Di Weekend REPORTAGE

Barnsligt bra för hela familjen på Siggesta gård

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jonas Eng

Olof Stenhammars Siggesta gård är väl värt en övernattning med barn. Med en blandning av lyxiga rum, charmiga detaljer och massor av aktiviteter blir alla nöjda.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För hotell som i veckorna är helt inriktade mot företagskonferenser, finns det till helgerna två vägar att gå. Antingen att locka till sig de nyförälskade paren och de livspusslande småbarnsföräldrarna, med spa, romantik, fyrarättersmiddagar och afternoon tea och ”tid för varandra”, utan barn.

Eller att – mindre vanligt – säga hej och välkommen till hela familjen och erbjuda både kvalitetsboende och aktiviteter som passar flera generationer. ”Tid för varandra”, med barn.

Siggesta gård på norra Värmdö, en halvtimme med bil från Stockholms innerstad, har valt det senare. Här finns lyx både i form av designade rum och aktiviteter som håller barnen nöjda.

Siggesta gård har sedan många år ägts och drivits av Olof Stenhammar, välkänd finansprofil och grundare av Optionsmäklarna (OM). Länge har det främst varit känt som en plats för dagskonferenser, liksom ett helgutflyktsmål för barnfamiljer som vill titta på djur, spela minigolf och äta glass.

Efter sju års byråkratisk kamp fick Stenhammar 2013 klartecken för att bedriva hotellverksamhet. Först renoverades herrgården och de två tillhörande flyglarna, och nu är ytterligare hus renoverade och nybyggda i det som kallas Siggesta by. I Smedjan erbjuds lyxiga sviter för de som verkligen vill slå på stort.

FAKTA
Siggesta gård, Värmdö

Pris: Familjerum,

2 vuxna + 2 barn, inkl frukost lördag-söndag: 2000 kr.

Antal rum: 39.

Adress: 139 90 Värmdö.

Telefon: 08-562 80 100.

Webbplats: siggestagard.se

Poäng:

Miljö: 5

Avkoppling: 5

Mat: 3

Service: 5

Prisvärt: 4

Total poäng: 22

VISA MER
”En kossa på golvet!”

Eftersom vi testar hotellet utifrån föresatsen att det är familjevänligt tar vi med oss barn och bokar ett familjerum.

”Titta mamma, en kossa på golvet!”, är det första vi hör när fyraåringen har fått låsa upp och ser kohuden som ligger utbredd på det vitmålade plankgolvet.

Vårt fyrbäddsrum blir direkt en riktig barnfavorit, med runda djupa fönster som det till nöds går att sitta i (om man är 100 centimeter lång), och en trappa på utsidan så att man kan klättra in genom det stora gavelfönstret och hoppa direkt ned i sängen. Sådant vardagsbus – som inte är möjligt hemma – blir ett minst lika roligt minne som att få mata alpackorna i hagen.

Välgjort på detaljnivå

Alla rum är inredda med rejäla, sköna sängar från Mille Notti, och bäddade med sängkläder i linne. I badrummen är väggarna putsade, vilket också går igen i de rejäla tvättställen. Det finns patinerade träpallar och vackert marockanskt kakel som fint kompletterar övriga material.

I vårt ganska stora rum ryms även en dansk designfåtölj, och bakom dubbelsängen finns ett litet pocketbibliotek för den som har tid att läsa.

Det har inte vi, för gårdens många aktiviteter lockar. För de minsta finns Träsktrollens stig och naturligtvis djuren, samt lekytor inne och ute. Skogshinderbanan är en rolig utmaning för hela familjen, med svårighetsgrad som går från enkelt till supersvårt. För de med äldre barn går det att köpa aktivitetsband som även inkluderar fotbolls-, disc- och minigolf.

Kort sagt, det finns något för alla, och det går att både ha en fullspäckad aktivitetshelg eller ta det ganska lugnt och mysa på rummet och njuta av den vackra naturen.

Avslappnat och hemtrevligt

I ett av husen i Siggesta by finns två badtunnor, såväl vedeldad bastu som eluppvärmd bastu samt utedusch. Badtunnorna är vid vårt besök tillfälligt ur bruk, och dessutom går bastun bara att användas mellan klockan 17 och 19 – just då de flesta barnfamiljer äter middag – så den förblir otestad.

Det är ett litet minus i betyget avkoppling, men om man i det begreppet även räknar in rekreation och möjligheten att vara närvarande i stunden tack vare roliga aktiviteter, så blir betyget ändå en femma.

Atmosfären är avslappnad och hemtrevlig, och vi känner oss sedda och omhändertagna med precis den flexibilitet man önskar att alla service­inrättningar hade.

Fantasilös mat ett minus

I hotellpriset ingår en lagom stor frukostbuffé med nybakt bröd, pålägg, pannkakor och ägg. Till lunch och middag är restaurangen öppen hela dagen, och det går även att beställa à la carte i loungen eller köpa smörgåsar och korv i Orangeriet.

Siggesta gård vurmar för närodlat och säljer många av sina egna produkter i butiken. Ändå är det maten som gör oss lite besvikna. Det är vällagat, men lite tråkigt och med smakerna i obalans, och vi skulle önska ett större utbud för barnen kvällstid än enbart pannkaksbuffé. De rätter som erbjuds ”family style”, det vill säga i större serveringar att dela på vid bordet, är inte alltid så tilltalande för mindre barn.

Siggesta gård har hittills inte varit någon god affär för Stenhammar, ekonomiskt sett. Såväl före som efter hotellutbyggnaden har de årliga förlusterna legat på 11–14 Mkr.

”Det låter inte klokt, men så är det. Det är inte så lönsamt, men trivsamt”, sa Olof Stenhammar själv i en intervju med Dagens industri 2016.

Vi förstår vad han menar, och också djupet i hans levnadsmotto som citeras på griffeltavlorna i restaurangen, tillika titeln på den självbiografi som också pryder hyllorna: ”Det ordnar sig”.

Vi hoppas att Stenhammar fortsätter att täcka förlusterna, eller att det snart vänder för Siggesta gård, för vi kommer gärna tillbaka.