Di Weekend REPORTAGE

En drive rakt ut i Stilla havet

”Men både längden på hålen och det natursköna läget imponerar på varje spelare. Speciellt signaturhålen – det tredje och fjärde som båda vetter mot Stilla havet – måste upplevas på plats”, skriver Di Weekend Golfs reporter Peter Fellman.

Foto: Anna Maria Zunino Noellert

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vi står vid utslagsplatsen för det tredje hålet. Det breder ut sig rakt under oss, ut i Stilla havet. Det är svårt att tänka sig ett vackrare golfhål. Banan Torrey Pines är byggd på klipporna vid kustbandet i La Jolla, en pittoresk by strax norr om San Diego i Kalifornien. På den här banan har världens bästa golfproffs kämpat i 50 år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Torrey Pines har fått sitt namn efter den speciella tall som växer vilt endast på den här kuststräckan 20 minuter norr om San Diego. Området användes av militären för olika övningar innan staden fick det som gåva 1957 och beslöt att bygga den natursköna golfbanan. Under det senaste halvseklet har Torrey Pines utvecklats till en av USA:s bästa golfanläggningar, både när det gäller själva spelet men även hotellet strax intill själva hjärtat av golfbanan.

”Staden äger och driver flera golfbanor, men Torrey Pines fick tidig en enorm uppskattning av duktiga golfare både på grund av sin layout och framför allt tack vare det natursköna läget. Det har gjort att anläggningen steg för steg har utvecklats till dagens nivå”, berättar Mark Marney, som ansvarar för banorna.

Men det absolut största steget i utvecklingen kom när Torrey Pines 2003 valdes som arrangör för US Open 2008.

”Vi satsade och genomförde en rejäl omgörning av mästerskapsbanan 2001 med målet att kunna arrangera någon majortävling. Vi byggde bland annat betydligt fler och djupare bunkrar och banan förlängdes. Rees Jones anlitades som designer och gjorde den till en riktigt krävande golfbana. Mycket tack vare denna renovering valdes vi till arrangör för US Open.”

Vackra vandringsleder

FAKTA
Andra hotell i närheten

Rancho Valencia, ligger i underbara omgivningar en kort promenad in mot bergen. Spa-resort med många golfbanor i närheten.

Tower 23, ett designhotell på stranden mellan La Jolla och San Diego med en vacker solnedgång man kan njuta av från promenadstråket Pacific board walk.

VISA MER

I samband med omgörningen bestämde sig hotellfamiljen Evans från San Diego för att göra sin största investering någonsin och började bygga den rustika hotellanläggningen, med utsikt både över det 18:e hålet och solnedgången över Stilla havet. Torrey Pines Lodge med sina 170 rum inklusive sju sviter invigdes våren 2002. Det minsta rummet är på 50 kvadratmeter medan The Gamble Suite breder ut sig på hela 232 kvadratmeter.

Anläggningen lämpar sig mycket väl för olika företagsevenemang med sina mötesrum som rymmer mellan 20 och 350 personer, men lika väl för en weekendresa även för någon som inte spelar golf. Det finns flera vackra vandringsleder längs kullarna ned mot Stilla havet.

Dessutom erbjuder hotellet ett välplanerat poolområde efter avslutad golfrunda och en fräsch spa-anläggning med 14 olika behandlingsrum. Vi njöt extra mycket av torrbastun och ångbastun. Inträdet till spa-anläggningen ingår i hotellpriset.

Många spännande restauranger

Även maten präglas av den rustika stilen på Torrey Pines. A R Valentien är en prisbelönt finsmakarrestaurang, medan The Grill bjuder på en mer avslappnad atmosfär. Chefskocken Jeff Jackson har ansvarat för maten ända sedan hotellet byggdes.

Det finns också många spännande restauranger med utsökt mat i byarna Del Mar och La Jolla, eller varför inte i Gaslamp Quarter inne i centrum av San Diego eller ute på speciella Coronado Island. Våra favoriter var italienska familjekrogen De Medici i Gaslamp Quarter med deras fantastiska tiramisu, och franska Chezloma ute på Coronado Island. Båda små familjerestauranger med skön atmosfär och mycket god mat.

Den rustika stilen på Torrey Pines för tankarna till Alperna, men representerar den kaliforniska byggstilen i början av 1900-talet. Innan hotellet byggdes hade gästerna bara tillgång till ett enklare hotell, Torrey Pines Inn.

200 rundor per år

Men det mesta kretsar ändå kring golfbanorna på Torrey Pines. Ovanligt nog för en golfanläggning på den här nivån ägs den av staden San Diego och har under årens lopp alltid varit öppen för allmänheten. De lokala invånarna har betydligt lägre spelavgifter.

De spelar om 80 miljoner

”I vårt uppdrag ingår att garantera att invånarna i San Diego kan spela här. Därför reserverar vi 70 procent av våra tider till lokala spelare. Myndigheterna anser att det är viktigt att de lokala invånarna får njuta av sin golfbana. Vi har spelare, främst pensionärer, som spelar upp till 200 rundor per år hos oss”, konstaterar Mark Marney.

Därför är det klokt att boka sin speltid i god tid innan man besöker Torrey Pines. Spelavgiften på den norra banan ligger kring 175 dollar per runda medan man får hosta upp 250 dollar för att spela på mästerskapsbanan, den södra.

Mark Marney har också några tips för den som vill ge sig ut på en golfrunda på den södra banan.

”Du vill alltid ha din boll lite kortare än hålet. Det straffar sig nästan alltid att slå för långt här. Tidigare lutade alla hålen tydligt mot havet, men det är inte lika uppenbart längre även om den övergripande lutningen är mot havet.”

Tiger Woods bemästrade Torrey Pines bäst när han slog Rocco Mediate i ett klassiskt särspel i US Open 2008. 2021 är det dags för Torrey Pines att stå som värd för den klassiska majortävlingen igen. Men i januari varje år arrangerar man en PGA-tävling och i år var det den talangfulle 22-årige spanjoren Jon Rahm som tog sin första seger i en PGA-tävling när han lyfte segerpokalen på Torrey Pines Farmers Open.

Signaturhålen mot havet

När Di Weekend Golf besökte Torrey Pines pågick fortfarande förbättringsarbetena efter årets upplaga av Farmers Open. Tyvärr var det lite svårt att få den riktiga känslan för banan när både greenerna och fairway var nysandade och nyluftade. Ett tips är dock att den södra banan är roligare att spela under det andra halvåret på grund av att den genomgår rejäla förbättringsarbeten varje år efter PGA-tävlingen i januari.

Men både längden på hålen och det natursköna läget imponerar på varje spelare. Speciellt signaturhålen – det tredje och fjärde som båda vetter mot Stilla havet – måste upplevas på plats. Men i övrigt är det i princip inga vattenhinder på Torrey Pines, förutom dammen framför green på 18:e hålet på den södra banan. I stället kantas banorna ofta av raviner, som är minst lika förödande vid felriktade utslag.

Höjdpunkten under besöket

Den norra banan har nyligen renoverats. Här har man satt in både luftnings- och dräneringsanläggningar i marken under greenerna. Den här banan var höjdpunkten under vårt golfbesök i San Diego, mycket på grund av banans fantastiska kondition men även för att den ligger lika naturskönt som södra banan, men är aningen kortare och mer lättspelad. Mark Marney tvivlar dock på att mästerskapsbanan kommer att genomgå motsvarande helrenovering som den norra banan.

»Jag kan hata mig själv när jag spelar dåligt«

”Vi kommer sannolikt att göra det någon gång, men det är mycket störande för verksamheten med en sådan helrenovering när du måste riva upp greenerna med mera. Vi arbetade med den norra banan under sju månader och har nyss öppnat den igen”, säger Mark Marney.

Mark Marney ansvarar för banans skick och organisationen PGA ställer höga krav inför varje tävling. När det drar ihop sig samlar han personal både från andra golfbanor och bland stadens övriga anställda. Normalt ansvarar han för 50 personer, men inför tävlingarna arbetar cirka 100 personer med banorna.

”Den största förändringen inför en tävling är att vi låter ruffen växa sig högre så att banan ska bli ännu mer svårspelad. Men folk från PGA kommer alltid på besök ett par veckor före tävlingen för inspektion. Då bestäms också vilka speciella önskemål de har för just det här årets mästerskap, beroende på olika faktorer som till exempel vädret. De talar om hur snabba greenerna ska vara, hur våra fairways ska klippas och så vidare.”

Prickskytte uppe i bergen

Området kring Torrey Pines omges av golfbanor både nära havet, men också en bit in i landet uppe i bergen. Under vårt besök spelade vi en mycket rolig bana, Mount Woodson, uppe i bergen 45 minuter från San Diego. En prickskyttebana där det gäller att hålla ordning på utslagen. Vi spelade också Carlton Oaks, där Phil Mickelson lärde sig sitt imponerande närspel.

San Diego är ett fantastiskt resmål i Kalifornien oberoende om man gillar golf eller inte. Mer avslappnat än i Los Angeles och framför allt betydligt mindre trafik. Det är enkelt att ta direktflyget från Stockholm till Los Angeles och köra ner två-tre timmar med hyrbilen till Torrey Pines, eller om man väljer att bo på något annat av många personliga hotell. Är man lite mer äventyrslysten är det bara en halvtimme till mexikanska Tijuana, där du får de bästa tacosarna. Dessutom kan man granska hur det går med Donald Trumps bygge av den klassiska muren, som sannolikt aldrig blir av.