Di Weekend REPORTAGE

Exklusivt boende: En arbetsplats i solen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I sitt hus på Ibiza har konstnären Charlotte Gyllenhammar hittat den rätta balansen för arbete och rekreation.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nattens regnstorm har lämnat spår efter sig, i form av stenar utspridda längs vår färdväg. Bilen susar genom en tätvuxen natur och kontrasten är stor mot det intensiva gyttret vi lämnade runt Ibiza stad.

”Vi hade ett Sahararegn under natten, så vi har en röd nyans på uteplatserna”, berättar Charlotte Gyllenhammar vid ankomsten till hennes villa.

Terrassen utanför huset övergår i en pool som slutar där naturen och havet tar vid, i en smått overklig idyll. Här bor Charlotte Gyllenhammar och Carl Hederoth under en del av året. Hemmabas är en lägenhet i Stockholm.

”Vi kom till Ibiza första gången i mitten av 1990-talet. Drygt 20 år senare, efter att ha prövat flera platser i Medelhavet, har vi fastnat för denna vackra ö”, säger Charlotte Gyllenhammar.

Ibiza har en lång historia som handelsplats och nav i västra Medelhavet. Den rika tillgången på salt och ett behagligt klimat har varit attraktivt för de omkringliggande länderna. Redan 650 f. kr. koloniserade Karthago ön, som sedan föll i händerna på romarna, araberna och slutligen Spanien. Som nöjesplats har det varit igång sedan 1930-talet, men är mest känt för sitt hedonistiska klubbliv som började på 1970-talet och pågår än i dag.

FAKTA
460 kvadrats nybygge

Ägare: Charlotte ­Gyllenhammar, konstnär, 56 år. Carl Hederoth, formgivare/entreprenör, 55 år. ­Dotter Agnes Gyllenhammar Hederoth, artist, 21 år, som för närvarande bor i London.

Byggår: 2015.

Storlek: 460 kvadratmeter. Övervåning med 4 dubbelrum med badrum till varje, plus ett tv rum. Undervåning med 1 dubbelrum, ateljé, vardagsrum, kök. 4 uteplatser.

VISA MER

Vid sidan av detta finns det en stor mängd privata villor utmed bergslandskapet, vars ägare helgar stillheten och den vackra naturen.

Beläget på den södra delen av ön i ett naturområde finns den omfattande Urbanizacion Vista Alegre i ett vackert och grönt naturområde. Här är det relativt glest mellan villorna, som alla har ostörd havsutsikt och begränsad insyn.

”Vi märkte att det inte var så lätt att köpa hus på Ibiza, eftersom mäklarna arbetar på ett annat sätt. Så vi bestämde oss för att köpa en tomt och låta bygga ett hus precis efter våra egna behov”, berättar Charlotte Gyllenhammar.

”Vi fick kontakt med en duktig tysk arkitekt, Rainer Rosellen, som hade goda kontakter på ön och var en dröm att arbeta med. Han såg våra behov och Carl, som är formgivare, kunde samarbeta på ett bra sätt med honom.”

Hon beskriver huset som modernistiskt. Rå betong blandas med puts och trä, gärna lokala material, som golvstenen caliza och pinjeträ.

”Men framför allt ville vi ha mycket öppna vyer i huset, så stora skjutbara glasytor är en väsentlig del av den fria känslan. Vi kan öppna upp så att inne blir ute. Carl ritade den exteriöra trappan och andra detaljer i huset, vilket har gett oss en egen prägel på hemmet. Från sittplatserna på baksidan ser man rakt igenom huset ända till havet.”

Fyra sovrum, alla med sin egen stil, ligger på det övre planet.

”Här har vi även vårt lilla bibliotek och tv-rum ovanför köket, som du ser så är det öppet mellan våningsplanen. Vi ville att man ska kunna ropa till varandra om man är uppe eller nere i huset”, säger Charlotte Gyllenhammar.

1 300 människor dog på spökön

På markplan finns hennes ateljé, en generös yta med högt i tak där hon kan laborera med sina skulpturer och skissa på nya verk.

Uppochned-vänt träd signaturverk

Charlotte Gyllenhammar är en av våra mest kända samtidskonstnärer och har varit aktiv sedan början av 1990-talet. Som 19-åring kom hon in på Kungliga konsthögskolan i Stockholm på första försöket. Ett av hennes mer kända konstverk är det uppochned-vända trädet Die For You (1993), som hängdes upp vid Drottninggatan i Stockholm city. Detta verk har präglat hennes konst genom karriären, med fotosviterna av den uppochned-hängande kvinnan Fall, Hang-Human Load. Skulpturerna Night Descend och den senaste Moderform visar på sambandet.

Raoul Wallenberg-monumentet i Göteborg (2007) var en viktig punkt i karriären. Hon kände en stor vördnad inför att få gestalta en hjälte av denna magnitud. Konstverket invigdes av Kofi Annan och Raoul Wallenbergs familj.

”För mig var det ett oerhört viktigt konstverk eftersom medlemmar från min farmors familj är förintelseoffer. Nästan alla mina verk har någon koppling till Förintelsen.”

Rikt kulturliv

I vardagsrummet serverar Carl Hederoth en liten cocktail samtidigt som den typiska Ibizatechnon pulserar mjukt genom ljudsystemet som finns i hela huset. På frågan om vem som sköter inredningen säger Charlotte Gyllenhammar:

”Det är båda, men Carl är mer bestämd när det gäller dekorationer. Han är mer minimalistisk än Agnes och jag, det får inte vara så mycket lull-lull.”

Sommaren kan bli mycket varm på Ibiza, drygt 35 grader, och ön är fullpackad med folk.

”Även hos oss, eftersom alla vill komma på besök – vilket är kul. Men under lågsäsongen kan vi röra oss mer fritt längs Las Salinas vackra strand tillsammans med hundarna, och att ta oss in till Ibiza stad och runt på ön sker förhållandevis smärtfritt. Vi har faktiskt även firat jul här med brasor och varm dricka”, säger hon.

Ökänd profil på Tjörn

Det finns också ett rikt kulturliv på ön, med intressanta utställningar som Barry Flanagan, Bill Viola och Tracey Emin.

Paret uppskattar att det är enkelt att resa till huvudstäderna i Europa, som London, där deras dotter Agnes Gyllenhammar bor och arbetar med sin musikkarriär. Hon har släppt två singlar under namnet Agnes G.

Det har hunnit bli kväll, den dramatiska belysningen får huset att se ut som en plats i en äventyrsfilm.

”Klubblivet och musiken finns alltid närvarande på ön, folk är otroligt duktiga på att ordna fester här. Vi är ständigt bjudna till andra här på ön, den ena festen värre än den andra, i positiv bemärkelse”, säger Charlotte Gyllenhammar.