Di Weekend REPORTAGE

Höjden av New York med svenska former

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det mesta på The Beekman kretsar kring det höga atriet.

Finanskvarteren på Manhattans sydspets har kommit tillbaka på ett anmärkningsvärt sätt. Här finns nu både högklassiga ­restauranger och hotell, både för affärsresenären och turisten. Di Weekend har checkat in på omsusade The Beekman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 spekulerades det om bank- och finansföretag skulle lämna kvarteren kring Wall Street och Ground Zero, platsen för det kollapsade World Trade Center. Några företag flyttade också, till Midtown och till det expanderande Jersey City på andra sidan Hudsonfloden.

Återuppbyggnaden kom att pågå mycket längre tid än någon hade kunnat ana. Den nya skyskrapan på platsen, One World Trade Center, invigdes först i november 2014. Samma år öppnade också till sist National September 11 Memorial & Museum på platsen där tvillingtornen stod.

En byggnad som övergavs 2001 och länge stod tom är Temple Court från 1880-talet, som trots sina relativt blygsamma nio våningar räknas som en av Manhattans första skyskrapor. Först efter 15 år, hösten 2016, öppnade den totalrenoverade fastigheten sina dörrar igen, nu som lyxhotellet The Beekman.

Hotellet ligger nära den lilla park som omsluter New Yorks stadshus, men parkutsikten håller på att skärmas av genom bygget av ett modernt höghus med lägenheter. Vid hotellets södra ände reser sig redan en nybyggd skyskrapa med lägenheter. Kontrasten mot omdaningen av Stockholms innerstad är slående. I kvarteren kring Sergels torg prioriteras inte bostadsbyggande.

Liv och rörelse

Finanskvarteren på Manhattans sydspets har utvecklats på ett oväntat sätt. Tidigare var det tämligen öde här på kvällar och helger. Nu är det fullt av liv och rörelse i den del av New York där staden en gång grundades.

The Beekman kan betraktas som något av en kronjuvel i den här omvandlingsprocessen, även om hotellet ligger lite dolt i hörnet av Beekman och Nassau Street, en gata som för övrigt mynnar ut på självaste Wall Street en liten bit söderut. Den röda tegelbyggnaden med tornliknande hörn uppfördes efter modell av en liknande byggnad i London med samma namn.

FAKTA
The Beekman, New York

Totalbetyg: 21 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling. 3 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Antal rum: 287 inklusive 35 sviter.

Adress: 123 Nassau Street, New York.

Telefon: 212-233 2300.

Webbplats: thebeekman.com.

VISA MER
FAKTA
I närheten

Minnesparken och museet National September 11 Memorial & Museum är ett måste. Museet ligger under de raserade tvillingtornen med delar av skyskrapornas fundament synliga. Det är en gripande, genomarbetad och väl balanserad utställning.

Tvärs över gatan ligger nya One World Trade Center med milsvid utsikt från toppen.

På nedre Manhattan finns också äldre historia att ta del av med Frihetsgudinnan och Ellis Island.

Inte lika känt är Federal Hall på Wall Street i när­heten av New Yorkbörsen. Där svors George Washington in som USA:s första president 1789.

Vid Wall Streets ände ligger Trinity Church från samma tid.

VISA MER

Den svenske inredningsarkitekten Martin Brudnizki har skapat en miljö som på ett elegant sätt knyter an till fastighetens rika historia. I Sverige är han aktuell genom de nyrenoverade sviterna högst upp i Grand Hôtel i Stockholm som han designat. Det är Martin Brudnizki Design Studios första projekt i hemlandet.

Atriet blev synligt

På The Beekman kretsar det mesta kring det spektakulära atrium som sträcker sig från gatuplan genom alla våningsplan för att mynna ut i en lanternin högst upp för insläpp av dagsljus. Varje våningsplan omgärdas av bastanta smidesräcken, ett imponerande hantverk. Efter att har varit dolt av väggar sedan 1940-talet har atriet åter kommit i dagen i och med den genomgripande renoveringen. Stengolven i original utgör tillsammans med allt smitt järn ett underbart fundament till en hotellinredning som är mästerlig.

Hotelltest: Boudoirstil lyfter brittisk weekendtrip

Genom atriet stiger sorlet från den stora ­baren, som är hotellets samlingspunkt. Det är en klassiskt inredd publikmagnet med en lång bardisk med höga, bekväma stolar och sittgrupper med fåtöljer och soffor i läder. Ett tips: dessa går att reservera. Och titta inte för djupt i glaset, böj på nacken och blicka upp genom vad som är hotellets verkliga attraktion.

Gammeldags, lyxiga rätter

De publika ytorna är omfattande med två restauranger, traditionellt amerikanska Temple Court och Augustine, ett franskt brasserie.

I valet av restaurang fastnar vi för Temple Court, som tagit sitt namn från fastigheten, och som är sammanlänkad med den stora baren. Menyn tar fasta på byggnadens rika historik och fokuserar på äldre maträtter, sådana som inte varit på ­modet på ett bra tag: Ostron Rockefeller till exempel och Biff Wellington, för att inte tala om hummer ­thermidor. Skaldjursrätten skapades av den ­franske kocken Auguste Escoffier runt 1880, det vill säga samtidigt som det som är hotellet vi ­sitter i började byggas. Det är gammeldags lyxiga ­rätter tillagade med finess.

På amerikanskt vis omsvärmas vi av service­personal, där sommelieren visar sig särskilt kompetent. Vi botaniserar bland de amerikanska ­vinerna på listan, förstås, och belönas med en träffsäker rekommendation på en Chardonnay från västkusten.

Fem stora vitrinskåp döljer hissarna som tar oss till hotellrummet. Vårt deluxerum med en stor dubbelsäng, king size, känns väl tilltaget med ­generös takhöjd. Det är elegant inrett och ­bekvämt. Badrummet är lika stort som rummets kortsida. Här har emellertid design tillåtits gå före funktion. Skjutdörren går nämligen på en utom­liggande skena och sluter därför inte tätt när den stängs. Springan mellan dörr och vägg är på­taglig och onekligen en plump i protokollet.

Hotelltest: Diskret lyxigt i Helsingfors

Vid fönstret mot gatan står en sittgrupp som känns lite inträngd, en tvåsittsoffa och ett runt bord. Det långa väggfasta skrivbordet känns ­onödigt och faktiskt lite otidsenligt. Folk sitter ju med sina laptops praktiskt taget var som helst ­numera. Men låt gå, vi befinner ju oss trots allt i finanskvarter där kostymklädda affärsmän och ­affärskvinnor ilar omkring dagtid.

Promenad bästa rekreationen

Så mycket till rekreation och avkoppling erbjuds inte på The Beekman. Ett gym i två plan innehåller det nödvändigaste i form av redskap, men mer än så är det inte. Ta en motionspromenad över Brooklyn ­Bridge i stället, eller jogga genom ­Bryant Park upp längs Hudsonfloden och följ Chamber ­Street tillbaka österut mot City Hall. Då har ni ­rundat det område som likt en Fågel ­Fenix rest sig ur askan och är vitalare än på länge.