Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: Passion för gamla möbler

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Exklusivt boende

Fredrik Sweger

Paret Barbro Grandelius och Göran Peterson har lagt all kärlek och tusentals timmars arbete på sin gustavianska herrgård ­utanför Ystad, och fyllt den med noga utvalda antik­viteter och loppisfynd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter att keramikern Barbro Grandelius pensionerade sig år 2000 påbörjade hon arbetet med det som skulle bli hennes stora livsverk. Den gamla herrgården uppförd i sen-gustaviansk stil, belägen ett par mil utanför Ystad, köpte hon och maken Göran Peterson hösten 2001.

”Vi hade letat efter ett större ställe i flera år där vi kunde leva ut vår passion för gamla möbler. Vi tittade på en massa prästgårdar, men alla var sönder-renoverade”, berättar hon.

Det första de såg när de kom in i det stora gula huset vid landsvägen i Stora Herrestad, var den smala trappan i skånsk kalksten.

”Vi trodde inte det var sant. Trappan var helt i original från 1600-talet.”

Barbro Grandelius hittade dokument som visade att huset i dess nuvarande form stod färdigt 1836, och var döpt till Gosselmanska gården efter dess första ägare Joachim Gosselman. Mycket av den ursprungliga interiören fanns bevarad, som fönsterluckor, stuckatur, kakelugnar och paneler. Paret slog till direkt, och inledde det mödosamma arbetet att återskapa gården i dess forna prakt.

FAKTA
Gosselmanska gården

Byggår: Undervåningen är från 1600-talet. Övervåningen byggdes på under 1800-talet och gården i dess nuvarande form, byggd i sengustaviansk stil, stod färdig 1836.

Belägen: I Stora Herrestad, ett par mil utanför Ystad.

Här bor: Barbro Grandelius, 74 år, och Göran Peterson, 67 år.

Boyta: Totalt 750 kvadratmeter på tre plan. Paret bor på 250 kvadratmeter i mittenvåning. Undervåningen har Göran som kontor och verkstad. Vindsvåningen används knappt.

Tomt: Trädgård på drygt 5 000 kvadratmeter.

VISA MER

”Vi köpte huset av ett teatergäng som hållit till här i sju år. Innan dess stod det obebott i tio år. Så det fanns ju en hel del att ta tag i.”

Med stor glöd och mycket tålamod har paret tagit sig an det ena restaureringsprojektet efter det andra, som att skrapa fram originalfärg på dörrar, måla innertak, slipa, luta och olja trägolv, kitta och måla alla fönster. Samtidigt har huset moderniserats med nya elledningar, jordvärme, golvbjälkar och stambyte. Nästan allt har paret gjort själva.

”Vi har lagt ned all vår kärlek och tusentals och åter tusentals timmars arbete på det här huset”, säger Barbro Grandelius.

Förvaltar sitt hus

Lika mycket omtanke har de lagt på inredningen; möbler och inventarier som de införskaffat under 30 års samlande och otaliga besök hos antikhandlare och loppmarknader i Sverige och Danmark.

I dag är hemmet vackert som en svunnen dröm. Men enligt Barbro Grandelius återstår mycket arbete innan allt är precis som hon vill ha det.

”Vi kommer nog aldrig bli klara. Just nu håller vi på att renovera alla 43 fönster för andra gången.”

Barbro Grandelius säger att hon ser Gosselmanska gården som ”en vandringspokal”.

”Jag ser det inte riktigt som vårt hus, vi förvaltar det bara ett tag. Än har vi lust och kraft kvar, men den dagen vi inte orkar längre hoppas jag att den som tar över stafettpinnen bryr sig lika mycket om huset som vi gör.”

Vad är det som driver dig?

”Jag tycker det är väldigt berikande att bevara något ursprungligt. Det är ju vår historia, en kulturskatt. Sedan är det ju så vackert också.”

Barbro Grandelius visar gärna upp sitt älskade hus. Gosselmanska gården har figurerat i en rad inredningstidningar, som franska Marie Claire Maison och svenska Gods & Gårdar. För ett antal år sedan spelade BBC in Wallander-filmen The Fifth woman med Kenneth Branagh här.

Efter ett långt kreativt yrkesliv är Barbro Grandelius nu restauratör.

Anledningen till att hon tvingades pensionera sig för 18 år sedan var att hon drabbades av artros i händerna och inte längre klarade av finmotoriken som keramiker.

”Men att arbeta med huset klarar jag. Jag måste ha något att jobba med, annars blir jag tokig”, säger Barbro Grandelius, som i dag hunnit bli 74 år.

Hennes make Göran Peterson, 67 år, är i högsta grad delaktig i husprojektet, men driver samtidigt en VVS-konsultfirma.

”Göran är lika hängiven som jag, men han -arbetar fortfarande heltid med sitt bolag.”

Någon semester brukar inte paret ta.

”Det här husprojektet har slukat oss totalt. Vi är nästan alltid hemma, det finns alltid något att ta tag i.”

Vilken är din favoritdel av huset?

”Den stora salen, där den gustavianska stilen med sin symmetri är väldigt tydlig. Rummen går i fil, fönster och dörrar är symmetriskt placerade och så har du kakelugnen som mittpunkt.”

Favoritpryl?

”Trågsoffan som står i salen. Den är också väldigt tidstypisk gustaviansk och kan förvandlas till en bänk. Här la jag mig och sov i somras när det var som varmast.”

Vildvuxet med loppisfynd

Om det är något som hon är missnöjd med är det trädgården.

”Vi har lagt nästan all vår tid och våra pengar på att återställa huset, trädgården har kommit i andra hand. Den är lite för stor för oss att orka med, över 5 000 kvadratmeter”, säger Barbro Grandelius.

För en utomstående framstår dock även trädgården som väldigt vacker. Lite vildvuxen, men symmetrisk och fylld med vackra ting, precis som huset.