Di Weekend REPORTAGE

Brassens bästa business

”Många i Sverige säger att det inte går att tjäna pengar på får, men det är en fördom. Jag ser inte ett ljus i tunneln, jag ser en gigantisk sol.”

Foto: Jack Mikrut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Västerstad
Får får lamm? Absolut, och hos Maycon Vinborg i Skåne kan ett vuxet avelsfår kosta upp emot 100 000 kronor styck.
Det här är en ovanlig berättelse om en ovanlig entreprenörsresa, från en skoputsande pojke i Brasilien via affärsmannen Anders Walls landsbygdsstipendium till 700 dräktiga tackor och 400 lamm i Västerstad.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ladan är som ett enda stort BB – för får.

Lugnare och varmare än i andra lador, och med godare och extra näringsrik mat.

Till höger vankar de tackor som är beräknade att föda just detta dygn. Till vänster kamperar de nyförlösta tackorna med sina telningar, ännu inte en dag gamla. Att hålla ett nyfött lamm i sin famn tillhör livets stora små ögonblick. Dessutom doftar de som nyfödda bebisar.

”Kan det ha något med fostervattnet att göra?” funderar jag, en trebarnsmamma, högt.

Maycon Vinborg ler och rycker på axlarna. Han har inga egna barn men väl 400 lamm och 700 dräktiga tackor och förstagångsföderskor, så kallade tacklamm, som tillsammans vänter 1000 lamm. Under lamningsperioden är han ständigt uppkopplad till baby watchens filmkameror och tillbringar nätterna i de beräknade tackornas inhägnad.

FAKTA
Maycon Vinborg

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo Emma Jönsson.

Bor: Väderstad, Hörby.

Aktuell: Mottagare av Anders Walls landsbygdsstipendium på 100 000 kronor 2017.

VISA MER
FAKTA
Fler får än göteborgare
  • 2015 hade Sverige 594 753 får, varav 306 078 lamm. Det innebär över 50 000 fler får än antalet invånare i Göteborg. I fjol sjönk det totala antalet får till 586 400.
  • Antalet fårföretag uppgick 2015 till 9 110 med en genomsnittlig besättning på 32 tackor och baggar.
  • Det län som härbärgerar flest får är varken Skåne eller Gotland utan Västra Götaland med 83 482 djur år 2015. På andra plats kommer Skåne med nära 67 400 djur, följt av Gotlands nästan 65 200.
VISA MER

”Jag har satsat allt jag har och lite till på de här lammen. Jag kan inte riskera att något går fel”, säger han.

Såld för 2,7 miljoner kronor

Några av tackorna är surrogatmödrar till minutiöst framavlade embryon. Maycon Vinborg har använt embryon av rasen texel, och är först i Sverige med att ta in rasen border leicester.

Fårbranschen är inte känd som en arena för lättförtjänta pengar. Att vara lantbrukare är hårt arbete dygnet runt, året om. Inom avel finns dock ett och annat guldkorn. En av de baggar som Maycon Vinborg tagit embryon från såldes i Storbritannien för 2,7 miljoner kronor.

Texel är den största köttrasen i Sverige och ger snabbväxande och muskulösa slaktlamm. Border leicester är också ett snabbväxande köttfår, som dessutom producerar glänsande vita pälsskinn eller lång gobelängull.

Maycon Vinborgs plan är att få fram en produktionstacka genom att korsa border leicester med dels det svenska gotlandsfåret, mest känd för sitt skinn, dels rasen finullsfår. Korsningen betäcks sedan med en tyngre köttras, till exempel texel, för vidare produktion av högkvalitativa slaktlamm.

Sydamerikas bästa rodeoryttare

Fårfarmaren själv är född i Curitiba, Brasilien, och uppvuxen i São Paulo, landets största stad med 12 miljoner invånare.

Maycon Vinborg försörjde sin familj – en mamma och fyra systrar – redan som 7-åring genom att putsa skor och sälja godis på busstationer. I 10-årsåldern blev han tvungen att flytta hemifrån och började arbeta på en kaffeplantage och därefter andra gårdar i utbyte mot mat och husrum.

Maycon Vinborg visade sig ha en talang för tjurridning. 16 år gammal vann han juniorklassen på Sydamerikas största rodeo, Barretos.

”Vi tränade på allt som fanns på gården – tjurar, kossor, grisar...”, minns han.

Det kringflackande rodeolivet gick dock inte att leva på och Maycon Vinborg återvände till gårdsarbete. På en fårfarm kom han i kontakt med hundrasen border collie och började träna vallhundar. 2009 korades han till brasiliansk mästare i fårvallning och 2011 vann han mästerskapen i Sao Paulo.

Därefter startade han ett eget träningsföretag. Han tränade 70 hundar om dagarna och utbildade sig i lantbruk och fårreproduktion genom att plugga om nätterna.

”För att kunna träna vallhundar behöver du får. Det var så allting började.”

Vägen till Sverige

Med tiden växte Maycon Vinborgs renommé utanför Brasiliens gränser och en dag kom en ung svenska till gården för att lära sig mer om fårvallning. De blev kära, flyttade till Sverige 2012 och gifte sig. Maycon Vinborg första arbete blev att ta hand om 320 mjölkkor i Vollsjö. Hans kunskaper gjorde honom snart ansvarig för kossornas hälsa och reproduktion. Parallellt med kreatursskötseln tog han reda på mer om den svenska fårmarknaden och upptäckte en affärsmässig potential:

”Många i Sverige säger att det inte går att tjäna pengar på får, men det är en fördom. Jag ser inte ett ljus i tunneln, jag ser en gigantisk sol – alla vill köpa kvalitetsdjur, men i dag finns få svenska säljare”, säger han.

Förverkliga sin dröm

»Det var ett vansinnesprojekt«

Hösten 2013 gick hustrun bort under tragiska omständigheter och Maycon Vinborg stod åter vid ett vägskäl. Till slut bestämde han sig för att lita på det egna drivet och förverkliga sin dröm om fårreproduktion. Han tömde sparkontot, köpte tolv tackor och en bagge och grundade företaget Tangará Farm. Genom samarbete med HK Scan kunde han köpa in fler tackor och vid första lamningen 2014 föddes 350 lamm. Fåren fick beta hos bland andra Gustaf Ramel, baron till börd och ägare av och boende på Gårdstånga Nygård. Året därpå fördubblades antalet lamm, samarbetet utökades och Gustaf Ramel kom att spela en allt viktigare roll i Maycon Vinborgs liv.

Mellan Sjöbo och Hörby

För att förbättra köttkvaliteten tar Maycon Vinborg hem embryon och semin, fårspermier, från brittiska uppfödare. Planen är att dels erbjuda kvalitativt lammkött, dels via det nystartade bolaget Oviex Sweden bygga upp en heltäckande avelsverksamhet, inklusive bank av semin, embyon och laboratorium för nedfrysning av semin.

”Den här blandrasen kommer att lyfta hela den svenska fårköttsindustrin”, säger Maycon Vinborg när vi lämnar BB-ladan och ger oss ut i eftermiddagens skånska snålblåst.

Västerstad är en litet samhälle mitt emellan Sjöbo och Hörby. I Hörbys kommunfullmäktige har Socialdemokraterna tio mandat, Sverigedemokraterna nio och Moderaterna sju. I Sjöbo har Moderaterna tolv mandat och Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tio mandat var.

”Jag har mycket kunskaper om fåravel, men när jag kom till Sverige hade jag inte kontakt med så många andra uppfödare”, konstaterar Maycon Vinborg diplomatiskt.

Startade egen tidning

Hans kunskaper tycks vinna i längden. Maycon Vinborg har bland annat köpt in effektiva fodervagnar och automatiska foderbord till ett av gårdens stall.

”Förut tog det tre timmar att mata djuren, nu tar det mindre än sju minuter. Tid som kan man använda till något annat, mer affärsmässigt.”

Svensk fårnäring behöver reformeras och vägen dit stavas kunskap och information, resonerar Maycon Vinborg. Han har därför startat en egen tidning.

”Vi vill skapa en tidning där alla har inflytande, och kan få veta mer om branschen, både i Sverige och andra länder.”

Första numret av Fårmagazinet kom ut i januari och flera av artiklarna är signerade sambon Emma Jönsson.

”Utan Emma skulle det här aldrig gå. Vi driver gården tillsammans plus att hon är vd och sköter allt det administrativa.”

Paret tar även hjälp av svenska och utländska projektanställda samt praktikanter från lantbruksskolor och veterinärutbildningar.

Fick pris av filantropen

Förvaltar historia

I januari i år, fyra år efter grundandet av Tangará Farm och det i mångas ögon omöjliga avelsbygget, möttes den forne skoputsarpojken från Brasilien och den svenska affärsmannen, mångmiljonären och filantropen Anders Wall för första gången, efter att Anders Walls Stiftelse hade utsett Maycon Vinborg till årets landbygdsstipendiat. Den högtidliga ceremonin med samtliga stipendiater ägde som alltid rum på Anders Walls födelsedag den 10 mars.

”Jag är mycket tacksam för möjligheten att få stå här i dag”, sade Maycon Vinborg i sitt tacktal till Anders Wall och hans 500 födelsedagsgäster på Musikaliska Akademien i Stockholm.

”Jag vill också särskilt tacka Gustaf Ramel. Han har för mig kommit att bli den far jag aldrig haft”, avslutade en påtagligt rörd Maycon Vinborg.

Skånes udda fårfarmare

Den nyblivne 86-årige Anders Wall log, utbrast ”fantastiskt” och välkomnade det nya tillskottet i Wallumnierskaran. Stiftelsen bottnar i den grundplåt på 4 miljoner kronor som affärsmannen fick i 50-årspresent. Sedan dess har han delat ut över 60 Mkr till cirka 400 stipendiater – Wallumnier – inom handel, industri, jordbruk, miljövård, kultur och entreprenörskap.

I årets publikhav satt Gustaf Ramel, ditrest enkom för att se Skånes udda fårfarmare på scen.

”Maycon tänker annorlunda och vi har ett väldigt gott samarbete. Det här var en stor dag för honom. Jag erbjöd mig att ta hand om lamningen så att hans sambo Emma kunde vara med på prisceremonin, men det vågade han inte”, berättar Gustaf Ramel.

Hemma i BB-ladan i skånska Västerstad har Emma Jönsson fullt sjå med att förlösa två tackor, som får var sitt lamm.