Di Weekend REPORTAGE

Högt pris för Hamburgs nya höjdare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rummen med vy över floden har ett litet ovalt fönster som släpper in hamnatmosfären.

Det tog tio år och blev tio gånger dyrare än planerat, men nu har Hamburg fått ett nytt landmärke, konserthuset Elbphilharmonie.
Hotellet i det 110 meter höga ”Elphi” har storartad utsikt, men passar också på att ta ut höga priser.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En stadig ström av nyfikna, uppemot 1 000 personer varje timme, köar för att komma upp till utsiktsplattformen på åttonde våningen och ta ”Elphi-selfies”. Plattformen ligger på taket av det gamla lagerhus som är grund för det spektakulära nybygget med ett våg- eller segelformat glastak.

Hotellgäster kan ta en gräddfil, en hiss direkt upp till receptionen på åttonde våningen. Hotellet med 244 rum invigdes i november men har fortfarande lite nybörjarproblem.

Incheckning börjar först klockan 15, vilket är en besvikelse för den som vill maxa upplevelsen med tanke på det höga priset. Men inte heller då är rummet klart.

”Vi var helt fullbokade i natt och städpersonalen arbetar för fullt med att städa rummen”, säger receptionisten.

Sedan dröjer det ytterligare en halvtimme tills det undanställda bagaget kommer upp på rummet.

FAKTA
Westin, Hamburg

Totalpoäng: 20

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 5 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Från 1 800 kronor.

Antal rum: 244.

Ägare: Marriott International.

Adress: Platz der Deutschen Einheit 2, 20457 Hamburg, Tyskland.

Telefon: +49408000100.

Wifi: Ja.

Konferens: Ja.

Rekreation: Spa, gym, pool och sauna.

VISA MER
FAKTA
Stormigt nybygge
  • På platsen byggdes 1875 en lagerlokal som bombades under andra världskriget och sprängdes 1963. Ett nytt lager stod klart 1966.
  • Ett arkitektpar lämnade 2001 in ett förslag om att bygga en konsertsal på det gamla lagret. Hamburgs beslutsfattare antog det utan att ta in andra anbud.
  • Bygget startade 2007 och skulle stå färdigt 2010, men försenades av byggproblem. Vid invigningen i januari 2017 hade stadens kostnader tiofaldigats till nära 7,7 miljarder kronor. Westin hyr hotellet under 20 år för 58 miljoner kronor per år.
  • I huset finns 45 lyxlägenheter på i snitt 190 kvadratmeter. Kvadratmeterpriset ligger på uppemot 350 000 kronor.
VISA MER

Världskulturarv i sikte

De billigaste rummen vetter mot en ljusgård i mitten. Sedan får man betala för hur mycket utsikt man vill ha. Det kostar minst att se ut över staden och mest att se hamninloppet och floden Elbe. Det finns rum från 30 kvadratmeter till en svit på 162 kvadratmeter på 19:e våningen.

Di Weekends rum vetter mot Hamburgs stora byggprojekt Hafen City. Delar av den inre hamnen ska successivt omvandlas till bostäder och arbetsplatser för uppemot 50 000 personer.

Härifrån ser man också Speicherstadt, en samling lagerhus i tegel från sent 1800-tal som Unesco för två år sedan utsåg till världskulturarv.

Själva rummet är ljust och modernt inrett, med smart förvaring, separat wc och dusch, samt badkar med stor glasruta mot sovdelen. Den blyga kan fälla ned en gardin ut mot sovdelen.

Baren på åttonde våningen ligger precis innanför det promenadstråk där andra Hamburgbesökare får köa för att komma in. Det blir en liten märklig känsla när folk på båda sidor glasrutan stirrar på varandra.

Äventyrligt på restaurangen

Servicen är lite okoordinerad och långsam. Priserna i barmenyn är också lite väl höga. Nära 235 kronor för en ceasarsallad med kyckling och 175 kronor för en indisk biryani, som inte riktigt mättar, är lite mycket med tanke på vad som serveras.

Restaurang Saffron på sjunde våningen är väldigt äventyrlig. Rätterna har extremt kortfattade beskrivningar med bara ingredienser och kryddor.

Sunt original i Sunne

”Lapskojs rödbeta potatis vaktelägg” visar sig vara en sillbit, macaron och rödbetsspad stänkt över tallriken så att det liknar en mordplats i tyska tv-deckaren Tatort. Först vid tredje tuggan har både ögon och smaklökar vant sig vid den morbida blandningen av sött och salt.

”Jakobsmussla ärta kumquat” är å andra sidan en positiv överraskning, med smak av saffran och lavendel. Men 235 kronor är mycket för tre små musslor.

Restaurangen är murrig och trivsam, med små fönster som en kajuta. Bara några barbord har utsikt över hamnen.

Här serveras även frukosten, ända till klockan 13 på helgen för sjusovare.

Den innehåller som sig bör i en hamnstad mycket sjömat: fisk, sill, makrill, hälleflundra och lax. Här finns också en omelettkock, rejält urval av pålägg och bröd och en stor avdelning söta bakverk som avslutning på frukosten, som kostar 290 kronor.

Ännu längre ned, på våning sex i den gamla lagerhallen, ligger den stora rekreationsavdelningen med ett hyggligt gym, 20-meters simbassäng, bastu, relax och spa. För att undvika tyska nakenchocker uppmanas besökarna att ha på sig badkläder ”med tanke på våra internationella gäster”.

Ännu mer avkopplande än bastu och spa är nog att bara stå på en terrass och titta ut över hamnen.

En skorv eller hjulångare

Hamburg hamnade i rampljuset på grund av de bitvis våldsamma protesterna mot förra helgens stora toppmöte för G20-gruppen. Nu när världsledarna och demonstranterna har åkt hem har staden, Tysklands näst största med 1,8 miljoner invånare, mycket att erbjuda besökarna.

Närmast men mest svårtillgänglig är själva konserthallen mitt i huset. ”Ausverkauft”, slutsålt, står det på konserterna flera månader framöver trots att den stora salen tar in 2 100 besökare. Nyfikna verkar köpa biljetter till nästan vilket pris som helst för att få komma in i huset.

Hotelltest: Ångande lyx i kraftverket

Vill man däremot ha en hamnrundtur, som startar strax bredvid, går det att välja exempelvis en gammal skorv, en hjulångare eller en modern farkost.

Proppfullt på nöjesgatan

På land lockar shoppinggatorna Neuer Wall och Jungfernsteig. Där ligger lyxbutikerna vägg i vägg, bevakade av bistra väktare.

Schanzenviertel var tidigare centrum för husockupanter men är nu fullt av små butiker, kaféer och hamburgerställen.

Nöjesgatan Reeperbahn är världskänd, och proppfull av fulla besökare, särskilt på helgkvällarna.

En promenad, cykeltur eller löprunda runt den större av Alstersjöarna, Aussen Alster, är betydligt hälsosammare. För den som söker ännu mer lugn kan den botaniska trädgården Blumen un planten rekommenderas.