Di Weekend REPORTAGE

Drönardrömmar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Isolerat. Isle of dreams kallar Tobias Hägg den här bilden, tagen vid en sjö i Mälaren utanför hemstaden Eskilstuna i Sörmland.

Tobias Hägg

Fotografen Tobias Hägg ser världen från ovan.

Med hjälp av en drönare tar han avslöjande naturfoton rakt uppifrån och ned. Nu uppmärksammas hans bilder internationellt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Från marknivå kan skog framstå som nästan ogenomtränglig, men ovanifrån är den ofta oväntat öppen. Den som flyger helikopter över träden slås av hur svårt det ändå måste vara att gömma sig i en skog.

Tobias Häggs bilder förmedlar med ett ovant, avslöjande perspektiv med ungefär samma känsla.

”Det är ett perspektiv som tilltalar mig väldigt mycket, rent estetiskt”, säger han.

”Varför vet jag inte riktigt, men jag har alltid varit intresserad av flygfoto.”

En av världens mest kända fotografer som avbildat jorden från ovan är franske Yann Arthus-Bertrand som började fotografera från luftballong och senare på 1990-talet startade en fotoagentur med enbart flygfoto, samt skapade fotoserien Jorden sedd från ovan. De bilderna blev en bästsäljande fotobok liksom en gratis utomhusutställning som sedan debuten i Jardin du Luxembourg i Paris år 2000 har visats i 110 länder och setts av 120 miljoner personer.

Så flygfotografering är inget nytt och tekniken är utvecklad. Men att fotografera med flyg eller helikopter är speciellt och kostsamt, även om en helkopter kan hovra på samma ställe.

”Det är svårare att få till det med helikopter. Med en drönare kan man fota precis rakt ned. Det är perfekt”, säger Tobias Hägg på en dålig telefonförbindelse från sin arbetsplats, någonstans ute i naturen.

Plåtar 120 meter upp i luften

Drönare är dessutom ett väsentligt billigare alternativ än en helikopter. Den som Tobias Hägg i huvudsak arbetar med kan köpas på nätet för drygt 12 000 kronor.

Bilderna tas från upp till 120 meters höjd. Högre än så får man inte gå utan tillstånd.

Drönaren styr Tobias Hägg från en fjärrkontroll på marken. Via en Ipad eller smartphone, som är kopplad till kamerautrustningen i luften, kan han se det som ska fångas på bild.

”Jag var tidigt ute med drönare när det kom. Istället för att härma andra försökte jag göra min egen grej.”

”Jag har fotat länge, men fram till för två år sedan var det mest för min egen skull, på hobbynivå”, säger Tobias Hägg, som bor i Eskilstuna.

”Här i Sverige är jag inte publicerad speciellt mycket, men utomlands har jag slagit igenom. Jag inriktade mig redan från början på att marknadsföra mig utomlands.”

Bland traditionella medier slår National Geographic högst, men det var genom sociala medier, framför allt Instagram som Tobias Hägg fick sitt genombrott. Just nu har hans konto Airpixels cirka 381 000 följare.

”Det är nästan ett heltidsjobb bara det, att sköta Instagramkontot. Och det finns så många duktiga fotografer som man konkurrerar med.”

Fotograferandet innebär en hel del resande. Härnäst ska Tobias Hägg vandra Kungsleden för Fjällrävens räkning, han är så kallad officiell ambassadör för den svenska tillverkaren av utomhusutrustning. Därefter blir det flera resor till det natursköna Norge, följt av Hongkong och Dolomiterna, bergskedjan i Italien.