Hoppa till innehållet

Hög trivselnivå trots lågsäsong

Sol, sandstränder, tång, korsvirkeshus och konstrundor. Österlen är sommar.
Eller vinter. Om du tar en tur till östra Skåne off-season så möter du samma charm, samma välkomnande, samma vyer som under semestertider i denna landsända. Åtminstone om du checkar in på Karlaby kro.

MATEN I CENTRUM. Karlaby kro är en österlensk pärla med vackra salonger, förekommande service och välkomponerade rätter.
MATEN I CENTRUM. Karlaby kro är en österlensk pärla med vackra salonger, förekommande service och välkomponerade rätter.
MATEN I CENTRUM. Karlaby kro är en österlensk pärla med vackra salonger, förekommande service och välkomponerade rätter.
Reste sig ur askan. Stora delar av Karlaby kro förstördes i en brand våren 2002, men hotellet har återställts till dess urprungliga skepnad.Foto: Amanda Lindgren (Di)
De flesta av hotellrummen är mycket rymliga, alla har murade väggar och terrakottagolv.Foto: Amanda Lindgren (Di)
I orangeriet kan man vila hela eftermiddagen, ta några simtag i den något svala poolen och njuta av en immig vy mot hotellet och mot åkrarna utanför. Här är bara hotellgäster välkomna.
I orangeriet kan man vila hela eftermiddagen, ta några simtag i den något svala poolen och njuta av en immig vy mot hotellet och mot åkrarna utanför. Här är bara hotellgäster välkomna.Foto: Amanda Lindgren (Di)

I Karlaby finns nämligen en av de få österlenska gårdshotell som har öppet året om. Det ligger tio minuters bilfärd från Simrishamn, i en by som liknar många andra i trakten – ett vägkryss, ett fåtal mindre hus och en stor gård.

Karlsnäs gård har en flerhundraårig historia men fick sitt nuvarande utseende 1898 då Elna och Måns Andersson byggde de tre längorna. Måns var en uppburen bonde och blev invald till ledamot i landstinget i Kristianstad. Självklart skulle traktens lokalkändis låta sin familjegård ha granna och stolta längor.

Ett sekel senare blev deras stallar lyxhotell. I mangårdsbyggnaden finns ett av Skånes bästa kök, och det är maten som är den viktigaste anledningen till att Karlaby kro är värd en omväg.

Här bör man inte bara äta, utan också bo. Hotellet har flera stora eleganta rum med en fin vy över kulturlandskapet. Så här på vintern är det svårt för stadsbor att utröna vad åkrarna kommer att bjuda på, men vi gissar på raps, för vi är ju i Skåne.

Hotellets orangeri har en fridfull pool med bäddar runt omkring. Här finns också ett mindre spa med bastu och behandlingar (som bör bokas i förväg). Här finns också en självserveringsbar med tilltugg, öl, vin med mera med en lista där gästerna skriver upp vad de tar.

Det är sällsamt att ligga i spamiljön och kisa mot den nedåtgående vintersolen och skönja gamla möllor och åkerholmar. Orangeriet är en av de delar som klarade sig från den stora branden på Karlaby kro för 15 år sedan. Efter katastrofen byggdes hotelldelen upp igen exakt likadant, med stråtak, rustika bjälkar och vackert kakel.

Karlaby kro har haft några få ägarbyten sedan den invigdes 1990. Och det märks att den svenska landsbygdshotellvärlden är liten. Sophie Bonér Hindmarsh och Pär Bonér, som tog över Karlaby kro 2003 efter den första ägaren Tove Fridlund, sålde hotellet 2011. Nu har de återigen förvärvat Karlaby kro som hade gått igenom kämpiga krisår medan paret Bonér var borta i USA. Där drev de hotell i East Hampton utanför New York tillsammans med Jenny Ljungberg, känd som ägare till Häringe slott och som ingår i tredje generationen i ägarfamiljen till börsnoterade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Paret Bonér har fått Karlaby kro på fötter och driver etablissemanget med ett kärleksfullt styre, men om en hotelier inte hittar en chef cuisinier som håller måttet så fungerar det ändå inte. Ny köksmästare på Karlaby är Åhuskocken Greger Trollestad, som har danande Stockholmsår på KB och Pontus bakom sig.

Di Weekend ber att få in det skånskaste av allt vilt – hjort som serveras med morot och havtorn.

Vi beställer också bakad piggvar med champagnesås och till dessert blir det ost från get, både hård och mjuk, från mejeriet Vilhelmsdal vid grannbyn Tommarp.

Flera mellanverser dyker upp under kvällen, och som sig bör på en restaurang med ambitioner är det rätter som man inte fixar hemma, som torskskinn med brandade (eller lapskojs som det nog hette i skolmatsalen).

Det är ovanligt att ett förhållandevis litet gårdshotell som detta har en så stor à la carte-meny mitt i vintern. Erfarenheten är annars, även under högsäsong, att mindre hotell har en fast meny som det inte går att avvika ifrån.

Miljön är ombonad, liksom omhändertagandet. Det finns randanmärkningar som att den magnifika öppna spisen i mangårdsbyggnaden borde tändas när temperaturen ute ligger vid nollan och det österlenska mörkret åtminstone denna kväll inte släpper igenom något ljus från stjärnhimlen.

Och kanske hade det också varit bra om någon flink vaktmästare hade tagit hand om småreparationer som pockar. Samt att frukosttiderna när man väl kommer till hotellet stämmer med dem som står på webben.

Men detta tänker man inte på när man några dagar efteråt tittar på mobilbilderna från Karlaby kro, ett hotell som hade så otvungen inställning till service. Man kände för en stund att detta ställe är vårt! Men vi var gäster, och vi kommer tillbaka.

Innehåll från LingioAnnons

Språkappen som samarbetar med över 100 kommuner och företag

Medgrundartrion Per-Olov Jernberg, Yashar Moradbakhti och Morten Diesen. Lingio är en språkapp där man kan lära sig yrkessvenska.
Medgrundartrion Per-Olov Jernberg, Yashar Moradbakhti och Morten Diesen. Lingio är en språkapp där man kan lära sig yrkessvenska.

Lingio startade som ett volontärprojekt för att hjälpa nyanlända med det svenska språket. Knappt nio år senare samarbetar Lingio med över 100 kommuner och flera stora företag –vars anställda får lära sig yrkessvenska via ett mobilspel.

När Yashar Moradbakhti och hans medgrundare Morten Diesen och Per-Olov Jernberg fick höra att 80 procent av Sveriges chefer anser att språket är största hindret för att anställa utrikesfödda bestämde de sig för att starta språkappen Lingio. Det började som ett volontärprojekt 2015 i samband med den ökande andelen flyktingar som kom till Sverige. 

– Vi som startade var alla tekniker, och hade jobbat på några av Sveriges största tech- och spelutvecklarföretag, och kände att vi måste hjälpa samhället. Kopplat till integration är språket den största barriären och det var så det började, säger Yashar Moradbakhti.

”Lyckats bygga en produkt som konsumenterna älskar”

Att det ska vara roligt att lära sig språk är något som har symboliserat Lingios satsning. Därför är utbildningsmaterialet utformat som ett mobilspel – och man kan därmed göra delmomenten i kursen när det passar i vardagspusslet.

– Lingio är som ett mobilspel, fast för lärande. Varje del tar fem, tio minuter och klarar man det får man en stjärna och kan gå vidare. Plötsligt är man fast i tre timmar, konstaterar Yashar.

Ett upplägg som verkar uppskattas bland användarna.

– När vi har jämfört med likvärdiga kurser är det tolv gånger fler av Lingios kursdeltagare når sina kursmål. Jag tror att det beror på att vi har lyckats bygga en produkt som konsumenterna älskar att använda. Plus att de lär sig något som är relevant för deras yrke. På ett roligt sätt kan de lära sig något som kan förändra deras liv, säger Yashar.

Jobbar med över 100 kommuner

Lingio erbjuder omfattande kurser i yrkessvenska för 25 olika yrkesroller som säkerställer rätt språkkompetens hos befintliga och nya medarbetare. Företaget samarbetar i dag med över 100 kommuner och företag, och har många kunder inom vården där språkbarriärerna är en ofta återkommande debatt. En undersökning från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) visar att 73 procent av de närstående till personer på äldreboenden upplever att personalen inte förstår vad de säger på grund av bristande språkkunskaper och regeringen utreder språkkrav för anställda inom äldreomsorgen.

– Det är inte bara för individen det är viktigt att lära sig yrkessvenska. För organisationen är det jätteviktigt att veta att deras anställda till exempel förstår dokumentation och kan göra sig förstådda till kollegor, brukare och anhöriga, avslutar Yashar.

 

Läs mer om Lingios utbildningsplattform 

Läs mer om Lingios språkapp för vård och omsorg 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lingio och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera