några minuters promenad uppenbarar sig den första av nio små hytter.

FAKTA
Stedsans in the woods, Bohult

Totalbetyg: 22 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 5 poäng

Mat: 5 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Från cirka 1 700 kronor för en kvällsmeny, cirka 12 000 kronor för två personer och två övernattningar inklusive mat. Bo i eget tält, middag inklusive frukost 2 800 kronor per person.

Adress: Bohult 109, 31491 Hyltebruk.

Kontakt: mail@stedsans.org.

Webbplats: stedsans.org.

VISA MER

De består av ett enkelt sovrum med stora panoramafönster vända rakt in mot skogen, vackert ­in­redda med sköna sängar, lyktor och fårskinn. Och just inget mer.

Toalettbestyr ombesörjs på innovativa torrdass, med genomskinliga tak och små skifferhandfat. Rinnande vatten kommer från en tunna på taket. Spolar gör man med sågspån. Lyx är ett svårdefinierat begrepp, den som förväntar sig femstjärnig standard går vilse i skogen.

Vi letar oss ned längs en vindlande stig och når båthuset, receptionen. Vid vattnet, under ett ­gammalt segel pågår en lågintensiv aktivitet. På bryggan sitter tillresta gäster och dricker vin, bläddrar i en bok eller ror runt i båt på den lilla sjön som vilar i ett stilla sensommarlugn.

Efter en kantarelltoast, tillagad över öppen eld, och med ett friskt och lätt naturvin på bryggan hittar vi fram till vårt rum och där blir vi kvar ­stilla i andakt.

Utsikten är förtrollande, från sängen stirrar vi rakt in i en vildväxt skog. Landskapet är oerhört vackert och det är lätt att förstå att Mette ­Helbæk och Flemming Hansen fastnade för den här platsen när de beslutade sig för att lämna Köpenhamn.

Årets resmål 2019: Stedsans in the woods

Tillsammans drev paret en populär restaurang på taket av en fastighet i Köpenhamn men beslutade sig för att hitta en avskild plats i Sverige – inte för långt från hemlandet Danmark – för att ­starta något unikt.

Stor uppmärksamhet

De hade tre kriterier: Vacker orörd skog, vid en sjö och ingen biltrafik skulle höras. De fann sin plats just här.

En Kickstarterkampanj finansierade investeringarna första året. Små beduintält restes i skogen och en liten utomhusrestaurang byggdes upp. Restaurangen fick stor uppmärksamhet i internationell press.

Inför 2019 har aktiviteten i skogen varit febril. Tälten har bytts ut mot små kojor och restaurangen har flyttats närmare sjön.

Efter en kort introduktion ”ni får bara två glas, så vill ni inte ha mer av vinet innan vi fyller på med nytt är det bara att kasta det över axeln, här behöver vi inte städa några golv”, förklarar Flemming Hansen innan slår vi oss ned vid borden och raskt serveras ett stort fat med göskinder, gröna blad och blommor direkt från odlingarna. Allt tillagas i utom­husköket, utan el och rinnande vatten. Smakerna är förtrollande i sin enkelhet, allt är pinfärskt och sprittande klorofyllt.

Rätterna serveras på stora fat och vi blir snabbt bekanta med våra bordsvänner. De allra flesta tillresta danskar, och så en och annan europeisk ­foodie. Vi är de enda svenskarna under vår sittning. På fredagarna serveras en fyrarättersmeny och på lördagarna sex rätter.

Nyplockade kantareller till frukost

Efter middagen har mörkret lagt sig över skogen och ett par eldar tänds runt om oss. Efter en stilla stund framför en brasa vid sjön letar vi oss ­genom den svarta natten till vår lilla hydda och somnar tungt till stearinljusets fladdrande låga.

Norges mest spektakulära krog under ytan

Vi vaknar till sommarregn och skyndar långsamt till frukosten dagen efter. Molntäcket ­spricker upp och vi tar ett morgondopp i sjön och en lång roddtur. Här finns kanoter, ­båtar och fiske­utrustning att låna.

Efter en stärkande frukost bestående av nyplockade kantareller, äggröra och gurka får vi en rundvandring av Flemming Hansen där han utvecklar Stedsans filosofi och vikten av hållbar odling.

Lagom skogstokiga stapplar vi ut ur snåren och rullar tillbaka till verkligheten. Vad är det egent­ligen vi varit med om?