Di Weekend REPORTAGE

»Den vackraste platsen på jorden«

På var sin sida om herrgården står ett torn av slaggsten från omkring 1780. Det ena användes som lusthus, det andra som avträde.

Foto: Most photos

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I de västmanländska skogarna ligger världsarvet Engelsbergs bruk, en riktig sommarpärla och ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Under min barndoms somrar, de där oändliga som aldrig tog slut, packade familjen ibland picknickkorgen med saft och hembakade bullar (som jag minns det var de förstås alltid hembakade) och cyklade från vår stuga i Karbenning till Engelsbergs bruk i Bergslagen.

För att komma dit cyklade vi runt en vacker sjö med det osannolika namnet Snyten, och den skumpiga grusvägen gick delvis genom trolsk John Bauer-skog.

Många år senare fick jag höra den rosade skräckromansförfattaren Mats Strandberg berätta om hur han döpte sin omtalade Engelsfors-trilogi. Namnet är en sammanslagning av namnen Engelsberg och Västanfors i Fagersta där han själv växte upp, och när man cyklar genom hans barndoms skogar är det lätt att föreställa sig hur de framkallade fantasier om naturandar, demoner och andra övernaturliga väsen.

Halvvägs runt sjön Snyten kom cykelturens belöning för mig och min syster. Där slog vi oss ned på en brygga vid ett pyttelitet vattenfall, och efter idogt trampande på min oväxlade cykel smakade matsäcken alltid lika himmelskt.

Ett bit bortom vattenfallet ligger Engelsbergs herrgård, som ägs av familjen Ax:son Johnson genom investmentbolaget Nordstjernan AB.

FAKTA
Mer att se nära Ängelsberg
  • Nya Lapphyttan, Norberg. Visar hur en medeltida järnframställningsplats såg ut och användes. Här görs försök att framställa järn med samma metoder, råvaror och teknik som för 900 år sedan.
  • Sala Silvergruva, Sala. Det går guidade turer ned till 150 meter under jord. Här finns ovala gruvgångar, droppande vatten, underjordiska sjöar och bergrum med fantastiska ekoeffekter.
  • Karlfeldtsgården i Karlbo, Avesta. Här ligger Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Skalden skapade ännu ett hem i Leksandsbyn Sjugare, som också benämns Karlfeldtsgården.
VISA MER

Den vita herrgården ligger inbäddad i en lummig parkmiljö, omgiven av rödmålade arbetarbostäder och brukskontor.

Helikoptrar vattenbombade

Men det är inte herrgården utan hyttan intill som är klassad som världsarv, och som fick Nordstjernan att hyra in två helikoptrar för att vattenbomba området under den stora skogsbranden 2014.

Branden, som ödelade 13 800 hektar skog i Västmanland, var bokstavligen i faggorna och investmentbolaget vågade inte vänta på att bruket skulle få undsättning i tid. Men det klarade sig utan skador, och visas för allmänheten under sommartid.

Historieböckerna berättar hur naturen låg insvept i koldamm när det tillverkades järn i hyttan, och hur den svartbruna röken luktade fränt.

Det dundrade och slog gnistor från masugnen där hyttarbetare och smeder arbetade i skift, medan kvinnor och barn stod på hyttbacken och slog sönder järnmalmen med släggor.

Samtal i underjorden

I en av byggnaderna utskänktes brännvin som höll modet uppe på anställda och dagsverkare som slet i sitt anletes svett.

Scener som känns fjärran i dag, när koltrastens drill och ljudet från någon enstaka bilmotor är det enda som skär genom tystnaden.

Hypermodern anläggning

Egentligen bedrevs järnhantering i Engelsberg redan på medeltiden, men det bruk som finns kvar i dag anlades först 1681. Det var i drift i drygt 200 år och kom att bli en för sin tid hypermodern anläggning, som bidrog till att göra Sverige till en av världens största järnproducenter.

Generalkonsul Axel Ax:son Johnson, som var farfar till kusinerna Antonia och Viveca Ax:son Johnson, köpte bruket 1916. Men då hade redan billigare framställningsmetoder utvecklats utomlands och hyttan blåstes ned 1919. Bruket har senare restaurerats med hjälp av Riksantikvarieämbetet.

Vid själva hyttan stöter man på landsvägen, som leder till det lilla samhället Ängelsberg (som har en annan stavning än bruket) med omkring 140 invånare.

Ängelsberg ligger mellan de båda sjöarna Snyten och Åmänningen. På Oljeön i Åmänningen finns Sveriges äldsta bevarade oljeraffinaderi, som liksom hyttan går att besöka sommartid.

Inne i Ängelsberg slås man av den bitvis pampiga arkitekturen eftersom arkitekter som Isak Gustaf Clason, som bland annat har ritat Nordiska museet och Hallwylska palatset i Stockholm, ritade villor åt välbeställda familjer under järnframställningens storhetstid i slutet på 1800-talet.

De allra mäktigaste familjerna

Skulpturpark längs ån

Då uppstod också en konstnärskoloni kring landskapsmålaren Olof Arborelius, som brukade tillbringa somrarna här. Även i dag finns en skulpturpark med permanenta och tillfälliga utställningar att beskåda i ett område längs ån.

Anna-Greta Leijon, den före detta politikern och Skansenchefen, har haft fritidshus i Ängelsberg i över 40 år, och hon började måla i olja när hon lämnade politiken i slutet på 1980-talet.

Hon har även haft egna utställningar i Ängelsberg, som hon kallar ”den vackraste platsen på jorden”.