Di Weekend REPORTAGE

Himmelska hålrum

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NonLin/Lin är uppbyggt av aluminiumark som har nitats fast med 75 000 vita aluminiumnitar. 155 780 hål ger verket dess karaktär.

Jack Mikrut

Arkitekten och designern Marc Fornes visar sina konstruktioner över hela världen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Marc Fornes och arkitektstudion The Very Manys konstverk syns på ovanliga platser, förra året i ett 1700-talskloster i centrala Brygge i Belgien. Förundrade besökare kunde vandra genom skapelsen NonLin/Lin som vrider och vänder sig likt en havskorall mitt i kyrkorummets nav. Ljuset filtrerar ner genom mellanrummen i den drygt 10 meter långa vita aluminiumstommens moduler och skapar spännande och märkliga skuggor i tunnlarna.

”Jag skapar installationer någonstans i gränslandet mellan arkitektur och konst. Varje offentligt projekt har som mål att ge besökaren en utomjordisk upplevelse, men samtidigt bidra till platsens visuella identitet”, berättar Marc Fornes som 2001 studerade arkitektur vid KTH i Stockholm, som Erasmus student.

Tidigare har Marc Fornes tillsammans med japanska konstnärinnan Yayoi Kusama byggt en butik för Louis Vuitton inuti Selfridges varuhus i London. Han har ställt ut offentlig konst överallt från Astana i Kazakstan och Suzhou i Kina till Edmonton i Kanada och på Art Basel i Miami. För den som vill uppleva hans arkitekturkonst på närmare håll ligger Centre Pompidou i Paris närmast till hands

FAKTA
Marc Fornes

Född: 1975 i New York, USA.

Studio: The Very Many i New York.

Arbetar med : Offentliga konst- och arkitekturprojekt över hela världen.

Aktuella verk: Centre Pompidou i Paris, Botaniska trädgården i Denver, bussterminal i Redondo Beach, Kalifornien, parkinstallation i Edmonton i Kanada.

VISA MER