Di Weekend REPORTAGE

Boom för retrospelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SUPERHET. Klassiska figurer som Super Mario lockar igen.

Nintendo 8-bitars, Commodore 64 och Sega Mega Drive.

De gamla spelklassikerna återuppstår en efter en, och efterfrågan är skyhög.

Vad är egentligen lockelsen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Klockan är strax efter 18 en vanlig onsdagskväll på baren N3rds i Stockholm men det börjar redan bli upptaget vid alla bord, trots att lokalen öppnade för bara några minuter sedan. I ett hörn sitter ett killgäng och spelar Super Mario på Nintendo 64, nere i källaren har ett par precis satt igång Nintendo Classic. På menyn går det bland annat att beställa en King Koopa-burgare eller ett glas Princess Peach, namn inspirerade av Super Mario.

”Under öppningshelgen kom nästan 1 000 personer hit. Det var kö ut på gatan och vi kunde inte släppa in alla. Det var helt sanslöst”, säger Alex Lak.

Han öppnade N3rds i våras och letar redan efter en större lokal. Enligt egen utsago räknar han med att baren kommer omsätta 6 miljoner kronor i år, och gå med vinst.

Köpt spel för en halv miljon

Alex Lak har samlat på retrospel sedan 2011. Han började åka på spelmässor, startade upp en spelförening och för två år sedan sa upp sig från sitt jobb som servicetekniker på Skanska för att starta retrospelbaren. N3rds har tio klassiska konsoler med tillhörande spel från tidsspannet 1985-2005.

Egenbyggda glasskåp visar upp några av de hundratals spel han samlat på sig.

”Jag har köpt spel för totalt 510 000 kronor på fem år, det dyraste är ett Zeldaspel i samlarutgåva för 30 000. Men efter det kände jag mig klar, det var ’the final piece’. Det är ett beroende. Nu ska jag börja sälja av lite.”

Spelbaren är också ett resultat av den retroboom som pågått i flera år, och som på sätt och vis kulminerat det senaste året.

Hösten 2016 bröt ett smärre kaos ut i spelvärlden när den japanska speljätten Nintendo annonserat återkomsten av den ikoniska konsolen NES (Nintendo Entertainment System), mer känd som Nintendo 8-bitars.

När Nintendo 8-bitars kom till Sverige hösten 1986 blev den en omedelbar succé, totalt såldes drygt 400 000 konsoler. Många är de 1970- och 1980-talister som suktat efter den fyrkantiga, gråa boxen.

Sålde slut på några timmar

När så Nintendo förra året släppte nyheten om klassikern i en minivariant blev hajpen enorm. NES Classic Mini får till skillnad från sin föregångare plats i handflatan, har 30 förprogrammerade spel som klassikerna Zelda och Final Fantasy, och givna moderniteter som USB- och HDMI-uttag. En av de mest omtalade funktionerna är att det går att spara var som helst i spelet, något som inte fanns på kartan i slutet av 1980-talet.

Spelkonsolen sålde slut på bara några timmar och priserna på andrahandssajterna sköt i höjden. På Ebay gick en enhet för 5 000 dollar, när ursprungspriset var 60. Nintendo kunde inte möta efterfrågan och meddelade att de inte tänkte producera fler.

”Det var aldrig menat att NES Classic Edition skulle vara en pågående och långsiktig produkt. Men på grund av en stor efterfrågan lade vi till några extra transporter utöver det vi ursprungligen hade planerat för”, sade en representant för Nintendo till sajten IGN.

Men klagomålen var så pass högljudda och enträgna att Nintendo tidigare i höstas beslutade sig för att producera ytterligare en omgång NES Classic Mini. De kommer att släppas någon gång under 2018.

Och Nintendo fick uppenbarligen mersmak. I slutet av september följde bolaget upp framgången med ytterligare en retrokonsol, SNES Classic Mini, en minivariant av Super Nintendo. Den upphottade Nintendo 16-bitars sålde slut i både butik och på nätet i USA samma dag, men har producerats i betydligt större upplaga och går fortfarande att få tag på.

Nu spekuleras det kring om Game Boy eller Nintendo 64 står näst på tur att bli en modern minivariant. Den 15 september lämnade Nintendo in en ansökan om varumärkesskydd av Game Boy, ackompanjerat av en bild, som snappades upp av en Twitteranvändare. Några månader tidigare lämnades en likadan ansökan in för Nintendo 64.

”Priserna har stegrat”

Martin Lindell är retrospelsfantast, till vardags produktchef på spelutvecklaren Dice, och har arbetat med spel sedan 1994. Bland annat har han skrivit böckerna Svensk videospelsutveckling: från 50-tal till 90-tal och 8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen.

Enligt honom har trenden pågått i nästan tio år, vilket inte minst märks på mässor som Retrogathering och Retrospelmässan som drar mer och mer folk för varje år som går. Det var också för drygt tio år sedan som forumet Svenska Nintendodatabasen startade, där spelen och olika försäljningspriser diskuteras.

”Man märker att priserna på gamla spel har stegrat. Det finns olika sorters köpare. En del vill åt nostalgin med att spela, andra samlar på kompletta spel i bra skick. Det finns också en tydlig retrotrend som reflekteras i de nya indiespelen. De har en estetik, och ett sätt att spela på, som påminner om klassiska spel. Både de mindre speltillverkarna och de stora jättarna som Nintendo har insett att det finns ett stort intresse av gamla spel”, säger Martin Lindell.

Kompletta spel i nyskick till Nintendo 8-bitars är hett eftertraktade och kostar mellan 3 000–5 000 kronor på andrahandssajter som Tradera. Lösa kasetter kan man få billigare, mellan 100–300 kronor styck. Men utgåvor som är riktigt ovanliga och kom ut i små upplagor kan gå på 10 000 kronor, även om det är ovanligt, säger Martin Lindell.

1990-talsklassikerna gör comeback

Men det är inte bara Nintendo som rider på retrovågen. Tidigare i höstas kom nyheten att Retro Games Ltd lanserar en miniversion av den klassiska hemdatorn Commodore 64. I september lanserade företaget Atgames en nyproducerad version av Sega Mega Drive. Och lagom till julhandeln i år gör den elektroniska leksaken Tamagotchi comeback. Leksaken, som går ut på att uppfostra ett digitalt husdjur, var hett eftertraktad bland 1990-talister.

Ett annat 1990-talsspel som på sätt och vis kommit till liv igen är det klassiska svenska spelet Backpacker, som blev en stor succé när det släpptes 1995. Spelaren svarade på frågor och reste jorden runt med utgångspunkt i Göteborg.

Förra hösten lanserade den svenska mobilspelutvecklaren WeAreQiiwi Interactive, som är på väg att noteras på Aktietorget, appen Backpacker. På några månader fick spelet, som också är ett resespel, 150 000 nedladdningar bara i Sverige. Men enligt bolaget finns det inga kopplingar till det gamla spelet från 1990-talet.

”Vi har inget med Backpacker att göra och har inga licenskopplingar eller så. Vårt spel är helt egenutvecklat och ett eget koncept. Men det är en del som skriver att de får nostalgikänslor av att spela”, säger Erik Dale Rundberg, vd på Qiiwi Interactive.

Enkelheten som lockar

Frågan är varför vi söker oss tillbaka till de gamla spelen. Både Martin Lindell och Alex Lak tror att det är en längtan efter nostalgi och att få återuppleva sina barndomsminnen. Men också att spelen är välutvecklade.

”Spelen dag har blivit mer avancerade, komplexa och vackra. De gamla spelen har en väldigt speciell estetik, det är fyrkantig pixelgrafik och blipblop-musik. Grejen är den, att om man skalar bort grafik och ljud ser man tydligt om det fortfarande är ett kul spel”, säger Martin Lindell och fortsätter:

”Ibland underskattar spelutvecklarna kärnan i underhållningen. Det första tv-spelet Pong är inte alls avancerat och gjordes med mycket knappa medel, men det är än i dag ett bra spel i sin kärna. Det är nog också därför som många gillar de klassiska spelen, de är enkla. Inlärningskurvan är mer komplex på nya spel”, säger Martin Lindell.

Blir det ingen comeback för spel som Stugan, där man skrev in sina svar?
”De spelen var enormt stora på 1980-talet och fungerade som interaktiv litteratur, nästan. De dog i raketfart när äventyrsspelen kom. De skulle inte vara så svåra att ge ut igen, men är en väldigt snäv nisch.”

Tror du att vår allt mer stressiga tillvaro gör att vi söker oss till retrospelen?
”Nej, det behovet är redan uppfyllt av mobilspel. De är gjorda för att spelas när som helst, och har kortare spelomgångar. Spelutvecklarna är varse om spelarens tid, och försöker att anpassa upplevelsen. Ibland vill man sitta i timmar med ett djupt spel hemma i soffan, och ibland göra något enkelt som att odla grönsaker på bussen.”

Hur ser nästa våg ut?
”Det är en bra fråga. När det började komma CD-rom och 3D-grafik på 1990-talet var den rätt hackig och ful i början. Men det sa man om pixelspelen också. Det är möjligt att det kommer en retrovåg med 3D-spel.”

Fyra konsolklassiker som har återuppstått:

 


NES
NES, till vardags enbart kallad Nintendo, lanserades i Japan 1983, i USA 1985 och i Sverige den 1 september 1986. Då kostade konsolen cirka 1 500 kronor (motsvarar ca 2 600 i dagens penningvärde) och spelen mellan 300–600 kronor. I dag säljs konsolen för cirka 1 000 kronor, och spelen för mellan 300–6 000 kronor. Remaken på NES lanserades 2017 och sålde slut rekordsnabbt.

 

SNES
SNES, Super Nintendo, lanserades i Japan 1990, I USA och delar av Europa 1991, innan det kom till Sverige 4 juni 1992. Då kostade konsolen cirka 1700 kronor (motsvarar ca 2 400 kronor i dagens penningvärde) och kom med spelet SuperMario. Övriga spel såldes för mellan 400-500 kronor. I dag säljs konsolen för mellan 500-1000 kronor.

Nintendos remake lanserades under hösten och kostar 1 590 kronor.

 

SEGA MEGA DRIVE
Sega Mega Drive, den främsta konkurrenten till NES och senare SNES, lanserades mellan 1988 och 1990. Nypriset var cirka 2 200 kronor (motsvarar ca 3 350 kronor i dagens penningvärde). I dag säljs begagnade konsoler för cirka 1 000 kronor. Bland spelen finns klassiker som Sonic the Hedgehog och Mortal Kombat, så sent som 2006 släpptes nya spel till konsolen. En remake av konsolen släpptes under hösten.

 

COMMODORE 64
Commodore 64 tillverkades mellan 1982 och 1994 och blev den bäst sålda datorn genom tiderna. Nypriset var cirka 5 000 kronor vid introduktionen (motsvarar ca 13 000 kronor i dagens penningvärde). Winter Games, California Games, Maniac Mansion och Mario Bros-utmanaren The Great Giana Sisters är klassiska speltitlar till datorn. I dag går en Commodore 64 för mellan 1 000-2 000 kronor på auktion. En remake av datorn planeras under 2018, förprogrammerad med 64 klassiska spel.