Di Weekend REPORTAGE

Checka in cirkuslivet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BALANSNUMMER. Givetvis finns ett äkta cirkustält uppställt på Lokstallarna i Malmö. Det har tidigare använts av en dansk cirkus. ”Här kan vi anordna olika fester och konferenser”, säger Valle ­Westesson som startat Grand Circus Hotel.

Lars Jansson

MALMÖ Hotelldrömmen fick fart med en rejäl dos cirkusromantik. På ett industriområde i Malmö har mångsysslaren Valle Westesson krattat manegen för Sveriges första cirkushotell – Grand Circus Hotel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På den tidigare ödetomten Lokstallarna, på Kirseberg i Malmö, har ett cirkussällskap stannat för natten. Det är åtminstone så det ser ut.

Magikern, akrobaterna, ­fakiren, lejontämjaren, skäggiga damen, ballerinorna – alla har de fått sina egna färgglatt designade vagnar med välvda tak. Men en avgörande skillnad är förstås att just de här vagnarna är bokningsbara på sajter som Hotels, Bookings och Airbnb. Valle Westesson själv, som tidigare i somras slog upp portarna till sitt ovanliga ­hotellkoncept Grand Circus Hotel, kliver in i cirkusdirektörens vagn.

”Jag har alltid drömt om att driva ett ­hotell. Att bereda någon en säng för natten är det finaste man kan göra”, säger han.

Tankarna på ett mindre stadshotell har visserligen funnits. Men i stället var det den livslånga fascinationen och kärleken till cirkus­estetiken som tog över när planerna började realiseras hösten 2018.

”I Sverige har det länge handlat om mini­malism, återhållsamhet och rena former. Jag tycker att det är tråkigt och fegt. Cirkus­estetiken är så långt från det man kan ­komma, med alla lampor, färger och oregel­bundna mönster, allt huller om buller om vartannat”, säger han.

FAKTA
Valle Westesson

Ålder: 45 år.

Bor: Malmö.

Familj: Gift med scenografen Kajsa ­Hillton-Browns.

Bakgrund: Utbildad guld- och silversmed. Har skrivit böckerna 100 balla ställen i Köpenhamn och 100 balla ställen i Skåne. Medförfattare till humorserien Hej rymden! för SVT och humorsajten Rikets sal tillsammans med Jesper Rönndahl och Kristoffer Svensson. Valle Westesson driver tillsammans med fotografen Linus Höök festlokalen Blå Båten i Malmö och resekonceptet Blå Bussen.

Aktuell: Öppnade i somras Grand Circus Hotel.

VISA MER

”Och den romantiserade bilden av det kringresande teatersällskapet, som jag vet inte bara var ett underbart liv, är det bästa jag vet. Att leva, arbeta och bo i ständig ­rörelse. Allt detta förkroppsligas i en cirkus­vagn.”

Traktorflak och militärvagnar

Redan för några år sedan byggde han en cirkusvagn till sig själv som gästhus på sitt sommarställe, vilket i sin tur ledde till ytter­ligare en vagnbeställning från en dansk konstnär. Alltså var det en självklarhet för Valle Westesson att också bygga de tio ­cirkusvagnarna till hotellet på egen hand.

”Jag har köpt in gamla traktorflak, betvagnar och balvagnar och byggt om. Två av vagnarna hittade jag i Polen. De var ­gamla militärvagnar som stod på en lerig åker i Pommern.”

”Sedan har jag läst en massa gamla cirkus­böcker och tittat i arkiv för att få inspi­ration. På Youtube finns filmer på hur man bygger och andra entusiaster har ­varit vänliga nog att dela med sig av sina rit­ningar.”

I byggprocessen har han så långt som möjligt använt sig av återvunnet bygg­material. Golvet i direktörens vagn har ­exempelvis legat i ett magasin, dörren är från en villa i Höör och sänggaveln ­kommer från en gammal kökssoffa.

Svenske designgurun: »I don’t do white!«

”Dels är det snyggt med gamla saker, samtidigt som det finns en miljöaspekt. Det är helt vansinnigt hur byggbranschen slänger fullt fungerande saker. Utanför en sportaffär, som just höll på att renovera, hittade jag exempelvis 150 gipsplattor som inte var skadade. Jag frågade om jag fick ta dem, och de sa ja.”

Också komiker och författare

Som utbildad guld- och silversmed är han van att skapa med händerna. Men Valle Westesson är kanske snarare känd som ­komiker och författare, och som regissör och manusförfattare till ett antal produktioner för radio och tv. 2014 tog han tillsammans med fotografen Linus Höök över rodret av Blå Båten i Malmö, ett lastfartyg från 1800-talet som förvandlats till en festlokal där alltifrån föreläsningar till ståuppkomik anordnas ombord.

”Att våga göra större och större saker är det viktigaste för mig. Jag måste gå i gång så mycket på ett koncept att jag är beredd att lägga ned oproportionerligt mycket tid och arbete för att få det att fungera.”

På Lokstallarna i Malmö står cirkus­vagnarna nu parkerade. Det är ett industriområde som invigdes för över hundra år ­sedan. De gamla tegelbyggnaderna – som tidigare var vagnverkstäder, järnförråd och smedjor – rymmer nu bigårdar, kaffe­rosteri, kostymuthyrning och en tapet­serarverkstad.

Valle Westesson hittade viss inspiration till sitt cirkushotell i Berlin, där tio hus­vagnar från 1950- och 1960-talen hade ­renoverats och parkerats i en tidigare industrilokal. Och kanske hittar även Valles cirkusvagnar en plats inomhus under vinter­perioden.

”Ja, det här är en för stor investering för att bara ha öppet på sommaren. Vi får se om någon bra lokal dyker upp till vintern. Hotellet är flyttbart och jag kan ju rulla hela hotellet till Härnösand om jag vill.”

Hoppas att fler semestrar hemma

Samtidigt fortsätter han med alla sina ­övriga projekt. Med sitt resekoncept Blå Bussen – ”indiecharter” i en blå veteranbuss – väntar nya resmål. Fjolårets buss­resa till Tjernobyl ska också mynna ut i en ny bok. Varje år släpper Valle Westesson dessutom uppdaterade böcker om 100 ­balla ställen i Köpenhamn och Skåne.

Hotelltest: Exotisk avkoppling på Manon les Suites

Han hoppas nu få många gäster till cirkus­hotellet.

”Jag tror att allt fler väljer bort flyget framöver. Dessutom behöver man inte åka till Dubai över helgen för att upptäcka ­något nytt. Ibland finns det coolaste alldeles runt hörnet.”