Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: Maxat eklektiskt i Palma

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I svenska inredaren Anna Stenbergs våning flödar Mallorcas sol. Här hamnar ljuset på hennes kärlek till konst och vackra ting.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mitt i Palmas vanligtvis vibrerande turistmyller och bara ett stenkast från katedralen La Seu bor den svenska inredaren Anna Stenberg. Bakom de tunga träportarna en trappa upp i den gamla fastigheten öppnar sig en teatralisk värld med sköna ting och spännande konst. Plötsligt känns Mallorcas souvenirer nedanför väldigt långt borta.

”Jag gillar att bo mitt i smeten, men ändå känns mitt hem som en lugn tillflykt där jag kan koppla av. Här i Palmas gamla stad känner jag dess­utom historiens vingslag och får en arkitektur med själ och patina. Det som fick mig på fall med den här våningen var alla franska fönster, takhöjden och takmålningarna i vardagsrummet. Den här typen av lägenheter kommer sällan ut på marknaden”, säger Anna Stenberg.

Våningen ligger inhyst i en ljusgul fastighet från 1860 med sex glasdörrar och ett flertal balkonger i järnsmide, alla inramade av de klassiska mallorkinska fönsterluckorna för solskydd. Hos Anna Stenberg är de nästan alltid öppna, så att solen kan flöda in i det gigantiska vardagsrummet, de två sovrummen, köket och en stor hall. Takhöjden är imponerande fyra meter, vilket gör att ­våningen känns luftig och större än sina 140 kvadratmeter och ger hemmet en pampig känsla.

”Jag bor i en del av en större våning, här fanns inget kök när jag flyttade in. Dessutom hade det varit kontor på senare tid”, berättar Anna Stenberg.

Inredaren lämnade en gård och en man i Skåne för den spanska, soldränkta ön för 15 år sedan. Hon och sonen Tedde ville ha ny energi i livet och valde Mallorca.

FAKTA
Anna Stenberg

Boende: Lägenhet på 140 kvadratmeter i en 1860-talsfastighet i Gamla stan, Palma, Mallorca.

Familj: Sonen Tedde.

Yrke: Inredare med egna företaget Anavida Interior.

VISA MER

”Förutom att det är en vacker ö med 300 sol­dagar om året gillar jag Mallorca för att det känns lustfyllt, vardagstrevligt, vänligt och lite lagom långt bort från Sverige”, säger hon.

De flyttade först till ett 300 år gammalt och 300 kvadratmeter stort stenhus i byn Binissalem, som renoverades från scratch. Där fanns vingårdar och vacker natur, men också ödslighet. Längtan till Palma var stor.

”Jag bodde i princip 1,5 år i bilen när jag renoverade byhuset. Min son hade skola och aktivi­teter i Palma och alla våra vänner fanns där.”

Att bo i Gamla stan mitt i Palma lockade mest, men efter byhuset blev det först ett parhus i den fashionabla förorten Bendinat, innan de till slut landade i Palmas historiska kvarter.

Anna Stenberg är inredare till yrket sedan 15 år och arbetar med uppdrag mestadels på Mallorca, men också i Sverige och i England.

”Så här i coronatider har det inte varit aktuellt att besöka några av mina projekt eftersom vi haft total lockdown här på Mallorca i 5 veckor. Men jag ska försöka ta mig ut nu en dag, men med en bunt av dokument som stärker mitt arbete, för att visa poliser som kontrollerar varför man är ute.”

"Nästan blundar och blandar"

I yngre år har Anna Stenberg även drivit restaurang, café och bageri och jobbat inom mode. Kärleken till vackra ting har alltid funnits där. I hennes inredningsstil är det högt i tak och det finns inga regler eller ramar.

”Jag gillar klassiskt, modernt, lantligt. Jag nästan blundar och blandar. Jag skulle aldrig kunna göra något som bara är modernt eller skapa ­något med enbart antikviteter. Jag vill fånga upp den värld vi lever i”, säger hon.

I Anna Stenbergs hem finns många stilleben. Konsten får gärna spela huvudrollen i ett hem, tycker hon. Verken kan vara av alltifrån etablerade konstnärer till vänner eller barn. Hennes absoluta favorittavlor hänger ovanför sängen.

”Om det skulle brinna tar jag först med mig de tre tavlor som min son gjorde när han var jätteliten. Han satt på mitt kontor och klippte små gubbar av prislappar och dylikt. Jätteballa.”

Anna Stenberg: Jag har rysk fighting spirit

Hennes favoritkonstnär är annars Cy Twombly.

”Jag tycker att konst måste få mycket större utrymme hos gemene man. Det behöver absolut inte vara dyr konst. Men konst kan verkligen göra väldig stor skillnad i hem och tillföra mer spänning.”

Alltid på jakt efter unika saker

I Anna Stenbergs maximalistiska värld ryms en del från hennes tidigare svenska hem, som en hel del antikviteter. Delar av inredningen är från olika resor, som ett gäng stolar köpta i Argentina.

”Hittar jag något så tänker jag inte ’hur ska jag få hem det’? Saker med historia ger karaktär.”

Hon har genom åren samlat på kinesiskt porslin och en del afrikansk konst såsom masker.

”Jag är prylgalen, tyvärr. Jag är online mer ­eller mindre dagligen för jag är alltid på jakt och söker grejer, både privat och i jobbet”, säger hon.

Hon inspireras av människor, resor och av den uppsjö av inredningsbilder som florerar i sociala medier, där hon följer inredare, konstsamlare och människor som uttrycker det där speciella, extraordinära.

”Ibland har jag idétorka, men då kan det räcka med ett vackert tyg, så känner jag bara ’wow’.”

Hennes bästa inredningstips är att allt är möjligt.

”Never say no. Det man gillar gillar man, sedan spelar det liksom ingen roll. Man ska inte vara så rädd, utan bara våga blanda. Uttrycka sig själv ­genom rummen.”

Exklusivt boende: Inredning i långa loppet

När Anna Stenberg inreder, både privat och professionellt, börjar hon först med en basfärgskala.

”Jag håller en ganska neutral palett på väggar, golv och gardiner. Kanske en soffa i beige linne eller i slitet svart. Sen går jag loss med kuddar, dekorationer, saker och konst.”

Anna Stenberg, som egentligen vill downsiza i livet, vågar knappt berätta att hon även har en liten lägenhet i Stockholm som är full med prylar i samma stil som hennes Palmavåning.

”Att jag också drömmer om en pied-à-­terre i ­Paris är ju nästan förbjudet”, säger hon och skrattar.

”Men jag älskar London och Paris … överdådet och stuckaturerna i de lägenheterna är fantastiska. Det är mycket ’too much, and I just love it’.”