Di Weekend REPORTAGE

Brunkeberg i sjätte himlen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Petter Stordalens nya At Six tar hotell-Stockholm till nya nivåer.

Det spirar av liv runt betongkolosserna som rests över gamla Klarakvarteren i centrala Stockholm. Hotellkungen Petter Stordalens nyöppnade jättebygge At Six vid Brunkebergstorg, i Swedbanks gamla högkvarter, är startskottet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Expressen, DN, SvD, Stockholms-Tidningen, Aftonbladet, Arbetaren, Svenska Morgonbladet och TT. Alla låg de i tidningskvarteren i Gamla Klara. Så det är kanske inte konstigt att gamla murvlar vurmat för den tid som flytt och genom åren fördömt våldet mot Stockholms bohemiska kvarter under 1960-talet. Som dåtidens kända signatur Jolo formulerade det i ett kåseri:

”En okunnig amerikansk turist lär i sommar ha frågat om det var ryssar eller tyskar som haft sönder Stockholm. Han bör ha kunnat få det stolta svaret att det har vi gjort alldeles själva.”

Norrmalmsregleringen, som det gigantiska stadsbyggnadsprojektet hette, var en av Europas största cityomdaningar – inräknat de stora återuppbyggnaderna av efterkrigstidens sönderbombade storstäder – och under många årtionden har de utskällda kvarteren i Stockholms absoluta epicentrum levt ett liv i skuggan. Kolosserna kring Brunkebergstorg har för många mest påmint om gravstenar i betong, stål och glas – resta över den skövlade levande staden. Men nu händer det grejer i det svarta hålet kring Brunkebergstorg.

Med riksbankshuset som utsikt

Från rummet i nyöppnade hotellet At Six har vi utsikt mot Riksbankshusets brutala fasad. Byggnaden, ritad av arkitekten Peter Celsing och uppförd 1976 är klädd i svart granit som vibrerar i försommarsolen. Så sent som 2007 klassades Riksbankshuset som Norrmalms mest värdefulla byggnad.

FAKTA
At six, Stockholm

Totalpoäng: 21
Miljö:
5
Avkoppling:
4
Mat:
4
Service:
4
Prisvärt:
4

At Six är lyxigast av de två hotell som Petter Stordalen öppnar på Brunkebergs torg.
Pris:
Från ca 2 000 kronor för ett enkelrum, 6 000 kronor för en liten svit, 33 950 kronor för största sviten.
Antal rum:
343, varav ett 40-tal sviter.
Restauranger:
Cocktailbar, restaurang, lounge, vinbar.
Adress:
Brunkebergstorg 6.
Webbplats:
hotelatsix.com

VISA MER
FAKTA
I närheten

Tak: Brunkebergstorg 4. Restaurangen drivs av kocken Frida Ronge. Tak är på 1 000 kvadratmeter -fördelade på två våningsplan och nås via en egen hiss från Brunkebergstorg. Som mest kan restaurangen, inklusive bar, ta emot 430 gäster. Restaurangen fick nyligen 19 poäng av 25 möjliga i ett krogtest i Di Weekend.

Hobo: Brunkebergs torg 4. Hotell. 200 rum och en svit. Är en del av Urban Escape, som kvarteret kring Gallerian numera kallas. Samtidigt som de nya hotellen invigs öppnas också en ny entré till Gallerian från Brunkebergs hotell.

Downtown Camper by Scandic: Brunkebergstorg 7–9. Hotell, öppnar 1 september. 494 rum, inklusive två större sviter. På den här tomten låg tidigare Hotel de la Croix, ett nöjestempel med restaurang och festvåningar. Här låg också Gillet Restaurang som byggdes om till Odéon-teatern. Hotell Gillet revs 1969 och ersattes av Hotell Sergel Plaza.

VISA MER

Tidigare i vår, tre år efter att Swedbank flyttade från Brunkebergstorg, öppnade hotellkungen Petter Stordalen designhotellet At Six. Det är ett välkommet tillskott bland Stockholms hotell: Ett sobert, snyggt och påkostat bygge. 343 hotellrum, tre nybyggda våningar med panoramafönster och ett 40-tal sviter, där den största är ett monster på 85 kvadratmeter med eget kök och privat takterrass för 33 950 kronor per natt. Men då ingår gratis dagstidningar för den som önskar.

Påkostat – men inte helt färdigt

Brunkebergs torg får nytt liv

Redan i den eleganta entrén möts besökarna av konst, skulpturer och målningar. Det doftar nyköpt bil i de murriga korridorerna och ljudet av borr och hammarslag vittnar om att det ännu finns lite kvar att skruva på. Personalen är lite trevande, men vänlig och korrekt. Ute på torget pågår fortfarande ombyggnationen.

Även de enklaste rummen är rymliga och eleganta. De börjar på 26 kvadratmeter, med samma exklusiva materialval som i de större rummen, med utsikt mot Brunkebergstorg. Men det är kanske i sviterna som At Six gör sig allra bäst. Panoramafönster, egna balkonger och möjligheter att koppla samman flera sviter med varandra. Här tar At Six Stockholms hotellvärld till en internationell nivå.

I hotellets egen restaurang Dining Room serveras frukost, lunch, middag och helgbrunch. Menyn är lite lagom skandinaviskt internationell, med förrätter som eldad potatis, syrad grädde, citronsyrad rödlök och 30 gram odlad störrom från Spanien för 795 kronor och grillad hängmörad biff med betor, ramslök, exklusiv vinäger och koriander för 285 kronor.

Populär takrestaurang

I anslutning till At Six ligger också kocken Frida Ronges nyöppnade restaurang Tak (19 poäng i Di Weekend den 26 maj). Stockholm har, trots sin skönhet, historiskt förhållandevis få takbarer. Med tanke på försommarköerna till Tak finns det ett uppdämt behov att dricka drinkar till utsikt.

Utskälld fenix får nytt liv

Men tillbaka på hotell At Six nu, som kan stoltsera med en av Stockholms längsta cocktailbarer. Här samsas redan after-work-gäng med skäggiga cocktailhipsters. Missa inte lördagarnas Tipsy Tea, då serveras drinkar i tekannor. Härligt skruvat med stark Alice i Underlandet-känsla.

En avancerad ”listening-lounge” för ljudnördar, med specialbyggda skivspelare och högtalare ska locka musikintresserade och internationella DJ:s till hotellet och i bottenvåningen finns ett kafé och vinbar.

Solen går ner över betongkolosserna och färgar himlen rosa, nere på Brunkebergstorg börjar folklivet flöda och snart blommar körsbärsträden i det gamla svarta hålet. Stockholm har blivit lite rikare.