Di Weekend REPORTAGE

Domedag i Handels draknäste

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kritisk granskning. Katarina Martinson, Lars Strannegård, Sebastian Knutsson, Erik Wetter, Sebastian Siemiatkowski och Cristina Stenbeck lyssnar på startupbolaget Bolånegruppens dragning.

Foto: Joey Abrait

Handelshögskolan i Stockholm har värvat några av Sveriges tyngsta entreprenörer till en ”drakpanel” på sitt företagslabb.
Di Weekend var med en dag i jakten på ett nytt Klarna, King eller Spotify.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stämningen är spänd när Di Weekend kliver in i mötesrummet på SSE Business Lab, Handelshögskolans företagslabb, en regntung försommardag. Åskan hänger i luften och någon öppnar ett fönster för att få in frisk luft.

Flera företag har redan passerat skolans eget ”draknäste” där unga entreprenörer presenterar sina verksamhetsidéer för en expertpanel. Runt bordet sitter välkända entreprenörer som Sebastian Siemiatkowski, Cristina Stenbeck, Sebastian Knutsson, Katarina Martinson och Mikael Schiller.

Avgör om bolagen platsar

Till skillnad från i tv-formatet Draknästet, som ägs av japanska Sony, investerar inte ”drakarna” egna pengar i de bolag som får tummen upp, utan de avgör om företagen platsar i inkubatorn eller inte. Expertpanelen hjälper sedan de utvalda entreprenörerna med kontakter, tips och råd.

De ser betydligt snällare ut än ”drakarna” på tv, men Sebastian Siemiatkowski, Klarnas grundare och expertpanelens ordförande, hävdar att ett företag har blivit ordentligt avspisat just innan vi kom. Ungefär vart femte företag passerar nålsögat, säger han.

FAKTA
Handels företagsinkubator
  • SSE Business Lab står för Stockholm School of Economics Business Lab.
  • Grundades 2001 och drivs med stöd av Familjen Erling-Perssons stiftelse.
  • Förser entreprenörer med lokal, rådgivning och stöd vid kapitalanskaffning genom partnerföretag och skolans alumninätverk.
  • Minst en person i varje startup ska ha anknytning till Handelshögskolan.
  • Över 100 av de företag som har bildats sedan starten är fortfarande verksamma.
  • Tillsammans har de företagen över 2 000 anställda och omsätter runt 2,8 miljarder kronor.
  • Fördelningen män/kvinnor är 60/40, vilket är ungefär som bland Handels studenter.
VISA MER
FAKTA
SSE Business Lab Advisory Board

Sebastian Siemiatkowski (ordförande). Medgrundare och vd Klarna.

Cristina Stenbeck. Huvudägare Kinnevik.

Sebastian Knutsson. Medgrundare och kreativ chef King.

Katarina Martinson. Medgrundare och huvudägare Fidelio Capital och styrelseledamot Lundbergföretagen.

Mikael Schiller. Arbetande styrelseordförande och delägare Acne Studios.

Lars Strannegård. Rektor Handelshögskolan i Stockholm.

VISA MER

”Det gäller att hitta en bra balans mellan att vara uppmuntrande och tuff. Å ena sidan vill vi vara en röst som sporrar entreprenörer att försöka, å andra sidan har vi höga krav på att få fram företag som är framgångsrika.”

Han vet vad han talar om. Han blev själv totalsågad av en annan expertpanel på Handels för elva år sedan.

Då presenterade han sin affärsidé tillsammans med sina två partners, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth, på skolans årliga partnerstämma. Juryn bestod av H&M:s ordförande Stefan Persson, SEB:s ordförande Marcus Wallenberg, Sandvikchefen Lars Pettersson, McKinseys Sverigechef Claes Ekström och styrelseproffset Peggy Bruzelius.

”Juryn ansåg att en betalningslösning för e-handel var en hopplös idé. De sa att bankerna skulle göra det här bättre själva och att vårt koncept var ogenomtänkt och naivt”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Men Klarnagrundarna tog nya tag och i dag är bolaget Europas ledande betalningsleverantör med verksamhet i 18 länder, som används av 45 miljoner konsumenter.

”Det där lärde mig att en jury kanske inte till fullo kan bedöma en affärsidé, utan mer ta ställning till om den verkar rimlig. Det är viktigare att förstå om entreprenören bakom idén har rätt driv, engagemang och fokus. Om man har det kan man nästan driva vad som helst.”

Juridisk och ekonomisk rådgivning

Startupen Bolånegruppen, som förhandlar ned hushållens bolåneräntor, gör entré för att presentera sin slutredovisning innan de lämnar labbet.

De har huserat i lokalerna ett år, där de bland annat har haft tillgång till juridisk expertis från Vinge advokatbyrå och ekonomisk rådgivning från konsult- och revisionsfirman Deloitte.

Dag Wardaeus, en av Bolånegruppens grundare, börjar med att förklara grundidén, som är att samla kunder online för att sänka deras bolånekostnader.

”Vi samlade in omkring 3 000 medlemmar som hade totalt 4 miljarder kronor i bolån, segmenterade dem och närmade oss sedan banker på lokal och regional nivå för att förhandla ned räntorna. Vi fick igenom en del bra lån och skapade en mer transparent prisbild för kunderna”, säger han.

Panelmedlemmarna nickar gillande medan de tuggar på sin salladslunch och dricker bubbelvatten.

”Men vi märkte att kunderna ändå inte var helt nöjda, för bankerna fortsatte att vilja träffa dem på sina kontor. Bankerna ville sälja in fler tjänster som konton, fonder och pensionssparande, medan kunderna bara ville få hem sitt lånekontrakt och skriva på”, fortsätter Dag Wardaeus.

Detta ledde till att grundarna vidareutvecklade tjänsten. Nu håller de på att göra en ”pivot”, det vill säga ändra på sin affärsmodell, men de är hemlighetsfulla om detaljerna eftersom en lansering i större skala är planerad till hösten.

Däremot avslöjar de att de har lyckats få in riskkapitalbolaget Springfield Project och medieföretaget Schibsted som investerare, och att Carl-Viggo Östlund har blivit arbetande styrelseordförande i Bolånegruppen. Den senare har ett förflutet som vd på nätmäklaren Nordnet och det statliga bolåneinstitutet SBAB.

”Hur hittade ni honom? Var det via kontakter på labbet?”, undrar Cristina Stenbeck, huvudägare i Kinnevik.

”Nej, det var via egna kontakter. Han har varit intresserad av det vi gör ett bra tag, och nu börjar han jobba med oss”, säger Carl Johan Nordquist, som är vd och bolagets andra grundare.

”Folk är generösa med sina kontakter”

Katarina Martinson, grundare och huvudägare i investmentbolaget Fidelio Capital samt styrelseledamot i Lundbergföretagen, vill veta vad som har varit bäst med att sitta på labbet.

”Det är god stämning här, och folk är generösa med sina kontakter. Dessutom har det varit en enorm fördel att slippa betala hyra så här i början”, säger Carl Johan Nordquist.

”Vad har ni saknat?” undrar Cristina Stenbeck.

”Det hade kanske varit bra om det hade funnits en bank bland labbets partnerföretag, det hade vi haft nytta av”, svarar Carl Johan Nordquist.

Bolånegruppen har däremot haft glädje av Sebastian Siemiatkowskis branschkunskap, fortsätter han.

”Klarna är ju liksom vi både en konkurrent och ett komplement till bankerna. Därför har Sebastian kunnat hjälpa oss med tips på hur vi ska tänka i vår positionering. Han har även bjudit på kontakter ur sitt nätverk. Det är så mycket lättare att ta kontakt med en person om man har blivit introducerad av någon.”

Hjälper sin gamla skola

Panelmedlemmen Sebastian Knutson, grundare av spelföretaget King, tycker att det är tillfredsställande att vara till nytta för sin gamla skola samtidigt som man coachar nya entreprenörer.

”Det är en perfekt kombo. Jag investerar mer och mer i startups i min privata verksamhet, så det är klart att jag tittar på de här företagen med ungefär samma ögon. Flera av dem ser intressanta ut. I dag har vi sett exempel på företag som har vågat ifrågasätta sina idéer och byta spår, vilket jag tycker är positivt. Det är inte så lätt att göra, jag har själv varit där”, säger han.

Katarina Martinson instämmer och hoppas att panelen bidrar till att sätta Handels på entreprenörskartan.

”Det känns betydelsefullt att främja svenskt företagande och svensk konkurrenskraft. Jag har själv gått på Handels och brinner för entreprenörskap, som min familj har sysslat med i flera generationer” säger hon.

Cristina Stenbeck berättar att hon stod i begrepp att flytta hem till Sverige, efter många år i London, då Sebastian Siemiatkowski ringde och frågade om hon ville vara med i expertpanelen.

”Det passade bra i tid. Det verkade även vara ett forum som kan ge mig en känsla för innovation och entreprenörskap i företag i ett tidigare skede än vad jag får se i Kinnevik, vilket är väldigt bra. Det är värt att lägga tid på”, säger hon.

”Jag har visserligen inte gått på Handels, men jag har många närstående som har gjort det och jag har stor respekt för skolan. Nu lär jag känna Sverige bättre, dessutom i en väldigt spännande grupp.”

Intresset för entreprenörskap ökar

Expertpanelen bildades för knappt ett år sedan, på initiativ av Handels rektor Lars Strannegård och inkubatorns vd, Erik Wetter. Att Sebastian Siemiatkowski skulle bli ordförande var ganska självklart, eftersom Klarna är den mest kända startupen som har bildats i labbet.

”Jag tackade ja av rent emotionella skäl. Jag har fått så mycket av både skolan och inkubatorn, och vill gärna bidra med det jag kan”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Sedan valde de tre tillsammans ut de övriga medlemmarna i panelen.

”Ett viktigt kriterium var att deltagarna hade egen entreprenörsbakgrund, så att de är med på egna meriter. Vi ville också ha en representation av olika företag och branscher”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Klädföretaget Acne Studios delägare och ordförande Mikael Schiller tycker att det är kul att komma tillbaka till den akademiska miljön via panelen.

”Jag har också stort utbyte av de andra i gruppen. Ändå är jag lite kluven till det här med inkubatorer. Om man inte kan skaffa ett kontor och ett telefonabonnemang själv kanske man inte ska vara entreprenör”, säger han retsamt och tittar på Sebastian Siemiatkowski.

”Eller så ska man det, bevisligen!”, tillägger Mikael Schiller under allmän munterhet.

Sebastian Siemiatkowski kontrar med att det behövs motkrafter till jantelagen i det här landet.

”Jag är inte helt säker på att vi hade startat Klarna om inte den dåvarande vd:n på inkubatorn, Jenny Örtegren, hade trott på oss. Jag hoppas att vi hade gjort det, men jag vet inte. Bland alla skeptiker fanns hon där och stöttade, det betydde mycket för oss.”

Han påpekar att intresset för entreprenörskap har ökat betydligt det senaste decenniet.

”När jag gick på Handels ansågs jag vara en udda kuf, som ville sitta i ett labb och starta företag. Då ville alla jobba på Morgan Stanley eller McKinsey, och endast 7 procent av studenterna ville bli entreprenörer. I dag är den siffran 70 procent. Det bådar gott för framtiden”, säger han.