Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: Stilbildande

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SVUNNA TIDER. Vardagsrummet i typisk 1960-talsstil med generösa fönster och ljusinsläpp. I taket lampan Heracleum och soffbordet Alice ritat av Susanne Gerthel. Designgiganten Castiglione har ritat de två övriga lamporna.

Fredrik Sweger

Nina Gerthel har arbetat i familjens inredningsbutik i Malmö sedan barnsben. I stadsdelen Mellanheden har hon skapat sitt drömhem tillsammas med maken Martin Karyd. Att träda in i parets 1960-talsvilla är som att få en lektion i modern formgivningshistoria.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Från det vackra Gamla väster centralt i Malmö rör vi oss förbi det ståtliga Malmöhus slott genom Slottsstaden och in i Mellanheden, en typisk idyllisk trädgårdsstad skapad under första hälften av 1900-talet.

De vackra villorna med 1920-talsprägel ligger inbäddade bland prunkande trädgårdar i full blom.

Här, i ett 1960-talshus på en skafttomt, bor familjen Gerthel Karyd.

Nina Gerthel är den andra generationen av familjen som styr inredningsbutiken Olsson & Gerthel på Engelbrektsgatan i Gamla väster. Butiken grundades av Ninas föräldrar Susanne Gerthel och Håkan Olsson 1987 och då som ett galleri som specialiserade sig på arkitekturskisser och modeller. Möbler från Italien och Spanien kom mer och mer in i bilden, och 1990 flyttade de butiken till den nuvarande lokalen och arbetade efter konceptet Det inre rummet: konsten, kunskapen och möblerna.

Till slut blev det en renodlad inredningsbutik med alla de stora internationella möbeltillverkarnas produkter. Nina Gerthel har mer eller mindre växt in i företaget från barnsben.

FAKTA
Huset

Byggt: 1961 i tegel.

Arkitekt: Tage Möller.

Yta: 160 kvadratmeter fördelade på 7 rum.

Inflyttning: Familjen flyttade in 2014 efter en grundlig renovering.

VISA MER
FAKTA
Här bor

Nina Gerthel, 37. Äger och driver inredningsbutiken Olsson & Gerthel tillsammans med sin far, mor och två bröder.

Martin Karyd, 44. Driver fastighetsbolaget Annabostäder till-sammans med sin syster Katarina Totté Karyd.

Thea, 3,5 år.

VISA MER

”Nu har jag arbetat 17 år i firman, mestadels som butikschef och vd. Jag har fortsatt mina föräldrars goda ambition, berättar hon.

”Jag har nu lämnat över vd-stolen till min bror Adam Gerthel medan jag arbetar mer övergripande med olika delar i företaget. Jag designar också mattor för firman. Min mor Susanne var också designer och ritade bland annat soffbordet Alice, som fortfarande är en storsäljare för oss.”

Bygger saluhall

Ninas man Martin Karyd har tidigare arbetat som gourmetkock och krögare. Han var med och startade den uppskattade krogen Atmosfär som han var med och drev i tre år.

”Han förförde mig genom att bjuda på en trerätters middag som jag aldrig återhämtade mig från. Detta var sju år sedan”, säger Nina Gerthel.

Martin Karyd läste vidare på högskolan och tog så småningom över familjens fastighetsföretag Annabostäder tillsammans med systern Katarina Totté Karyd.

Fastighetsbeståndet såldes av, förutom ett hus: det gamla godsmagasinet från 1898 nere vid stadskvarteret Malmö Live.

”Det är ett vackert gammalt hus som har en yta på 600 kvadratmeter. Jag och min syster fick idén att bygga en saluhall, vilket har saknats i Malmö sedan länge”, berättar Martin Karyd.

Sagt och gjort, syskonparet talade med kommunen. Sedan kontaktade de arkitekt gert wingårdh som ritade hela anläggningen, där nytt och gammalt ska passa ihop på ett bra sätt. Och nu står allting i stort sett klart. Ytterligare en huslänga har byggts bredvid den gamla för att få plats med alla viktiga biytor och lager. Totalt finns nu en publik yta på 1 000 kvadratmeter och 19 handlare som kommer att husera där.

”Det har varit en fantastisk resa och mycket arbete nedlagt. Vi har i stort sett fått alla våra bås uthyrda till de bästa råvaruhandlarna inom kött, fisk, ost och grönsaker, resten av ytan blir kaféer och restauranger”, säger Martin Karyd.

Förhoppningen är att saluhallen öppnar i november.

Renoverad villa

I det lågmälda 1960-talshuset omgärdat av äppelträd och gröna häckar har Martin Karyd och Nina Gerthel skapat sitt drömhem. Här bor de med sin treåriga dotter Thea .

”Vi letade ganska länge efter en villa i de omkringliggande områdena. Det var hopplöst att försöka hitta just det rätta huset och för det pris vi var redo att betala”, säger Nina Gerthel.

”Ja, Nina var ju höggravid när vi letade och var gråtfärdig mot slutet för att vi inte hittade rätt hus. Så när vi tog lite paus i letandet gick jag i smyg på en visning av detta hus. Jag förstod att det nog var precis det vi letade efter”, berättar Martin Karyd.

Huset är ritat av Tage Möller åt familjen som sålde det till Nina och Martin.

”Det var rejält slitet och hade inte uppdaterats på några decennier. Det passade oss perfekt. Ut med allt det gamla, flytt av väggar och byte av golv. Eftersom det är en skafttomt, kunde vi köra in bilen hela vägen till ett garage som var ihopbyggt med huset”, berättar Nina Gerthel.

Familjen gjorde om garaget till ett allrum och lekrum, byggde ett nytt förråd vid uppfarten och bilparkering längst ut. Renoveringen gick smidigt.

”Det gäller att ta bra beslut och inte snåla för mycket. Vi flyttade in nästan samtidigt som Thea föddes. I augusti 2014 gifte vi oss i trädgården!”

Ljus frizon

Att träda in i parets villa är som en lektion i modern formgivningshistoria. Nina Gerthel har bestämt sig för att hålla en ljus och neutral stämning i hemmet, där de flesta möbler och objekt går i vitt, ljusgrått och ljusa trätoner.

”Jag ville att vårt hem ska vara den där frizonen du kommer hem till efter dagens stressiga arbete.”

Resultatet är ledigt och elegant, där husets 1960-talskänsla med generösa fönster smälter ihop med de många samtida möblerna. Huset är ett fint exempel på den stil som brukar kallas Scandinavian contemporary.”

Axel Mörner (text) Anette Mörner (Styling) Fredrik Sweger (foto)