Di Weekend REPORTAGE

Fotofest på menyn

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Martin Parr

Med start den här helgen visas mat-fotografins historia på Hasselblad ­Center i Göteborg. Bland fotograferna i utställningen märks världsberömda namn som Cindy Sherman, Wolfgang Tillmans och Irving Penn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

De allra flesta som fotograferar mat är amatörer, vanliga restauranggäster. Det har för vissa, inte minst så kallade foodies/matnördar, blivit en del av måltiden att plocka fram mobiltelefonen och fota maten och först därefter sträcka sig efter kniv och gaffel.  

”Matfotografi är en genre som är otroligt stor och aktuell idag, inte minst genom ­sociala medier som Instagram”, säger Dragana Vujanovic Östlind, chefsintendent på Hasselblad Center i Göteborg.

”Många tror att det är ett nytt fenomen, men mat har varit ett objekt för fotografer ända sedan mediets början i mitten av 1800-talet. Därför tycker vi det är intressant att belysa detta fenomen genom att visa fotografier ända från den tiden fram till idag.”

Av det 60-tal fotografer som är representerade i utställningen Feast for the Eyes – The Story of Food in Photography är fem, bland annat de tre nämnda, tidigare Hasselbladspristagare. Sammanlagt är det ett 90-tal fotografier som ställs ut. Bredden är stor och matfotografins rika historia ­sedan 1850-talet speglas i tre teman: stilleben, gemenskap och njutning. Detta speglas genom konstfotografi, reklam och mode.

Samarbete med stjärnkock

De allra flesta av dagens matfoton tas som sagt av amatörer med mobilkamera, men i utställningen är det alltså professionella ­fotografers verk som visas. 

”Professionellt är matfotografi en enormt stor del av det fotografiska fältet. Se bara på den omfattande utgivningen av kokböcker”, säger Dragana Vujanovic Östlind.

Just den aspekten tas upp i ett radioprogram som spelas in av Sveriges Radio ­under utställningen under rubriken ”Den svenska kokboken: från handledning till sinnesretning”. En annan programpunkt under våren är ”Dine & Snaps: mat och fotografi med Martin Moses, Årets kock 2019”. 

Nya verk på gamla järnverket

Det är ett samarbete som förefaller naturligt. Martin Moses är nämligen kock på stjärnkrogen SK Mat & Människor, som ­ingår i Götaplatsgruppen vars restauranger ligger på och i närheten av Götaplatsen där Hasselblad Center och Göteborgs konstmuseum finns. En av gruppens restauranger, Mr. P, ligger rentav i samma fastighet som Hasselblad Center. 

Turnerande utställning

Det sägs att man även äter med ögonen, ett talesätt som utställningens titel tar fasta på. Feast for the Eyes (Fröjd för ögonen) är en turnérnade utställning som producerats av Aperture Foundation i New York. Den har tidigare visats i Amsterdam, Berlin och London innan den nu gästar Göteborg mellan den 29 februari och 10 maj. 

Konsten tänjer på tekniken

”Det är sista chansen att se utställningen i Europa innan den går tillbaka till USA”, säger Dragana Vujanovic Östlind.