Di Weekend REPORTAGE

Blixtrande smaker

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Underbar miljö. När Di Weekend väl hittat till restaurangen vill vi stanna så länge som möjligt.

Det är kocken Paul Svenssons förtjänst att Fotografiska numera har en högklassig restaurang.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fotografiska har sedan starten 2010 etablerat sig som en självklar mötesplats i Stockholm, sitt lite aviga läge till trots. Publikdragande fotoutställningar och ett genomarbetat restaurangkoncept är själva grundbulten i bröderna Jan och Per Bromans etablissemang.

Det vackra gamla tullhuset vid Stadsgårdskajen ligger inkilat just nedanför Danvikstullsklippan, omgärdat av bussköerna till Slussen och inloppet för Finlandsfärjorna. Det kanske låter oangenämt, men Fotografiskas restaurang under ledning av kocken Paul Svensson är en underbar miljö att vistas i. Vi blickar över Stockholms klassiska inlopp där båtarna genom sekler färdats mot Djurgården, Skeppsholmen och Gamla stan och vill stanna så länge det går vid våra besök dessa kulna höstdagar, när det går gäss på fjärden och Gröna Lunds karuseller står still.

Men det är inte helt självklart att hitta rätt.

För att ta sig till själva restaurangen måste man först jobba sig genom samma köer som gäller till museet. Inte helt självklart för den som är på besök för matlagningskonsten och vill skippa fotografierna. Det borde gå att lösa på ett bättre sätt.

Väl på plats möts vi av ett stort öppet kök, där kockarna arbetar självklart avslappnat och en matsal som utan svårigheter huserar både stora födelsedagsfirande sällskap som unga på tu man hand vid grannbordet.

FAKTA
Fotografiska, Stockholm

Totalpoäng: 20
Mat: 8
Miljö: 4
Service: 4
Prisvärt: 4

Pris: Alla rätter 135 kronor styck.
Öppettider: Middag måndag-lördag 17.00-23.00, lunch måndag-söndag 11.00-14.00,
brunch lördag-söndag 11.00-15.00.
Antal platser: Cirka 100 samt ett chambre separée för 14 personer.
Köksmästare: Robert Hedman.
Adress: Stadsgårdshamnen 22.
Telefon: 08- 50 900 500.
Webbplats: fotografiska.eu
Senast testad: 21 november 2014 + 6 mars 2015 (20 poäng)

VISA MER

Allt kostar 135 kronor

Menyns komposition är en stor del av framgångskonceptet. Alla rätter är växträtter i mellanstorlek och kostar 135 kronor styck. Det gör att den som är liten i maten får en trerätters för 405 kronor. Och den som är hungrig går hem mätt för en dryg femhundring.

Konceptet har hängt med sedan restaurangen startade för ett par år sedan, bara priset på rätterna har förändrats.

Menyn ser inte avancerad ut vid en första anblick: tre kalla rätter, fyra varma och tre söta rätter. Men det är lätt att hitta sina favoriter och kombinera efter eget huvud.

Vi serveras ett nybakat bröd med hemvispat smör och pressgurka som första servering. Mumsigt så det förslår. Potatis i brynt smör med kallrökt gräddfil och löjrom är försvinnande gott. Brysselkål med inlagd fläderblomma och kammussla likaså. Det är just vad som förväntas, väl avvägda smaker.

Krogtest: Delikat mat i förstorat format

Den som inte nöjer sig med de grönsaksbaserade rätterna frågar köket vad för tilläggsrätter som serveras för tillfället. Där finns tillbehören som på de flesta krogar är själva huvudrätten. Vår meny kombinerar vi med en rökt makrill och ett fint stekt innanlår på kronhjort.

Både hjorten och fisken är rejält tilltagna och otroligt välsmakande i all sin enkelhet. Makrillen, denna gång en bifångst, är fantastiskt fint rökt i köket. Perfekt salt, vi äter mjälla lameller av köttet i fin kombination med bakad purjolök, ramslök och trollhummeremulsion.

Trollhummer är ett kräftdjur som ibland fås som bifångst vid fiske efter havskräftor och hummer och som har en väldigt fin skaldjurssmak, sitt säregna utseende till trots.

Allra bäst är den bakade löken med sitt generösa tryffelströssel. Den är en koncentrerad bakelse som smakar av skog, vilt och höst.

Till rätterna serveras ett välkomponerat vinpaket i bra storlek. Servicen är uppenbarligen van vid att möta många viljor och navigerar kunnigt för att tillgodose varje sällskaps personliga preferenser.

Torftiga bokningsbara platser

Gott men smått

Det finns ett par bokningsbara platser just vid köket. De ska inte förväxlas med ett chef’s table, eller exklusiv placering med insyn i köket. Tvärt om är de tyvärr ganska torftigt belägna med lågt placerade bord och restaurangen i ryggen.

Helhetsintrycket vid våra besök på Fotografiska är att verksamheten har vuxit till en väloljad organisation. Rutin och erfarenhet är ledord. Möjligen skulle vi vilja bli lite mer överraskade på tallrikarna för att matbetyget skulle åka upp ett snäpp.

WEEKENDKROG@di.se