Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: Hemma hos möbeldesignern

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alla möbler i vardagsrummet kommer från Magnus Elebäcks företag Massproductions. Glasbordet Sander är döpt efter sonen, den konformade underdelen är gjort av munblåst glas från Reijmyre glasbruk.

Foto: Fredrik Sweger

Hemma hos Magnus Elebäck, vd och grundare av möbelföretaget Massproductions, och Julia Hetta, fotograf, har jobbet flyttat in.

Egentillverkade möbler fyller lägenheten tillsammans med storskalig fotokonst och små stilleben.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

MAGNUS, JULIA, SANDER.”

En stor teckning på ytterdörren förklarar i versaler vem vi har kommit hem till. Det är fem år sedan Magnus Elebäck och Julia Hetta via en bostadssajt bytte sina två hyresrätter mot en stor fyra, ett stenkast från Mosebacke torg på Södermalm i Stockholm.

”Vi var på väg att inte ta bytet först, i dag förstår jag inte varför. Den ligger centralt på söder, men här är ändå lugnt för att vara en storstad. De senaste 20 åren har jag bott inom en radie av 400 meter”, säger Magnus Elebäck.

Vad man får eller inte får göra i en hyresrätt är som bekant begränsat, men de befintliga beiga linoleummattorna i lägenheten plockades bort direkt. Köksgolvet målades vitt och i dag går lägenheten i en blågrå färgskala.

”Det är ett skönt flöde här, och bra storlek för en familj på tre. Vi tar det rätt lugnt och gör inte så mycket när vi väl är hemma.”

FAKTA
Magnus Elebäck

Ålder: 44 år.

Familj: Gift med Julia Hetta, fotograf, sonen Sander, 8 år.

Bor: I en lägenhet på fyra rum och 108 kvadratmeter, på Södermalm i Stockholm.

Bakgrund: Examen i produktdesign från Beckmans, designer på Stockholm Design Lab och designkonsult på Ikea.

VISA MER

Magnus Elebäck har en examen i produktdesign från Beckmans, och frilan-sade länge som designer, framför allt för Ikea. I slutet av 1990-talet lärde han känna den brittiske designern Chris Martin, som då arbetade för Thomas Sandell. 2009 startade de möbelföretaget Massproductions som i dag har tio anställda, Chris Martin är designer och Magnus Elebäck är vd.

Stolen på Nationalmuseum

Debutstolen Tio (Chris Martin tycker att siffran tio är ett av roligaste orden på svenska) i galvaniserad metall vann flera priser och fick fina omdömen. Stolen blev något av en snackis på möbelmässan 2009, och finns i dag i Nationalmuseums permanenta utställning.

”Det har alltid varit så lyckligt att Chris är specialist och jag är generalist. Det är superkreativt att bygga företag, att försöka göra mycket av lite. Vi har inte tagit in någon extern finansiering och nu är vi i en rolig fas när företaget växer mycket.”

Vad skiljer er från andra möbelföretag?

”Nivån på designen. Att det håller sådan hög kvalitet. Vi vill skapa långsiktiga kulturella värden. Det finns en massa danska designföretag som är duktiga på att skapa snabba pengar i dag. Vi jobbar lite långsammare. Allt vi lanserar ska klara tidens tand.”

Fotograferar för Vogue

Målet är att omsätta 100 miljoner kronor om fyra år, och 350 miljoner kronor om tio år.

”Om jag hade vetat hur mycket man måste sälja för att gå runt som möbelföretag hade jag nog aldrig startat. Det är en trög bransch med gamla företag som har relationer som sträcker sig långt tillbaka med återförsäljare. Jag tycker att branschen har varit lite ängslig senaste tiden, det ser man när det börjar dyka upp omstöpningar av klassiker.”

Magnus Elebäck är gift med Julia Hetta, internationellt erkänd modefotograf som representeras av agenturen Art+Commerce i New York.

I dag gör hon framför allt internationella uppdrag, bland annat för magasin som Vogue och Harper’s Bazaar.

Bordet är favoritsaken

De största tavlorna i lägenheten är några av hennes mörka och suggestiva fotografier. Travar av fotoböcker fyller bord och hyllor. Magnus Elebäck beskriver deras inredningsstil som ”stillebenfyllt”, överallt finns vaser och prydnadsföremål organiserade i små grupper.

”Ett hem känns väl som att det är summan av de som bor där. Det är mycket stilleben här, det är Julia som står för dem. Hon drar åt det romantiska, detaljerade hållet. Jag står mer för strukturen. Men vi har ett gemensamt intresse för skönhet i objekt”, säger Magnus Elebäck.

Han har själv designat och byggt flera möbler i lägenheten, bland annat matsalsbordet, och köksbordet med marmorskiva.

”Jag ritade och byggde köksbordet speciellt för det här rummet. Det är svårt att få till något i ett rektangulärt kök. Det är väl min favoritsak i lägenheten. Gäster samlas alltid kring det.”

Magnus Elebäck har onekligen tagit med sig jobbet hem: underredet är från Massproductions, och merparten av möblerna i lägenheten kommer från det egna företaget. Det konformade glasbordet Sander i vardagsrummet är döpt efter sonen.

”Sander föddes faktiskt precis under möbelmässan för åtta år sedan. Så hans födelsedag är alltid när det är som mest att göra.”

Inredningsshoppar i Paris

Tillsammans har paret även en lägenhet i Paris, och ett torp söder om Stockholm. Både Magnus Elebäck och Julia Hetta tillbringar mycket tid i Paris på grund av sina respektive yrken.

Det är också där som de brukar köpa med sig inredningsprylar hem. På några av stadens öppna marknader, särskilt Porte de Vanves, har de gjort sina främsta fynd. En mörk skärmvägg i trä köpte de med sig hem från en resa till Bretagne.

För några år sedan var en flytt till Paris aktuell, men planerna slopades eftersom avståndens mellan skola, hem och jobb var för stora. I dag har de i stället börjat diskutera att flytta till hus.

”Det tar två minuter för oss att gå över Katarina kyrkogård till Katarina Norra skola. Den vägen är väldigt vacker. Det vore härligt att bo i hus, men bekvämligheten här känns svår att byta bort.”