Di Weekend REPORTAGE

Brutala Sverige

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stadsbiblioteket Södra promenaden 105, Norrköping. Centralt i staden ligger Sten Samuelssons byggnad från 1972, lik byggnader från den internationella brutalistiska rörelsen. Enligt boken är huset -närmast en ”expressiv skulptur i rå betong och glas” och är dessutom placerad direkt bredvid en sekelskiftesvilla. Inomhus dominerar betong och en kraftfull spiraltrappa.

Den utskällda arkitektoniska brutalismen från 1960- och 1970-talen har i dag en växande fanskara. I boken porträtteras ­några av Sveriges mest brutala ­byggnader.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Få arkitektoniska grepp har varit mer kritiserade än 1960- och 1970-talets betongklossar. Sverige led av akut bostadsbrist efter andra världskriget och det byggdes överallt – detta var också tiden för miljonprogrammens födelse. Industrin gick på högvarv, arbetskraft rekryterades utomlands och gamla kvarter revs.

Men brutalismen har också sina fans. Arkitekturhistorikern Martin Rörby och fotografen Tove Falk Olsson, som tidigare har gjort boken Sthlm Brutal om Stockholm innerstads arkitektur, har rest runt i Sverige och gjort ett personligt urval. I bokenSverige Brutal (Bok­förlaget Max Ström) samlar de ­några av Sveriges mest brutala ­byggnader.

Rihannas svenska låtskrivare