Di Weekend REPORTAGE

Belönas för sin cancerforskning

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FÅTT UTMÄRKELSE. Forskaren och röntgenläkaren Sophia Zackrissonuppmärksammades under galan ”Tillsammans mot cancer”.

Årets cancerforskare, Sophia Zackrisson, har tillsammans med sitt team tagit fram en ny 3D-metod för mammografi. Med den nya metoden kan fler tumörer upptäckas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I måndags under galan ”Tillsammans mot cancer” i TV4 tog forskaren och röntgenläkaren Sophia Zackrisson emot priset som Årets cancerforskare. Det är femte året som utmärkelsen delas av Cancerfondens forskningsnämnd.

Sophia Zackrisson är överläkare, docent vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och universitetslektor i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet. Tillsammans med sin forskargrupp forskar hon bland annat på en ny, tredimensionell mammografimetod.

”Jag blev ganska överraskad när jag fick beskedet. Jag knegar på som alla andra, forskningen är något vi gör för vi tycker det är viktigt och roligt. Sedan är det såklart ett erkännande, att det vi gör är betydelsefullt. Det hamnar i rampljuset och blir känt för bredare allmänhet”‚ säger Sophia Zackrisson.

I dag erbjuds alla kvinnor i Sverige i åldrarna 40-74 år screening med mammografi. Genom mammografin upptäcks ungefär hälften av alla fall av bröstcancer. Sophia Zackrisson och hennes team forskar för att utveckla metoderna för att i ett tidigare skede upptäcka tumörer och få en mer exakt diagnostik. 

I projektet ingår det också att mäta olika vävnaders styvhet och syremättnad för att få information om förändringar i ett bröst. 

”3D-mammografi är en slags skiktröntgen som kan ge upp till 50 bildsnitt. Det betyder att man lättare kan se vad som är normalvävnad och vad som är en tumör.”

OS-generalen: Vi har starka vinterhjärtan

Varför började du forska om cancer?

”Jag har alltid varit fascinerad av cancer som sjukdom, det har varit mer intressant än annat. Det är svårt att säga varför just bröstcancer, men jag hade en moster som fick bröstcancer väldigt tidigt som överlevde. Hon var en väldigt viktig person för mig.”

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt jobb?

Indiana Jones - i verkligheten

”En fråga är varför vi inte börjar göra den här 3D-screeningen. Vi har sett goda resultat, men de måste bekräftas i andra, stora, efterföljande studier. Jag tror att den här metoden kommer att finnas med i framtiden. En annan fråga är om det inte är tråkigt att sitta och kolla på bilder hela dagarna. Men varje bild är unik, det är som att lösa ett mysterium.”