Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: Vågat – i färg och form

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Exklusivt boende, Di Weekend. Hemma hos Kristina Backlund.

Fredrik Sweger

En stor målning med en naken kvinna i naturlig storlek sätter tonen i kreatörerna Kristina Backlund och Anders Kornestedts ­våning vid Stureplan i Stockholm. Inredningen är uttänkt i minsta detalj – och långt från svensk avskalad design.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Kristina Backlund och Anders Kornestedt, som varit ett par i elva år men från början bodde i ­skilda städer, flyttade till den första gemensamma bostaden för fem år sedan föll valet på en stor våning i ett 1920-talshus på Birger Jarlsgatan i Stockholm, ett stenkast från Stureplan.

”Ska jag bo i Sverige vill jag bo mitt i smeten. Jag gillar stadspulsen och att ha nära till allt”, säger Kristina Backlund, som tidigare bott 15 år i New York. Där arbetade hon bland ­annat på den anrika reklambyrån J Walter Thompson.

Hon får medhåll från göteborgaren Anders Kornestedt, som startade Forsman & Bodenfors designbyrå Happy F&B för 21 år sedan. Han är fortfarande vd för den prisade byrån med 37 anställda och kontor i Stockholm och Göteborg. Men som ­fanatisk fågelskådare – Anders Kornestedt har prickat av 430 fågelarter i Sverige och jagar nu drömgränsen 5 000 arter i världen – dras han även till naturen.

”Jag är både väldigt mycket stadsmänniska och väldigt ­mycket naturmänniska. Inte helt av en slump har vi ett ställe på västkusten också. Jag klarar mig varken utan stadspuls ­eller lugnet på landet, jag har behov av bägge”, säger han.

Generationsboende

I niorummaren på närmare 250 kvadratmeter generationsbor de med sin 9-årige son Kasper och Kristinas 87-åriga faster.

FAKTA
Våningen vid Stureplan

Storlek: 243 kvadratmeter fördelat på nio rum.

Byggnad: 1920-talsklassism med stora spröjsade fönster.

Här bor: Kristina Backlund, kreatör och egenföretagare, och Anders Kornestedt, vd för och delägare i varumärkesbyrån Happy F&B, samt deras son Kasper, 9 år, och Kristinas 87-åriga ­faster.

Favoriter i kvarteret: Italienska kvarterskrogen La Madrina och friluftsbutiken Addnature.

VISA MER

Att det bor två personer med kreativa yrken här – Kristina Backlund har nyligen startat egen konsultverksamhet efter att de senaste fyra åren varit kreativ chef på kosmetikjätten Oriflame – går inte att ta miste på.

”Allt i vårt hem är noga utvalt, ingenting finns där av en slump”, säger Anders Kornestedt.

Både Kristina och Anders är passionerade i sitt konst- och heminredningsintresse och säger att våningen är inredd som ett gemensamt projekt till 100 procent. Bägge måste god­känna ett nytt inköp för att det ska ges en plats i hemmet.

”Som tur är har vi liknande smak. Anders kan ibland tycka att jag går för mycket åt ’shabby chic’-hållet och jag kan tycka att Anders ibland kan bli lite för mycket retro, med en dragning åt 1950- och 1960-tal som jag inte alltid tycker harmoniserar med fastighetens 1920-talsklassicism”, säger Kristina Backlund.

Vågar utmana

Paret har medvetet valt att bryta mot den rådande stilhege­monin att inreda sina egna hem enkelt, avskalat och ljust.

”Visst kan vi också uppskatta det avskalade, men vi har ­bestämt oss för att vi absolut inte vill ha det så i vårt hem. Att välja färg, dekor och mönster i opposition till det nordiskt ­blonda har varit en av våra viktigaste utgångspunkter”, säger Kristina Backlund.

En annan av deras hörnstenar är att våga utmana. Och nog krävs det en del mod för att hänga fotorealisten Jerry Otts ­målning Sandra (1971), föreställande en naken kvinna i naturlig storlek, vid matsalsbordet.

”Det är en fantastisk målning som inte lämnar någon oberörd. Alla som besöker oss första gången stirrar initialt på den, men långt ifrån alla vuxna vågar säga något utan försöker i ­stället att inte låtsas om den. Kaspers kompisar bara fnissar åt den”, säger Anders Kornestedt.

Kroppen går igen i flera konstverk i hemmet.

”Kroppen är en sådan stark symbol. Det är estetiskt ­vackra former, samtidigt som det finns något väldigt provocerande i att exponera kroppar och kroppsdelar, vilket gör det intressant”, säger Kristina Backlund.

Möblemanget är en blandning av vad de två samlat på sig under åren, signerade formgivare som Eero Saarinen, Arne Jacobsen och parets vän Monica Förster. Den mest representerade designern i hemmet är italienaren Vico Magistretti.

”Honom beundrar vi för hans uttrycksfulla och idébaserade, och samtidigt funktionella, design”, säger Kristina Backlund.

Vilket är ert favoritrum?

Anders: ”Jag är extremt förtjust i vardagsrummet, speciellt en solig lördagsmorgon. Det är alltid varmt och harmoniskt.”

Kristina: ”Vårt Tiffany-blå sovrum, med allt ifrån tyger till kinesiskt porslin i samma färgskala. Där sover jag gott. Turkos är en färg jag älskat i hela mitt liv.”

Favoritpryl i hemmet?

Anders: ”Det senaste inköpet tenderar att vara det jag gillar mest. Jag har i flera år varit ute efter en stor ’coco de mer’ – en nöt från Seychellerna som liknar en rumpa – och jag fick ny­ligen fatt i en via en antikhandlare i Belgien.”

Kristina: ”De antika offerskålarna från Burma som vi köpte på en resa till Singapore.”

Naturvetenskapligt intresse

Paret samlar på konstföremål från en rad olika domäner: kinesiskt blåvitt porslin, afrikanska masker, fotografi från 1800-­talet, jaktväskor, fiberarbeten, krigsklubbor från Oceanien och ­naturvetenskaplig grafik, för att nämna några.

Finns det någon röd tråd i ert samlande?

Kristina: ”Egentligen inte, mer än att vi är intresserade av sakernas historia och vilken funktion de fyller.”

Anders: ”Om det finns någon röd tråd så är det väl att det delvis speglar mitt naturvetenskapliga intresse och mitt ­intresse för naturfolk. Jag har alltid fascinerats av det okända och ­viljan att upptäcka världen.”