Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: Inredning i långa loppet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FREDRIK SWEGER

För drygt 16 år sedan var Harry Granlunds och hans fru Kristina Granlunds dröm att bo i hus. De bodde då i en ­lägenhet i Vasastan tillsammans med sina två döttrar ­Elvira och Elsa. Av en slump hittade de ett hus från 1940-talet i Nacka, som dessutom låg nära naturen, något de hade saknat. ­Paret slog till, och ett och ett halvt års projekt av en total transformering påbörjades. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För drygt 16 år sedan var Harry Granlunds och hans fru Kristina Granlunds dröm att bo i hus. De bodde då i en ­lägenhet i Vasastan tillsammans med sina två döttrar ­Elvira och Elsa. Av en slump hittade de ett hus från 1940-talet i Nacka, som dessutom låg nära naturen, något de hade saknat. ­Paret slog till, och ett och ett halvt års projekt av en total transformering påbörjades. 

”Antingen bygger du ett hus från grunden, och skapar alla förutsättningar själv, eller så hittar du ett hus som har potential att utvecklas. Här var planlösningen bra men även lätt att förändra. Vi rev ut i princip allt och hade endast ett skal kvar”, berättar Harry Granlund. 

För Harry Granlund är helheten det viktigaste för ett hållbart hem, och för att lyckas med den krävs det enligt honom stor ­erfarenhet och en tydlig vision. Han är ­något av en veteran inom inredningsbranschen. Tillsammans med sin syster Bitte Granlund grundade han 1997 inredningsföretaget Geco. På företaget designar de skräddarsydda hem åt kunder över hela världen. Harry Granlund berättar att något av det viktigaste i arbetsprocessen är att lära känna kunden, eftersom individen ska speglas i hemmet. Annars finns risken att de tröttnar på sitt hem. I projektet i Nacka blev han sin egen kund och han har försökt att spegla familjens karaktär i inredningen. 

Utekök populär plats på sommaren

2004 flyttade familjen Granlund in i tvåplanshuset på 210 kvadratmeter. Senare tillkom även en femte familjemedlem, den portugisiska vattenhunden Cooper. 

Inte bara huset fick en totalrenovering utan även trädgården, som skapades tillsammans med landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Pool, poolhus och ett utekök installerades. Där står Harry Granlund gärna på sommaren och lagar mat.

FAKTA
210 kvadrat i Nacka

Här bor: Harry och Kristina Granlund med sina två döttrar Elvira och Elsa Granlund, och hunden Cooper.

Gör: Driver inredningsföretaget Geco.

Boende: Ett tvåplanshus från 1945, i närheten av av Nackas naturreservat.

VISA MER

”Har jag en trädgård vill jag utnyttja den maximalt. Vissa bryr sig inte om sin trädgård, men den är en stor del av helheten. Man ska trivas där med.” 

Vad gör ett hem hemtrevligt? 

”Det måste vara personligt. Man ska omge sig med saker man tycker om, och gärna inslag av färg och konst. Det behöver inte vara någon dyr konst men något som inspirerar.”

Kan alla inreda? 

”Nej, en del har känsla för färg och form, men att skapa en bra helhetslösning kräver stor erfarenhet. Går du till frisören och det blir fult, då växer håret ut och du kan klippa om det. Men så fungerar det inte med ett hem, du kan inte bara göra om, det är slöseri med både pengar och resurser. Därför är det viktigt att man inte bara inreder efter en trend som man ser på Pinterest ­eller Instagram. Då kommer du sannolikt att tröttna efter några år.”

Hemmet i Nacka har ingen definierad stil, men spår av modernism, ”contemporary classic” och en kontinental känsla märks. Harry Granlund tycker att man kan inspireras av olika stilar, men inte göra en exakt replika. Då blir det opersonligt och tråkigt. 

”I dag är retrostilen väldigt trendig. Visst kan 1950-talet vara intressant att inspireras av, men man ska blicka framåt. Det är tråkigt när människor inreder exakt likadant och utan egen prägel. I Sverige har vi en tendens att vara mainstream. Vi följer gärna trender, och det ska gärna vara lagom. Jag hoppas att vi med tiden går ifrån det och vågar vara mer individualistiska i vår stil.” 

Avkoppling och träning i fåtöljen

Den typiska skandinaviska prägeln är svår att hitta i Harry Granlunds hem, men italienska influenser finns det många av, till exempel La mamma, en enorm ­fåtölj med tillhörande fotpall formgiven av Gaetano Pesce. 

”Där har man verkligen lyckats kombinera funktion och estetik. Jag förstår att det blev en klassiker. Det är som att få en jättekram när man sitter i den. Ibland använder jag dessutom fotpallen när jag tränar, den funkar som en pilatesboll.”

Harry Granlund jobbar mycket med kontrast och i varje rum skapas en ny miljö. Ett enkelt sätt att skapa en ny känsla är med färg, och i sovrummet pryds väggarna med en mörk plommonfärg. 

”Varje rum behöver inte sticka ut, men om man skapar lite individuella miljöer blir det som en resa i hemmet.” 

Vad är du mest stolt över med ditt hem?

”Helheten. Vissa saker kanske man vill ändra med tiden men i stora drag är jag nöjd. Jag hade en tydlig vision från början och resultatet blev bra. Jag har knappt ändrat något sedan vi flyttade in. En bostad är ju människans borg, och det är viktigt att man trivs. Det kanske är extra viktigt i den tid vi befinner oss i just nu.”