Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: Rum för avkoppling

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den lugna basen kontrasteras med noga utvalda objekt så som konstverket Naked stress av Amy Feldman. Bordet BIT sidetable i ek är från Massproductions, soffan Retreat, formgiven av Monica Förster är från Fogia. Sittpallen Louise är från Evolution 21, Bert Hoecke Interiors. Intill sittpuffen står ett lågt ­sideboard i ek och metall, designat av Vincent Van Duysen. Den blanka svarta vasen är ett fynd inköpt i Japan under modelltiden i Tokyo.

Fredrik Sweger

Som vd för pr-byrån Grand Relations jobbar Hans Hjelmqvist både gärna och mycket, men hemmet ska vara en ­fristad. Här – i en etage­lägenhet i Industriverket i Stockholm – möter naturens färger en personlig design som skapar harmoni.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en vecka kvar till designveckan i Milano, Salone del Mobile, och vårsolen strålar in genom de stora fönstren i Hans Hjelmqvists etagelägenhet i Industriverket på Kungsholmen. Dagarna som väntar kommer att vara långa och intensiva.

För snart fem år sedan startade han, tillsammans med Tove Regnander, pr-byrån Grand Relations som inriktar sig på premiummärken och hållbarhet inom design, arkitektur och livsstil, och flera av deras kunder ska nu medverka under ­designveckan i Milano.

”Det är en otrolig mötesplats för all typ av ­design och en viktig arena där världspress och inköpare samlas under en vecka för att ta del av alla nya kollektioner”, säger han.

Det är bara några dagar kvar till avresa och mycket återstår att planera. Trots det berättar Hans Hjelmqvist att han är noga med att inte ta med sig jobbet hem. Den 90 kvadratmeter stora etagelägenheten är och ska få förbli ett andrum för honom och sambon Luis.

”Hemmet är en plats för vila, samtal och goda middagar med familj och vänner. Det är viktigt för mig”, säger han.

FAKTA
Hus från 1897

Här bor: Hans Hjelmqvist och pojkvännen Luis.

Gör: Vd på Grand Relations, en pr-byrå specialiserad på design och arkitektur, som han har grundat tillsammans med delägaren Tove Regnander.

Boende: En 3,5:a i en ombyggd industrifastighet på Kungsholmen i Stockholm. Fastigheten byggdes år 1897 och är ritad av arkitekten Fritz Söderberg.

Favoriter i kvarteret: Nu på våren gillar vi att besöka restaurangen Lux Dag för Dag och Mälarpaviljongen vid vattnet.

VISA MER

Lägenheten består av 3,5 rum i två plan där ­naturliga färger och material möter noga utvalda textilier och former.

På nedervåningen ger ljusa sidengardiner en härlig lyster och på ovanvåningen skapar gardiner av ull ett mjukt intryck.

”Det kan bli ganska kallt i en fabriksbyggnad, så det gäller att hitta kompletterande inredningselement. Kvalitet, färg och nyans har varit viktigt för att skapa en varm känsla”, säger han.

På plats under byggtiden

Det har snart gått två år sedan Hans Hjelmqvist och sambon Luis flyttade in ett av de tre fabrikshus som Industriverket består av. Fastigheten byggdes år 1897 och ritades av arkitekten Fritz Söderberg. Sedan fabrikerna stängdes ner har husen varit en plats för kontor för modevarumärken och fotoateljéer vartefter Oscar Properties, tillsammans med arkitektbyrån Koncept, omvandlade byggnaderna till rymliga, robusta lägenheter.

”Rymden och den omslutande naturen var det vi fastnade för. Det är över fyra meter i takhöjd och fönstren går nästan från golv till tak. Därför har det varit viktigt för oss att ta tillvara det fantastiska ljusinsläppet och att skapa en inredningsstil som följer naturen och de vackra intryck som följer av årstiderna”, säger Hans Hjelmqvist.

Till sin hjälp har de haft inredaren Madeleine Asplund Klingstedt och redan under byggprocessen var de på plats vid flera tillfällen för att ta in byggnadens atmosfär.

”Fönstren är som ett levande konstverk och vi ville hitta en stil som harmoniserar med den bilden. Därför är inredningen tidlös och lugn, som en kontrast till utebilden. Vi har valt många varma, men ljusa färger både i träslag, färger och textilier”, berättar han.

I vardagsrummet på övre plan finns konstverk av Amy Feldman och Olof Inger. Soffan Retreat i tyget Grace, som designern Monica Förster har skapat, är ett viktigt element i rummet.

”Vardagsrummet är en särskilt viktig plats i hemmet och soffan var basen som vi ville utgå från. Här tillbringar vi mycket tid, antingen med att läsa böcker, lyssna på musik eller umgås med vänner.”

Utvalt: möbler som ger energi

Köket som ligger på samma våningsplan erbjuder rum för mysiga middagar och sociala sammankomster. Här får varje möbel och konstobjekt ta stort utrymme.

”När jag ser en sak får jag associationer till personen som har skapat det. Därför väljer jag bara ut sådant som betyder någonting för mig, som ger god energi och som en bra formgivare står bakom”, berättar han.

Nedervåningens sovrum går i naturliga toner och material för att skapa vilsamhet för själen. I det anslutande gästrummet ges plats åt tavlor och konstinstallationer. Trä, och framför allt ek, är ett genomgående material som gör att de olika rummen i lägenheten knyts samman.

”Hela byggnaden präglas av gedigna material och hög kvalité. Det syns redan i trappuppgången som är helt fantastisk. Alla ytor är genomtänkta med unika detaljer.”

Med en bakgrund som modell har Hans Hjelmqvist ofta varit på resande fot mellan New York, Milano, Madrid och Tokyo. Som vd för Grand Relations har resorna fortsatt i samma tempo – därför, berättar han, är det viktigt att hemmet får vara en lugn bas.

”Jag vet att vissa har sina hem som representation, men så är det inte för oss. Hemmet är en plats att hämta kraft från.”

För att fylla hemmet med inspiration är Hans Hjelmqvist noga med att lägenheten är levande och följer med i tidens gång. Vissa saker kommer till, andra byts ut, målas och kläs om. Utgångspunkten är också att alltid inhandla saker som håller länge.

”Är man passionerat intresserad av design som jag är och tycker att det är extremt roligt med ­inredning och arkitektur är det fantastiskt att få upptäcka nya formgivare. Det finns många spännande svenska och internationella designers som skapar intressanta produkter som man gärna vill ha omkring sig. Det ska bli så spännande att ta del av många designutställningar och lanseringar i Milano.”