Di Weekend REPORTAGE

Filmisar – 1900-talets Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förr i tiden samlade ungdomar på filmisar, nu följer man sina ­film- och musikidoler via Instagram. I en ny bok presen­teras samlarkort från filmisarnas storhets-tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Drivkraften bakom att samla filmisar och följa kändisar på Instagram är i mångt och mycket densamma.

”Ja, det skulle man kunna säga”, säger Bo Öfwerlund, en av Sveriges främsta samlare och författare till boken En värld av filmisar (Premium Publishing).

Filmis är förkortning av filmstjärna, ett lite missvisande begrepp när man ser vilka samlarbilderna föreställer.

”Ja, egentligen borde det heta film- och musikstjärnor. Om man tar alla filmisar som kommit ut är kanske 70 procent filmstjärnor och 30 procent musikstjärnor”, säger Bo Öfwerlund.

”Men det där går ju lite hand i hand. Elvis Presley är ju mest känd som rockstjärna, men han spelade även in filmer.”

”Sedan finns bilder på en del idrotts­stjärnor, som boxarna Ingemar ”Ingo” ­Johansson, Floyd Patterson och Cassius Clay, mer känd som Muhammad Ali, som är väldigt populära att samla på. Men även en del fotbollsbilder och Disneyfigurer.”

De första filmisarna kom redan i slutet av 1920-talet. Då var det just filmstjärnor som porträtterades. Under 1950-talet breddades utbudet. Det var också då ett standardformat etablerades.

De mest eftersökta filmstjärnorna bland samlare är:

Spelmiljardären från Värmland går all in

”Marilyn Monroe, Elvis Presley också givetvis, och de få bilder som finns på Cassius Clay”, säger Bo Öfwerlund.

Säljs för 2 000 kronor

Jämfört med mycket annat samlande är det ekonomiskt inte så ansträngande att ­samla på filmisar, även om priserna på enstaka bilder kan dra i väg.

”De högsta priserna rör sig om 1 500–2 000 kronor styck, men jag känner bara till tre bilder som gått för sådana priser på nätet. De föreställer just Marilyn Monroe, Elvis Presley och den första bilden på ­Cassius Clay från 1966.”

Boken En värld av filmisar omfattar 30-årsperioden 1950-1980. Det gavs ut en del bilder under 1980-talet också, men ­seriösa samlare som Bo Öfwerlund sätter punkt vid 1980.

Samma princip som Pokémon

För honom har samlandet ändrat karaktär från det han var liten grabb till han bör­jade samla på allvar som vuxen.

Snablar, vilken succé!

”Det var inne att samla på filmisar när jag var ung. Alla höll på med samlarbilder och bytte på skolgården. Man hade de i ­buntar i fickan med gummisnodd runt. Skillnaden är att man då samlade på en viss artist, medan man nu samlar för att få ­kompletta nummerserier.”

”Dagens ungdom har inte upplevt ­filmisar, men kanske Pokémonbilder. Principen är densamma, man samlar och byter kort med varandra.”

Perioden innan 1950 kommer att pre-s­en­teras i hans nästa bok, som redan är ­under produktion, Mera Filmisar, som ska omfatta bildserier från 1920-talet och framåt.