Di Weekend REPORTAGE

Cityhotellet som verkar utan att synas

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Diskret, lugnt och stilla – med 88 färgstarka rum. Di Weekend har bott på nyöppnade hotellet The Sparrow.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det känns som att det öppnar nya hotell i Stockholm i parti och minut. Trots det kommer ständigt nya rapporter om bristen på hotellrum samtidigt som turismen till ­huvudstaden fortsätter att öka. Nu drar familjen Wallenberg sitt strå till stacken för att åtgärda detta genom att tänka smått i stället för stort.

Det är huvudstadens mest klassiska hotell, Grand Hôtel, som har fått ett lillasyskon. Grand group äger också Lydmar Hotel, men det är ­första gången på länge som hotellgruppen dristar sig ­utanför Blasieholmen. Visserligen ägde man en gång Grand Hôtel i Saltsjöbaden, men det är nu över 20 år sedan.

Lätt att missa porten

Om detta anrika hotell ligger något avsides kan detsamma knappast sägs om The Sparrow. Nytillskottet i hotellgruppen ligger verkligen mitt i smeten, på Birger Jarlsgatan. Stureplan, med all dess exklusiva shopping och nöjen, ligger bokstavligt talat precis utanför fönstret. Lite ironiskt är det att konkurrenten Stureplansgruppen, med fokus just på detta område, i fjol slog upp por­tarna till sitt Bank Hotel precis på Grands hemmaplan på Blasieholmen.

Att The Sparrow ligger mitt på en av huvud­stadens mer trafikerade gator märker man faktiskt inte mycket av.

Där Grand Hôtel är stort, kosmopolitiskt och, om uttrycket tillåts, grandiost är det här det motsatta: diskret, lugnt och stilla. The Sparrow rymmer bara 88 rum mot Grands 300.

Det är faktiskt lätt att missa att det ligger ett boutiquehotell i byggnaden, även om det huserat andra hotell i åtskilliga år, senast Hotell ­Kristina. Utöver de illustrerade bokstäverna på fönstren ut mot gatan som förkunnar hotellets namn är det inte mycket annat som pockar på de förbipasserandes uppmärksamhet.

FAKTA
The Sparrow, Stockholm

Antal rum: 88 rum, 11 sviter.

Pris: Dubbelrum: 1 592–3 900 kronor.

Adress: Birger Jarlsgatan 24, Stockholm.

Telefon: 08–122 173 00.

Webbplats: thesparrowhotel.se.

Totalbetyg: 21 poäng

Miljö: 4 poäng

Avkoppling: 4 poäng

Mat: 5 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
Onödigt snålt

Rummen är sobra och stilrena utan att utstråla någon överdådig lyx, även om det dinglar en kristallkrona ovanför våra huvuden. Däremot är det små detaljer som fångar uppmärksamheten, ­såsom franska balkonger mot gatan, tv med Chrome­cast och att ovanligt exklusiva te- och ­kaffesorter står framdukade på skrivbordet. Att kexen, som ligger intill, inte ingår i priset ­­ ­märker vi först när vi faktureras för det i ­efterhand. Det är faktiskt onödigt snålt.

Att The Sparrow är menat att vara ­något av en diskret oas mitt i storstadsvimlet märks också på de eleganta bibliotek som har skapats på våningsplanen bland ­hotellrummen. Det är lätt att slå sig ner bland de pastellfärgade bokhyllorna med en god bok och ett glas vin från vinbaren i entré­planet och tappa bort tiden.

Krogtest: Fransk fullträff i all sin enkelhet Fullbokat hos Dahlgren

Vi har dock andra planer för kvällen. När vår ende svenske vinnare av kock-VM, ­eller Bocuse d’Or som det egentligen ­heter, Mathias Dahlgren, står bakom restaurangen på The Sparrow, verkar det ­givet att äta där.

Men det visar sig vara svårt att få plats och vi lyckas först boka bord till senare på kvällen. I receptionen förklarar de att det har tagit fart ordentligt i källarvåningen under den senaste veckan efter en lugn start. Förklaringen? En väldigt positiv recen­sion – av Di Weekend (som gav ­restaurangen 20 poäng i ett test i mitten av mars).

Vi har med andra ord satt lite krokben för oss själva och att försöka smyga ner lite tidigare visar sig vara lönlöst. Det är verkligen fullbokat till sista plats. Men vi visas in i den angränsande vinbaren, restaurangens lilla diskreta tunga ut mot ­Birger Jarlsgatan. I brunklädda bås serveras här snacks och ett alldeles utmärkt sortiment av viner, som väntat främst ­odlade i den franska myllan.

Maten är, som vi tidigare konstaterat, toppen: fransk bistromat av hög klass. På griffeltavlan, som utgör menyn, finns ­ ostron, kalvtartar, knivmusslor och quiche lorraine.

Här serveras också vad som skulle ­kunna vara den bästa frukostbuffén runt Stureplan, återigen med en fransk tvist på bland annat den utmärkta svampome­letten. ­Extra plus för det digra utbudet av ­spröda macarons, till den som får plats med en sådan efter allt det övriga. Detta gör att det blir full pott på matbetyget.

På morgonen är det dock tunnsått med gäster, möjligen har ryktet om själva ­hotellet inte spridit sig lika snabbt som restaurangen. Eller så är gästerna helt ­enkelt bara mindre morgonpigga än vi.

Bäddat för en skön helg i bankpalatset

The Sparrow är ett mycket lyckat nytillskott i Stockholms hotellvärld. Läget kan knappast vara bättre och med tanke på det är priset för ett standardrum, runt 1 700 kronor per natt, väldigt rimligt.

Fotnot: Rubrikens ”verkar utan att synas” ­anspelar på ”essere non ­videri”, som för-knippas med hotellets ägare, familjen Wallenberg.