Di Weekend REPORTAGE

Fransk minimalism med påslag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alla träytor i hotellet har sandblästrats för att ta fram de -naturliga färgerna och ådringen i träet. Det är vackert och rogivande, men se upp för stickor i fingrarna.

Hotell

Boutiquehotellen letar sig allt längre ut från storstäderna. För den som vill slippa det traditionellt grälla och brokiga under sin skidsemester är Le Cerf Amoureux i franska Savoyen ett roligt alternativ.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den förälskade hjorten, som hotellets namn översätts till svenska, har en lång historia, men mestadels som en murrig châlet i röd, traditionell inredning. Dåvarande ägarna stängde för gott 2014, och efter en omfattande renovering öppnade hotellet under samma namn men med nya ägare i slutet av 2017.

Förutom stommen är inget sig likt. Samtliga träytor, och det innebär alltså i stort sett alla ytor i hela hotellet, har sandblästrats för att få fram det ljusa träet och en struktur som följer dess ådring. Inget gulnat lack så långt ögat når, snarare en minimalistisk greige känsla som går igen i textilierna och den vackra keramiken. Rummen är neutrala, fräscha och dekorerade med möbler och artefakter från trakten. Här sticker ingenting ut.

Därmed inte sagt att ingenting sticks. Det är ­tyvärr lätt hänt att få små trästickor i fingrarna när man spelar kort på de oslipade borden eller drar med handen över väggarna av ren nyfikenhet. Men effekten av de blästrade ytorna är ändå fascinerande och rogivande. Och det är exakt det vi är ute efter.

Nära till naturupplevelser

Le Cerf Amoureux ligger en bit upp på berget utanför den lilla skidorten Cordon, med ett eget liftsystem. Sommartid finns det fantastisk vandring att njuta av utanför stugknuten, eller varför inte stanna till här under en resa med tåget Mont Blanc Express, som slingrar sig mellan bergen, med stopp i bland annat charmanta Saint Gervais/Le Fayet.

Men vintertid är det skidåkningen i fashionabla Megève som lockar, drygt tio minuters bilresa bort. Orten är en del av skidsystemet Evasion Mont Blanc, som med sina 117 liftar och över 200 backar är ett av Frankrikes största.

FAKTA
Le Cerf Amoureux, Savoyen

Pris: 335 euro per natt för minsta rummet Classic, inklusive halvpension. Den större rumstypen Superior kostar 380 euro per natt.

Antal rum: 11 rum + 2 sviter.

Adress: 118 Route de Barthoud, 74700 ­Cordon-Combloux, Frankrike.

Telefon: +33450213060.

Webbplats: lecerfamoureux-com/en/

Poäng:

Miljö: 5

Avkoppling: 5

Mat: 3

Service: 4

Prisvärt: 3

Total poäng: 20

VISA MER
Kvällsöppet kök tröstar med ost

För extremskidåkaren – eller den som ändå tröttnar på det lokala pistutbudet – går det att bo på Le Cerf Amoureux och ändå vara först upp i gondolen i offpistparadisen Argentière och Chamonix, cirka 40 minuters bilresa bort.

Till hotellet är det bara 55 minuter med bil från Genèves flygplats, men på grund av en GPS-fadäs checkar vi in sent. Inga problem – köket har öppet till 21 och vi tröstar oss med en generös bit racletteost som serveras i en grillställning vid bordet, med kokt potatis, sallad, charkuterier och nybakt bröd till. Varje dag finns en ny fyrarättersmeny som ingår i halvpensionspaketet, men man kan enkelt byta ut den mot något på à la carte-menyn. Maten är rustik och vällagad men lite ojämn i kvaliteten. Servicen är hjärtlig och vänlig men pendlar mellan proffsigt lugn och orutinerat nervös, beroende på vem som jobbar – ett inkörningsproblem, gissar vi.

Hotelltest: Bästa boendet i byen

Till frukost kommer vi till dukade bord, med hemlagad nötig granola, yoghurt, hemlagade marmelader, fruktsallad, kakor och möjligheten att beställa vilken typ av ägg som helst inkluderad i priset.

Överprisat pulverkaffe

Fransk after ski stavas enligt traditionen fika och avkoppling. Vi är inte så imponerade av den goûter som dukas fram i loungen framåt eftermiddagen – oftast en typ av sockerkaka eller gårdagens efterrätt, som man tillsammans med kaffe eller te tar 10 euro per person för. Då beställer vi hellre en – lite för dyr – aperol spritz och ett fat med charkuterier och ost i baren. Även i rummets magra minibar får vi en smärre chock när vi inser att det kostar 2 euro att koka upp vatten och göra en kopp pulverkaffe. Det är inte okej i ett rum som kostar över 300 euro per natt.

Bättre är det då med avkopplingen. Den stora loungen rymmer många separata sällskap och den fantastiska eldstaden är med all rätt husets hjärta – den står mitt i rummet med glasväggar åt alla sidor och kan därmed avnjutas av alla, dygnets alla timmar.

Kall jacuzzi sänker betyget

En trappa ned finns en rejäl och genomtänkt spaavdelning med jacuzzi, bastu, hammam (ångrum), en dusch stor nog att rymma en hel familj, flera vilosängar och generöst med rena hand­dukar. Perfekt för en skidåkare med möra ben.

Jacuzzin är dock förvånansvärt sval, på gränsen till kall. Enligt personalen hålls temperaturen nere för att minska behovet av klor. Det må vara lovvärt, men jacuzzin förlorar liksom sitt syfte om vattnet är så kallt att man måste kliva ur för att man fryser. Temperaturen höjs tillfälligt när vi ber om det, men detta känns som ytterligare en detalj som personalen borde ha koll på.

Hotelltest: Boudoirstil lyfter brittisk weekendtrip

Sommartid finns även en stor uppvärmd pool på altanen, med grandios utsikt över bergen, och i källaren ryms också ett mysigt konferensrum och en liten biosalong med sköna fåtöljer, perfekt för det mindre företagets kick off.

Estetiskt är hotellet en riktig pärla, och vi längtar snabbt tillbaka till den stora eldstaden, men mindre till den saftiga räkningen vid utcheckning.